5 στέκια που... «μιλούν» γαλλικά

bistrot-le-mignon
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Μια βόλτα στην πόλη θα σας πείσει ότι η γαλλική κουζίνα στην Αθήνα είναι στα «πάνω της». Ποιος θα έλεγε όχι άλλωστε, σε μια ζουμερή entrecote ή σε μια νόστιμη κρεμμυδόσουπα; Ας δούμε λοιπόν, 5 στέκια που… «μιλούν» γαλλικά και είναι πεντανόστιμα.

Bistrot le mignon

Νέα άφιξη στον κολωνακιώτικο χάρτη, με φινέτσα και αυθεντική ατμόσφαιρα γαλλικού μπιστρό. Το Bistro le Mignon –mignon όνομα και πράμα- άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στον χώρο που μέχρι πρότινος βρίσκαμε την «Αλεπού» και προσφέρει εξαιρετικά πιάτα γαλλικής κουζίνας, εμπνευσμένα, πρωτότυπα και καλοεκτελεσμένα. Το σκηνικό έστησε η σκηνογράφος Αθανασία Σμαραγδή, ενώ ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης ετοιμάζει εξαιρετικές γεύσεις, όπως κρεμώδη βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας και πράσο, καλοψημένη entrecote με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και ψητά χτένια με πουρέ κουνουπιδιού.

Πληροφορίες: Bistrot le Mignon, Χάρητος 39Β, Κολωνάκι, 210 7242717, 25-35€, www.facebook.com/bistrolemignon.

Chez Lucien

Αγαπημένο cosy στέκι στη καρδιά των Πετραλώνων, από τα πρώτα μαγαζιά που έφεραν «ρεύμα» στην περιοχή, προτού αυτή γίνει η διάσημη «πιάτσα» που είναι σήμερα. Στο Chez Lucien θα πας για να φας νόστιμη κλασική γαλλική κουζίνα και παράλληλα, να κοινωνικοποιηθείς, μιας και δεν υπάρχουν ξεχωριστά τραπέζια, αλλά 2 μεγάλοι πάγκοι τους οποίους μοιράζονται οι θαμώνες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε entrecote,  ζουμερή και εξαιρετικά ψημένη, με σος μπεαρνέζ και πατάτες dauphinois, τον φημισμένο coq au vin και φυσικά, το σήμα κατατεθέν της Γαλλίας, μια υπέροχη κρεμμυδόσουπα. Προσοχή, δεν γίνονται κρατήσεις.

Πληροφορίες: Chez Lucien, Τρώων 32, Ανω Πετράλωνα, 210-3464236, 20-25€, www.facebook.com/pages/Chez-Lucien/151309740278.

Avenue bistro & bar

Ο γάλλος σεφ Michel Roux είναι εκείνος που υπογράφει το αυθεντικά γαλλικό μενού του μπιστρό Avenue, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Metropolitan. Τα πιάτα του, επιλεγμένα προσεκτικά ένα κι ένα κι εμπνευσμένα όλα από τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα, εκτελούνται άψογα από τον επικεφαλής της ομάδας, Ηλία Καριώτογλου και θα σας κάνουν να γλείφεετε τα δάχτυλά σας. Δοκιμάστε την εξαιρετική Πάπια με πορτοκάλι, ψημένη στην παραδοσιακή ροτισερί, τσιπούρα επίσης, ψημένη στη ροτισερί, γεμισμένη με φινόκιο κι ένα σπιτικό νιόκι καρυδιών με πουρέ παντζαριού, όνειρο! Σημειώστε ότι το μενού θα αλλάξει άμεσα, αλλά κάποια από τα πιάτα αυτά θα παραμείνουν.

Πληροφορίες: Avenue bistro & bar, Λεωφόρος Συγγρού 385 (Ξενοδοχείο Metropolitan), Παλαιό Φάληρο, 210 9471001, 18-25€, www.avenuebistro.gr.

Σπύρος και Βασίλης

Ένα από τα κλασικά και διαχρονικά γαλλικά στέκια της πόλης, βρίσκεται στο Κολωνάκι από το 1974 και προτείνει στην «αφρόκρεμα» της πόλης μας εκλεκτές γεύσεις. Στον ζεστό και οικείο, αυθεντικής γαλλικής αισθητικής, χώρο του προσφέρει την φημισμένη του entrecote café de Paris, στην αυθεντική της εκδοχή, αλλά και πολλά ακόμα φιλέτα, κρεμμυδόσουπα, σαλιγκάρια Βορυγουνδίας και φυσικά, σαλάτα Nicoise, ενώ στο τέλος, μια Κρεπ Σιζέτ θα σας ενθουσιάσει. Η ιστορική διαδρομή του για 40 χρόνια, αποτελεί και εγγύηση για την ποιότητά του.

Πληροφορίες: Σπύρος και Βασίλης, Λαχητος 5, Κολωνάκι, 210 7237575, 40-50€, www.spirosvasilis.gr.

Polly Μaggoo

Στον όμορφα προσεγμένο βιομηχανικό του χώρο, το Polly Maggoο προσφέρει κλασικές αλλά και πειραγμένες γαλλικές σπεσιαλιτέ, στην όμορφη λιλιπούτεια σάλα του στο Μεταξουργείο. Αφεθείτε στη μαγεία και τη νοστιμιά ενός steak tartare με πατάτες σωτέ, ενός κόκορα κρασάτου με ταλιατέλες, μιας bisque καβουριού με εστραγκόν κι ενός χοιρινού φιλέτου με σος demi-glass, με δεντρολίβανο και κρέμα σελινόριζας.

Πληροφορίες: Polly Maggoo, Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος Μεταξουργείο, 210 5241120, 25-30€, http://pollymaggoo.gr.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]