5 «περίεργες» πληροφορίες για το hamburger

burger
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Το εθνικό πιάτο των ΗΠΑ, που έχει κατακτήσει πια ολόκληρη την υφήλιο, έχει τη δική του ιστορία, κομμάτια της οποίας είναι μεν άγνωστα, αλλά άκρως ενδιαφέροντα…

Από το burger με φύλλα χρυσού, μέχρι την κολόνια των Burger King και το πιο παχυντικό hamburger του κόσμου, οι ιστορίες είναι ουκ ολίγες και είναι όλες τους… περίεργες!

Το χειρότερο burger του κόσμου
Κανένα burger δεν εντάσσεται στην κατηγορία των υγιεινών γευμάτων. Αλλά ένα burger στο Λας Βέγκας κέρδισε το ρεκόρ Guinness, ως το πιο παχυντικό και ανθυγιεινό burger του κόσμου. Το εστιατόριο που έχει την επωνυμία Heart Attack Grill (δηλαδή, η «Ψησταριά του Εμφράγματος») προσφέρει στους πελάτες του γεύμα που ονομάζει «διατροφική πορνογραφία» και πρόκειται για burger με 4 μπιφτέκια, 3 κουταλιές της σούπας λαρδί, 20 φέτες μπέικον, 8 φέτες τυρί, 20 φέτες καραμελωμένα κρεμμύδια, 8 φέτες ντομάτα, 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα, 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ και 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα. Το γεύμα φτάνει αισίως τις 9.982 θερμίδες! Το ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι ότι οι σερβιτόρες είναι ντυμένες νοσοκόμες (γιατί άραγε;), ενώ το μαγαζί προσφέρει δωρεάν γεύματα σε όσους πελάτες ζυγίζουν πάνω από… 160 κιλά.

Το πιο ακριβό burger

Μπορεί το burger να είναι στα περισσότερα μέρη του κόσμου, μια οικονομική λύση, αλλά υπάρχουν μερικά εστιατόρια που δεν έχουν την ίδια αντίληψη. Κάποιοι εστιάτορες και chef, κυρίως στην άλλη άκρη του Aτλαντικού, ανεβάζουν την τιμή του σε εκατοντάδες δολάρια, καθώς εμπλουτίζουν τα υλικά του. Το ακριβότερο όμως, burger ήταν το επετειακό burger μιας ιστοσελίδας, το οποίο πωλήθηκε σε φιλανθρωπική δημοπρασία για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.000 δολαρίων. Το εν λόγω burger περιείχε βοδινό Wagyu, τρούφα, ένα λεπτό φύλλο χρυσού 24-καρατίων και ισπανικό ζαμπόν, προερχόμενο από μαύρα γουρούνια ταϊσμένα αποκλειστικά με βελανίδια.

Το σκάνδαλο της Oprah
Οι Αμερικανοί είναι γνωστό ότι επηρεάζονται αρκετά εύκολα και απόδειξη αυτού είναι το σκάνδαλο που προκάλεσε η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Oprah Winfrey, με μια και μόνη δήλωσή της. Η επιρροή που ασκεί η τηλεπαρουσιάστρια δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που κανείς όμως δεν περίμενε στη χώρα που το burger είναι εθνικό πιάτο, είναι μια δήλωσή της το 2000, σύμφωνα με την οποία απέκλειε οριστικά το εν λόγω γεύμα από τη δίαιτά της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων burgers φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 10 ετών.

Το πρώτο burger

Το hamburger ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και η ιστορία τους έχει ως εξής: το 1900, ο Louis Lassen, προμηθευτής σε εταιρεία catering στο Connecticut, προσέφερε για πρώτη φορά στους εργάτες μεσημεριανό σάντουιτς με μοσχαρίσιο κιμά, δημιουργώντας τόσο απλά, το hamburger. Οι απόγονοι του Lassen συνεχίζουν την παράδοση μέχρι και σήμερα προσφέροντας το αυθεντικό hamburger, που ψήνεται σε κάθετες ψησταριές και σερβίρεται με απλό ψωμί και όχι σε αυτό που συνηθίζουμε να τρώμε σήμερα. Τα μόνα συστατικά του burger των Lassen είναι το τυρί, η ντομάτα και τα κρεμμύδια, ενώ η κέτσαπ, η μουστάρδα και η μαγιονέζα είναι ρητά απαγορευμένα.

Κολόνια με άρωμα… burger
Το 2008 η εταιρεία Burger King αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα την εμπειρία του burger και κυκλοφόρησε τη δική της κολόνια με το όνομα «Flame» και τη μυρωδιά της «σαγήνης, σε συνδυασμό με την οσμή του καλοψημένου κρέατος». Μπορείτε να προμηθευτείτε την κολόνια μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας στο ποσό των 4 δολαρίων. Αν και ελπίζουμε να μην το κάνετε...