Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της γερμανικής κουζίνας

ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2014

Αν και κάθε λέξη που συνοδεύεται από τον επιθετικό προσδιορισμό «γερμανικός-ή-ό» είναι απεχθής τη σήμερον ημέρα στους απανταχού έλληνες, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η γερμανική κουζίνα είναι νόστιμη, χορταστική και πολύ θρεπτική… Ας δούμε τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της.

Apfelstrudel

Το στρούντελ δεν είναι γερμανική εφεύρεση αλλά στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Και πιο συγκεκριμένα το Apfelstrudel, τουτέστιν στρούντελ με μήλο. Πρόκειται για ένα γλυκό από τραγανό φύλλο γεμισμένο με μήλα, ζάχαρη, κανέλα και σταφίδες, που λατρεύεται από τον 18ο αιώνα. Το φύλλο στο στρούντελ πρέπει να είναι τραγανό και ιδιαίτερα λεπτό. Τυλίγεται γύρω γύρω από τη γέμιση και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Eintopf

Ένα βαθύ πιάτο γεμάτο με καυτό Eintopf, σίγουρα θα ζεστάνει για τα καλά τις τσουχτερές γερμανικές νύχτες σας. Το όνομα του πιάτου αυτού, σημαίνει «μια κατσαρόλα» και αναφέρεται προφανώς, στον τρόπο μαγειρέματός του κι όχι τόσο στα υλικά του ή στη συνταγή. Οι περισσότερες συνταγές του Eintopf περιλαμβάνουν ζωμό κρέατος, λαχανικά, πατάτες και κρέας (συνήθως χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο) ή ψάρι.

Kasespatzle

Τα Spatzle είναι μικρά μακαρόνια από αλεύρι και αυγά, που προτιμώνται πολύ κυρίως στη Νότια Γερμανία. Συνήθως τρώγονται με τυρί (kasespatzle) και σωταρισμένο κρεμμύδι. Είναι πεντανόστιμα και ιδιαίτερα θρεπτικά.

Kartoffelpuffer

Πρόκειται για πλακουτσωτές τηγανητές κροκέτες πατάτας. Φτιάχνονται από τριμμένη πατάτα, αυγό, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Μπορείτε να τις απολαύσετε αλμυρές, δίπλα σε μια μερίδα κρέας ή ψάρι ή ακόμα και γλυκές με σος μήλου, μούρα, ζάχαρη και κανέλα.

Hachse

Αυτό είναι το κότσι που θα το συναντήσετε πάντα και παντού στη Γερμανία. Συνοδεύει άψογα την μπύρα σας και μπορείτε να το απολαύσετε βραστό, ψητό ή καπνιστό επάνω σε άφθονο ξινολάχανο  και πατατοσαλάτα.

Brezel

Είναι τα αυθεντικά αλμυρά γερμανικά ψωμάκια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και μαγιά και πασπαλίζονται με χοντρό αλάτι. Θα τα βρείτε στον δρόμο για σνακ ή σαν συνοδευτικό της μπύρας ή του φαγητού σας στα εστιατόρια.

Schwarzwalder Kirschtorte

Με αυτό το όνομα που θα στραμπουλίξετε τη γλώσσα σας, αναφέρονται οι Γερμανοί στην αγαπημένη μας Black Forest τούρτα. Είναι η πιο αγαπημένη τούρτα στη Γερμανία, φτιάχνεται σε μεγάλο μέγεθος και κόβεται σε τεράστια κομμάτια. Το συγκεκριμένο γλυκό πήρε το όνομά του από το schwarzwalder kirschwasser (ή αλλιώς kirsch), το λικέρ κεράσι που χρησιμοποιείται σε αυτό.

Wurst

Wurst είναι το λουκάνικο και στη Γερμανία θα βρείτε πάνω από 1500 διαφορετικά είδη να σας περιμένουν να τα γευθείτε. Περπατώντας στους γερμανικούς δρόμους σίγουρα θα συναντήσετε πλανόδιους πωλητές. Το πιο γνωστό είναι το bratwurst, δηλαδή ψητό χοιρινό λουκάνικο, το καπνιστό και βραστό Wiener και το schwarzwurst, δηλαδή λουκάνικο από αίμα. Σε διαφορετικά μέρη της Γερμανίας θα συναντήσετε και διαφορετικά είδη λουκάνικου, όπως το currywurst με σάλτσα από κέτσαπ και κάρι στο Βερολίνο, το βαυαρέζικο λευκό weisswurst ή το ιδιαίτερο rostbratwurst από τη Νυρεμβέργη.

Schnitzel

Το σνίτσελ δεν είναι επίσης, ένα αυθεντικά γερμανικό έδεσμα, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε όλη την επικράτεια της χώρας. Είναι ένα λεπτό κομμάτι κρέατος χωρίς κόκαλο, που πανάρεται σε φρυγανιά και αυγό και τηγανίζεται. Στο Αμβούργο θα βρείτε και το τοπικό σνίτσελ που σερβίρεται με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή του, ενώ στο Holstein το σνίτσελ έρχεται με ένα τηγανητό αυγό, αντζούγιες και κάπαρη.

Sauerkraut

Τέλος το Sauerkraut, δηλαδή το ξινολάχανο, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συνοδευτικά σε όλα σχεδόν τα γερμανικά πιάτα. Έχει μια ξινή και ελαφρώς γλυκιά γεύση που ταιριάζει ιδανικά με όλα τα κρεατικά, τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ ακόμα και με τα ζυμαρικά σαν σαλάτα.