Bistrot le mignon: αυθεντικές γαλλικές γεύσεις στο Κολωνάκι

bistrot-le-mignon
ΤΡΙΤΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Μπαίνοντας στο Bistrot le Μignon, στην οδό Χάρητος του Κολωνακίου, «μυρίζεις» παντού Παρίσι. Από την καλοφτιαγμένη γαλλική ατμόσφαιρα, μέχρι τις εξαιρετικές γεύσεις, όλα σε παραπέμπουν στη μοναδική «Πόλη του φωτός».

Το Bistrot le Mignon άνοιξε τις πόρτες του πριν μερικούς μήνες, στη γωνία της Χάρητος που παλιότερα συναντούσαμε την «Αλεπού». Πίσω από το εγχείρημα αυτό ένωσαν τις δυνάμεις και τις γνώσεις… γαλλικών τους, ο Γιάννης Μαλούχος και ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ενώ το μενού έχει την υπογραφή του Απόστολου Τραστέλη.

Το παριζιάνικου τύπου αυτό μπιστρό είναι εξαιρετικά ατμοσφαιρικό και ζεστό, με χαμηλό φωτισμό, μικρά μαρμάρινα τραπέζια να παραπέμπουν στα αριστοκρατικά μπιστρό του Παρισιού, vintage κηροπήγια σε κάθε τραπέζι, όμορφες ξύλινες καρέκλες και δερμάτινους καναπέδες, έναν μεγάλο καθρέφτη στο βάθος με το μότο «Ceci n’est pas un Magritte» να μας πηγαίνει συνειρμικά στον Magritte και τα υπέροχα αυτά παλιομοδίτικα και τόσο σικάτα βελούδινα κουρτινάκια στα παράθυρα.

Το μενού είναι χορταστικό και μόνο με μια πρώτη ματιά, αν και είναι για γερά πορτοφόλια. Εδώ θα βρείτε όλα τις αυθεντικές γαλλικές σπεσιαλιτέ, όπως την νόστιμη κρεμμυδόσουπα, τη σαλάτα «Nicoise» και την κλασική αντρεκότ Café de Paris.

Στην κουζίνα βρίσκεται ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης, όπου δημιουργεί με φαντασία, βαθιά γνώση της γαλλικής κουζίνας και πάντα καλές πρώτες ύλες.

Αν βρεθείτε εδώ, ξεκινήστε το γεύμα σας με μια πεντανόστιμη σούπα πατάτας σαν αφρό, με άρωμα τρούφας. Η ανάμικτη σαλάτα με πράσινα λαχανικά και λαδολέμονο τρούφας είναι εξαιρετική και πολύ δροσιστική, με διακριτικό άρωμα από την τρούφα να μην υπερκαλύπτει το λαδολέμονο και τη γεύση των μυρωδικών.

Αν και δεν είμαι καλός φίλος του  φουα γκρά, εδώ το αγάπησα. Έρχεται σε ένα πιάτο ζεστό, με σάλτσα κόκκινου κρασιού, δίπλα σε λίγο πουρέ μήλου κι αχλαδιού, ένας συνδυασμός που απογειώνει τις γεύσεις και τον ουρανίσκο.

Τα ψητά χτένια ταίριαζαν υπέροχα με τον πουρέ κουνουπιδιού και τη δροσιστική ξινίλα του αφρού από λεμόνι –ένα πιάτο σήμα κατατεθέν της γαλλικής γαστρονομίας- ενώ η ζεστή σαλάτα «Nicoise», με μεγάλα κομμάτια ψητού σολομού, φρέσκα πράσινα φασολάκια και πατάτες έδενε ιδανικά με το μελάτο αυγό σε κρούστα, που άνοιγε και περίχυνε με τον κρόκο του όλη τη σαλάτα.

Η συνέχεια πρέπει να δοθεί με μια κλασική γαλλική αντρεκότ Café de Paris, μέτρια ψημένη με φρέσκοκομμένες πατάτες τηγανητές και μια κουταλιά λιωμένο σκορδοβούτυρο από πάνω, που θα σας κάνει να μη θέλετε να τελειώσει.

Τέλος, αφήστε χώρο για το διαφορετικό μιλφέιγ με κρέμα λεμονιού, παγωτό καραμέλα και τραγανά φύλλα ανάμεσα, που σερβίρεται σε βαζάκι με καπάκι. Αν αγαπάτε την έντονη γεύση του λεμονιού, κλείστε με αυτό το γεύμα σας, καθαρίστε το στόμα από τις διαφορετικές γεύσεις και ολοκληρώστε ιδανικά ένα υπέροχο… ταξίδι στο Παρίσι.

Πληροφορίες: Bistrot Le Mignon, Χάρητος 39Β, Κολωνάκι, 210 7242717, www.facebook.com/bistrolemignon, 40-50€.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]