6 πικάντικα πιάτα από όλο τον κόσμο

chili-dog
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Από το αμερικάνικο πικάντικο χοτ ντογκ μέχρι το gado gado της Ινδονησίας, σας παρουσιάζουμε 6 τοπικές σπεσιαλιτέ, που θα σας κάνουν να… δακρύσετε.

Chili dogs, ΗΠΑ

Αν πάρετε μια παλιά ευρωπαϊκή συνταγή - το χοτ ντογκ – και το ταιριάξετε με τα νοτιοαμερικάνικα μπαχαρικά, θα έχετε ένα chili dog. Πρόκειται για μια χορταστική ποσότητα ενός πραγματικά πικάντικου χοιρινού με κόκκινες πιπεριές σερβιρισμένο πάνω σ’ ένα αμερικάνικου τύπου χοτ ντογκ. Συνήθως συνοδεύεται από μπαχαρικά, ωμά κρεμμύδια ή τριμμένο τσένταρ. Μπορείτε να το συναντήσετε σε διάφορες παραλλαγές, ενώ δεν είναι δύσκολο να δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς ένα.

Gado gado, Ινδονησία

Αυτό είναι το πιο δημοφιλές πρόχειρο φαγητό της Ινδονησίας: μια σαλάτα βραστών και ωμών λαχανικών, ψιλοκομμένου και τηγανισμένου τόφου, πατάτας και βραστών αβγών, με μια γενναιόδωρη μερίδα πικάντικης σος από φιστίκι, σκεπασμένη με τραγανό krupuk (τηγανιτά κράκερ γαρίδας) και με τη συνοδεία lontong (ρυζογκοφρέτας). Πρόκειται για μια μελέτη στην υφή και το δέσιμο των γεύσεων: η gado gado είναι ταυτόχρονα κρύα και ζεστή, μαλακιά και τραγανή, ενώ η σος είναι συγχρόνως, γλυκιά, ξινή, πικάντικη και τραγανή!

Dan Dan noodles, Κίνα

Αυτό το κλασικό πιάτο από την επαρχία του Σετσουάν είναι μια μείξη κίτρινων, σκληρών νουντλς από αβγό, βουτηγμένα σ’ ένα φλογερό κόκκινο τσίλι, πιπέρι σετσουάν και σος από σουσάμι. Η οικεία γεύση από τα καρύδια έρχεται αντιμέτωπη με μια αίσθηση μουδιάσματος από το πιπέρι, σε μια συνάντηση ηδονιστικών γεύσεων. Το πιάτο σκεπάζεται από ψιλοκομμένο τηγανιτό χοιρινό με τζίντζερ, σκόρδο και φρέσκα κρεμμυδάκια, ενώ γαρνίρεται με λίγα ξηρά καβουρδισμένα φιστίκια.

Pasta all’arrabbiata, Ιταλία

Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «θυμωμένα ζυμαρικά» και είναι μάλλον λογικό, αφού στα κλασικά ζυμαρικά – συνήθως προτιμώνται τα σπαγγέτι ή οι πέννες - προστίθεται μια σος από ντομάτα και σκόρδο η οποία μαγειρεύεται με ελαιόλαδο και νιφάδες από αποξηραμένη πικάντικη κόκκινη πιπεριά.

Tteokbokki, Κορέα

Το Tteokbokki είναι ένα φαγητό που θα βρείτε στους δρόμους των κορεάτικων πόλεων και αποτελείται από μικρές, μαλακές ρυζογκοφρέτες που έχουν μαγειρευτεί μαζί με πικάντικα φασόλια σόγιας τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση και κόκκινη σάλτσα καυτερής πιπεριάς, η οποία λέγεται gochujang. Τρώγεται είτε με ξυλάκια είτε σαν σουβλάκι. Τα αλμυρά φασόλια αναμειγνύονται με τις πικάντικες κόκκινες πιπεριές, σε μια λαστιχωτή – χαρακτηριστική της ασιατικής κουζινάς – υφή. Αν το δοκιμάσετε, θα χρειαστεί να πιείτε κάτι δροσιστικό!

Σάλτσα xnipec, Χερσόνησος του Γιουκατάν, Μεξικό

Xnipec σημαίνει «μύτη του σκύλου» στη γλώσσα των Μάγια, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να μουδιάσει η μύτη σας, αφού δοκιμάσετε αυτή τη σάλτσα. Σερβίρεται σε κάθε σχεδόν γεύμα, έτσι ώστε να ενισχύσει τη γεύση των πιάτων και μπορεί να είναι απαλή έως τραγανή. Σίγουρα πάντως θα περιλαμβάνει habaneros, τις εξαιρετικά καυτερές πιπεριές που χαρακτηρίζουν τη μεξικάνικη κουζίνα. Δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για ευαίσθητους ουρανίσκους.