Τσικνοπέμπτη... μέσα ή έξω;

tsiknopempti-mesa-i-ekso-ekso

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Σήμερα, το κρέας «παντρεύεται» τα κάρβουνα και το κρασί ρέει άφθονο. Πού θα απολαύσουμε όμως, φέτος το ωραίο τσικνιστό μας κρεατάκι; Mέσα ή έξω;

Η ημέρα που... η τσίκνα έχει την τιμητική της έφτασε. Η τσικνοπέμπτη βρίσκεται ημερολογιακά 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα και επιβάλλει την κατανάλωση κρέατος ψημένου στα κάρβουνα, μια συνήθεια από την οποία πήρε και το όνομά της η ημέρα. Το κρέας «παντρεύεται» τα κάρβουνα και το κρασί ρέει άφθονο. Το είδος του φαγητού που θα καταναλωθεί είναι δεδομένο, η παρέα επίσης, καθώς και η μυρωδιά των ρούχων μετά το φαγητό. Πού θα απολαύσουμε όμως, φέτος το ωραίο τσικνιστό μας κρεατάκι; Mέσα ή έξω;

Τσικνοπέμπτη μέσα! Εστιατόριο... το σπίτι μας

Υπάρχει αντίρρηση ότι το σπιτικό φαγητό είναι το καλύτερο; Σίγουρα όχι. Αν μάλιστα προσθέσουμε την κοσμοσυρροή στα εστιατόρια και τις ταβέρνες μια γιορτινή μέρα, την κατώτερη ποιότητα φαγητού, τις αυξημένες τιμές λόγω ζήτησης, αλλά και τη δυσκολία ακόμη και να βρούμε ένα μικρό τραπέζι σε μια γωνιά ενός μαγαζιού, θα ήταν το λιγότερο… ψυχοφθόρο και κουραστικό, να επιλέξουμε να περάσουμε την Τσικνοπέμπτη μας έξω!

Έχετε ακόμα δεύτερες σκέψεις; Αναλογιστείτε μόνο πόσα τηλέφωνα κάνατε πέρυσι μέχρι να βρείτε εκείνο το τραπέζι που ήταν… κολλημένο στη διπλανή παρέα. Σκεφτείτε τις μπριζόλες, σαν λάστιχο που φάγατε, αφού περιμένατε περίπου μιάμιση ώρα μέχρι να σας τις φέρουν και το λογαριασμό που πληρώσατε, σαν να πήγατε στο πιο πολυτελές gourmet εστιατόριο του Παρισιού!

Ωραία, σας πείσαμε! Φέτος έχει Τσικνοπέμπτη στο σπίτι, με καλή παρέα, καλό φαγητό, άφθονο κρασί και… πολλή τσίκνα! Κι αν θέλετε βοήθεια, μπορούμε να σας προτείνουμε πώς να φτιάξετε το πιο νόστιμο τσικνοπεμπτιάτικο μενού.

Οι διάφοροι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας είναι τόσοι πολλοί, όσες είναι και οι τοπικές παραδόσεις της χώρας μας. Το βασικό στοιχείο του τραπεζιού θα πρέπει να είναι κυρίως, κρέας ψητό απαραίτητα τσικνιστό και το ιδανικότερο, στα κάρβουνα.

Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν μπάρμπεκιου –στον κήπο ή στο μπαλκόνι- εκμεταλλευτείτε το στο… έπακρο. Συνηθίζεται στο μπάρμπεκιου ο χωρισμός σε ομάδες (άνδρες-γυναίκες) ως εξής: οι άνδρες το ψήσιμο και το ποτό και οι γυναίκες το τραπέζι, τις σαλάτες και τα συνοδευτικά. Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα κρέατα και ξεκινήστε το ψήσιμο, με κουβεντολόι και κρύα μπύρα ή κρασί.

Τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια, το κοντοσούβλι, οι μπριζόλες, οι πανσέτες, τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, έχουν την τιμητική τους, αποτελώντας τον ελληνικό παραδοσιακό μπουφέ της τσικνοπέμπτης.

Πάντως, ακόμα κι αν δεν διαθέτετε μπάρμπεκιου, μπορείτε να ψήσετε τα κρέατά σας με τον κλασικό τρόπο: στο φούρνο. Φροντίστε επίσης, να έχετε τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως τηγανητές ή ψητές πατάτες, τζατζίκι, σαλάτες, ψητά ή τηγανητά τυριά (π.χ. σαγανάκι, γραβιέρα, φέτα, χαλούμι κ.ά.), πιπεριές, πίτες κ.τ.λ., αλλά και μουστάρδα, σος μπάρμπεκιου, μαγιονέζα και κέτσαπ. Επίσης μπορείτε να ψήσετε και μερικές φέτες ψωμί με λάδι και ρίγανη που ταιριάζουν ιδανικά με το κρέας.

Φυσικά, το «εκ των ων ουκ άνευ» του τσικνοπεμπτιάτικου τραπεζιού, είναι το καλό, άφθονο, κόκκινο κρασί, που θα σας βοηθήσει να «σβήσετε» την τσίκνα του ουρανίσκου σας! Τέλος, αν έχει μείνει καθόλου χώρος στο στομάχι σας, ολοκληρώστε το δείπνο με ένα παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο, όπως καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο ή χαλβά.

Τσικνοπέμπτη έξω! Απολαυστικό κρέας ψημένο με... μαστοριά

Μπορεί η διαδικασία για να βρεις τραπέζι σε κάποια ταβέρνα ή μαγαζί, να μην είναι και η καλύτερή σας, το νόστιμο όμως, κρέας στα κάρβουνα είναι η κλασική και πατροπαράδοτη γεύση της ημέρας. Ακόμα κι αν ανήκετε σε εκείνους που δεν «τσικνίζονται» εύκολα, για όλα υπάρχει λύση. Το καλοψημένο κρέας της ταβέρνας με το ροδαλό λίπος, η ευκολία του να σου σερβίρουν τα πάντα έτοιμα και η απόλαυση του φαγητού με φίλους χωρίς την έγνοια του μαγειρέμαρος, του σερβιρίσματος και του πλυσίματος είναι τα δυνατότερα επιχειρήματα για να σας ωθήσουν να πάρετε την απόφαση να τσικνίσετε έξω. Κάνοντας και τις σωστές επιλογές, μπορείτε να απολαύσετε κρέας χωρίς να χρειαστεί να... πουλήσετε και το σπίτι σας για το τσικνοπεμπτιάτικο δείπνο.

Η ημέρα επιτάσσει να φάτε με τα χέρια, να γεμίσετε λάδια και να γλύφετε τα δάχτυλά σας δαγκώνοντας με λαχτάρα τα καλοψημένα παϊδάκια, για αυτό και μια κλασική ελληνική ταβέρνα με δυνατή ψησταριά και ψήστη-μάστορα είναι η καλύτερη επιλογή για σήμερα.

Τέλης: Διαχρονική και πολλάκις δοκιμασμένη πρόταση στο τέλος της Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας. Μην αναλωθείτε σε μεγάλες παραγγελίες. Εδώ τα πράγματα είναι απλά και νόστιμα. Μια μεγάλη πιατέλα με χοιρινά μπριζολάκια, ένα λουκάνικο στα κάρβουνα, πατατούλες φρεσκοτηγανισμένες και δύο φρέσκες σαλάτες σας έφτιαξαν το καλύτερο τραπέζι. Ακόμα κι αν δεν βρείτε τραπέζι ανάμεσα σε επώνυμους και μη που προτίμησαν τον Τέλη για να τσικνίσουν, στην ανάγκη μπορείτε να φάτε και στα όρθια.

Βλάχικα: Μια ολόκληρη πολιτεία στη Βάρη βασισμένη στην τσίκνα και το ψητό κρέας. Εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να ζημιωθείτε, ούτε σε νοστιμιά αλλά ούτε και σε θέαμα, το οποίο οι μαγαζάτορες δημιουργούν αφειδώς και οι βλάχικες ενδυμασίες θα σας αποζημιώσουν. Οι ταβέρνες είναι όλες εξίσου καλές, με μια μικρή προτίμηση στη «Σπηλιά του Τσέλιγκα», ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην τις βρείτε, καθώς φαίνονται και... μυρίζουν από μακριά.

Πολυδένδρι: Αν και λίγο έξω από την Αθήνα, διαθέτει αρκετές και πολύ εκλεκτές προτάσεις για την Τσικνοπέμπτη. Μεγάλες ταβέρνες, μεγάλες μερίδες και μεγάλη απόλαυση σας περιμένουν στην κεντρική πλατεία στο Πολυδένδρι. Βγείτε στην Εθνική, στο ρεύμα για Χαλκίδα και... ακολουθήστε τη μυρωδιά.

Καλύβια: Η σπαλομπριζόλα εδώ είναι must. Τεράστια κομμάτια κρέατος πάνε κι έρχονται μπροστά στα μάτια σας, «ξαπλωμένα» σε μεγάλες πιατέλες και κόσμος γεμίζει όλα τα μαγαζιά της πλατείας. Ξεχωρίζει το «Τρίγωνο», αλλά και τα υπόλοιπα δεν υστερούν σε τίποτα. Σίγουρα θα πετύχετε και κάποιον γνωστό σας εκεί...

Αν από την άλλη, είστε από εκείνους που θέλουν μεν να τιμήσουν το έθιμο, αλλά η τσίκνα δεν τους «πολυπάει» και θεωρούν ότι ακόμα και το κρέας θέλει… μανικούρ, διαλέξτε μια πιο light εκδοχή Τσικνοπέμπτης, λιγότερο ρουστίκ, περισσότερο gourmet, αλλά εξίσου νόστιμη.

Boutcher Shop: Όλων των ειδών τα κοψίδια σερβίρονται με στιλ και άποψη. Νόστιμα κρέατα, λογιών-λογιών λουκάνικα, παϊδάκια, μπιφτέκια και πολλά ακόμα κρεατικά θα τα δείτε στα μεγάλα ψυγεία του χώρου και θα τα γευτείτε σε μια πολύ όμορφη και προσεγμένη ατμόσφαιρα, χωρίς πολλή τσίκνα.

Meat me: Η γνωστή αλυσίδα της Θεσσαλονίκης, έχει ανοίξει εδώ και καιρό και στην Αθήνα με πολύ μεγάλη επιτυχία και προσφέρει κρέας για όλα τα γούστα. Παϊδάκια, steaks, μπιφτέκια, ψαρονέφρι, πανσέτες, συνοδευόμενα όλα από τραγανές χρυσαφένιες πατάτες στήνουν ένα αξιόλογο σκηνικό ελληνικού steak house.

Σημεία και κρέατα: Σε μοντέρνο και ανάλαφρο σκηνικό μια μεγάλη γκάμα κρεατικών περιμένει τους «Τσικνοπεμπτιστές». Τηγανιά, μπριζόλα γάλακτος, πανσέτα, σουβλίτσες -που είναι και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού- και πολλά ακόμα ορεκτικά και κυρίως πιάτα, συνθέτουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

Argentina: Για πολλούς εδώ σερβίρεται η καλύτερη μοσχαρίσια μπριζόλα. Δεν παραγγέλνεται σε μερίδα, ούτε σε γραμμάρια, αλλά… με το κεφάλι. Ο ψήστης ξέρει τι αναλογεί στον καθένα και ρίχνει στα κάρβουνα κρέας, ανάλογα με τα άτομα που θα καθίσουν στο τραπέζι. Το ψήσιμο γίνεται με τον παραδοσιακό αργεντίνικο τρόπο –αργά και «βασανιστικά»- και το αποτέλεσμα είναι μια μπριζόλα παχιά, ζουμερή και πολύ μαλακή. Τα ορεκτικά και τα παρελκόμενα είναι ελάχιστα για αυτό αρκεστείτε σε πολύ κρέας, μερικές φρέσκες τηγανητές πατάτες και 2-3 είδη σαλάτας.

Πληροφορίες: Τέλης, Ευριπίδου 86, Πλ.Κουμουνδούρου, 210 3242775 / Boutcher Shop, Περσεφόνης 19, Γκάζι, 210 3413440 / Meat me, Χαρ. Τρικούπη 92, Κεφαλάρι, 210 6232358 / Σημεία + Κρέατα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 74 & Αϊδινίου 2, Ν. Σμύρνη, 210 9313108 / Argentina Μπιτάκου 3, Καλέντζι, Μαραθώνας, 22940 66476.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ