7 ιστορικά στέκια της πόλης για καφέ ή φαγητό

neon
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η ιστορία της πόλης μας δεν υπάρχει μόνο στα μουσεία και τα αρχαία κτήρια, αλλά κρύβεται και σε μικρές γωνιές της. Και μάλιστα είναι πολύ νόστιμη… Ας ρίξουμε μια ματιά σε 7 ιστορικά στέκια της Αθήνας.

Νέον-βενέτης

Το Νέον υπήρξε ένα ιστορικό καφε-ζαχαροπλαστείο, σήμα-κατατεθέν της πλατείας Ομονοίας. Το υπέροχο νεοκλασικό εσωτερικό του και οι αριστοτεχνικές λεπτομέρειες στη διακόσμησή του το έκαναν να ξεχωρίζει. Σήμερα φιλοξενεί ένα κατάστημα Βενέτη 1948 και φιλοδοξεί να φέρει «άλλο αέρα» στην κεντρική πλατεία της Αθήνας.  Ακόμα όμως, κι αν άλλαξε μορφή, διατηρεί ακόμα τα βασικά στοιχεία της εσωτερικής του διακόσμησης και αναδεικνύει την ιστορία του κτηρίου από το 1920 μέχρι σήμερα. Το κτήριο χτίστηκε το 1920 από τον Περικλή Γκόσιο και τον Γιάννη Δούκα. Ξεκίνησε με το όνομα «Νέον Βυζάντιον» και φιλοξενούσε στα τραπεζάκια του από τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και τον Γιάννη Ρίτσο, μέχρι τον Μιχάλη Κατσαρό και τον Γιάννη Τσαρούχη.
Πληροφορίες: Πλ. Ομονοίας, 210 5230740.

Μαγεμένος αυλός

Το ιστορικό εστιατόριο Μαγεμένος Αυλός που βρίσκεται στην ανεβασμένη πια πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, ιδρύθηκε το 1961 κι έκτοτε αγαπήθηκε παράφορα από πολλούς καλλιτέχνες και σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας. Διάχυτες είναι στον χώροι οι αναμνήσεις από την παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι και της παρέας του, που έκαναν στέκι το συγκεκριμένο μαγαζί. Εδώ θα δοκιμάσετε εκλεκτούς μεζέδες, ενώ το καλοκαίρι τα τραπεζάκια του βγαίνουν στην πλατεία.
Πληροφορίες: Αμύντα 4, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 210 7223195, www.facebook.com/magemenosavlos#!/magemenosavlos.

Ιντεάλ

Το Ιντεάλ είναι ένα από τα ιστορικότερα και παλαιότερα εστιατόρια της Αθήνας με ιστορία πάνω από 80 χρόνια. Στο νούμερο 46 της οδού Πανεπιστημίου έκαναν στάση εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και της αθηναϊκής αριστοκρατίας. Ανέκαθεν σέρβιρε πιάτα κλασικής και διεθνούς κουζίνας στους θαμώνες του, σε ένα προσεγμένο περιβάλλον, πολυτελούς αισθητικής.
Πληροφορίες: Πανεπιστήμιου 46, Αθήνα, 210 3303000.

Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Η ιστορία του ξεκινά πίσω στο 1865 και η τοποθεσία του παραμένει σταθερή όλα αυτά τα χρόνια, σε ένα υπόγειο στην οδό Κυδαθηναίων. Το κατώφλι του διάσημου αυτού υπογείου διάβηκαν μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας. Το περιβάλλον του είναι παραδοσιακό και λαϊκό, ενώ η σπεσιαλιτέ παραμένει σταθερή εδώ και χρόνια: μπακαλιαράκι τηγανητό από τη Νορβηγία. Συνοδέψτε με χύμα κρασί από τα Μεσόγεια και είστε… άρχοντες.
Πληροφορίες: Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, www.mpakaliarakia.gr, 210 3225084.

Zonar’s

Το καφεζαχαροπλαστείο Zonar’s, το στέκι της παλιάς κοσμικής Αθήνας, αναβίωσε πριν μερικά χρόνια, στο ισόγειο του Μεγάρου Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στον συγκεκριμένο χώρο το 1938, σε μια αίθουσα γεμάτη με την αίγλη και την πολυτέλεια της αριστοκρατίας, που θυμίζει γαλλικό cafe. Στην ανακαίνισή του προσπάθησαν να κρατηθούν ανέπαφα το ύφος και το στιλ του αυθεντικού Zonar’s που αποτέλεσε στέκι διακεκριμένων Ελλήνων, όπως είναι ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Γεώργιος Ράλλης, αλλά και ξένων επισκεπτών όπως ο Άντονι Κουίν, η Σοφία Λόρεν και άλλοι.
Πληροφορίες: Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, 210 3211158, www.citylink.gr/lifestyle/dining/zonars.

Αθηναϊκόν

Η ιστορία του Αθηναϊκόν ξεκίνησε το 1932 στην οδό Σανταρόζα και μεταφέρθηκε στη συνέχεια το 1985 στην Θεμιστοκλέους. Το Αθηναϊκόν υπήρξε ένα από τα αγαπημένα αθηναϊκά εστιατόρια που λάτρεψαν τρανταχτά ονόματα της ελληνικής τέχνης και πολιτικής, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Ρίτσος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μίμης Κουγιουμτζής, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιλτιάδης Έβερτ και πολλοί ακόμα. Όλοι αυτοί μαζί με την ποιότητα της κουζίνας του, έχτισαν με τα χρόνια τη φήμη ενός από τα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης. Πρόσφατα μάλιστα, άνοιξε και το ένα αδερφάκι στην οδό Μητροπόλεως.
Πληροφορίες: Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 2, 210 3838485.

Brazilian

Το ιστορικό καφέ της Βουκουρεστίου, από το οποίο παρέλασαν οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Αθήνας, μετά την ίδρυσή του το 1944, μετακόμισε το 2002 στο νέο του πόστο στην οδό Βαλαωρίτου, όπου μπορείτε να το βρείτε μέχρι και σήμερα. Στην οδό Βουκουρεστίου φιλοξενούσε σχεδόν καθημερινά τον Ελύτη, τον Μόραλη, τον Φασιανό, τον Κουν, τη Μερκούρη, τον Χατζιδάκι, τον Κατράκη, τον Ταχτσή και άλλους. Λέγεται ότι στο Brazilian πρωτοήπιαν espresso οι Αθηναίοι. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έγινε ένα από τα πιο γνωστά –ίσως το γνωστότερο- λογοτεχνικό στέκι, ανάλογο με το «Πατάρι του Λουμίδη».
Πληροφορίες: Βαλαωρίτου 10, Αθήνα, 210 3622845.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]