Δυνατό γαστρονομικό σαββατοκύριακο έρχεται στην Αθήνα
Δύο γαστρονομικά φεστιβάλ και 3 θεματικές βραδιές σε αθηναϊκά εστιατόρια, συνθέτουν ένα πλούσιο γευστικό σκηνικό στην πόλη, που αξίζει να «δοκιμάσετε» αυτό το σαββατοκύριακο.
Ξεκινώντας από τις «Ημέρες Γαστρονομίας 2014», τα πιρούνια «παίρνουν φωτιά» αυτό το σαββατοκύριακο. Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά, από τις 9 μέχρι και τις 11 Μαΐου, ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ γεύσης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν 70 εκδηλώσεις σχετικές με τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης. Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται όμως, μόνο εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις και συζητήσεις, αλλά και εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια.
Όλα αυτά δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την ενεργή παρουσία 180 ειδικών και δημιουργών από τους χώρους της γαστρονομίας – όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Ντίνα Νικολάου, η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο Νίκος Καραθάνος και η Ελένη Ψυχούλη- της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF), με προβολές 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και experimental από διάφορες χώρες.
Σημειώστε ότι φέτος τιμώμενος προορισμός είναι οι Κυκλάδες, οπότε για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί ένα δείγμα τοπικών γεύσεων, θα γίνουν αφιερώματα στον κυκλαδικό οίνο και τον αμπελώνα, τα κυκλαδίτικα τυριά, τα αρωματικά φυτά και βότανα και το μέλι.
Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου), 210 345 3111, 9, 10 και 11 Μαΐου, είσοδος 7€, www.imeres-gastronomias.gr.

Φέτος για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται και το ανοιξιάτικο φεστιβάλ γεύσεων «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Άνοιξη 2014» από το Αθηνόραμα, από τις 9 μέχρι και τις 11 Μαΐου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, 120 εξαιρετικοί έλληνες μικροί παραγωγοί θα παρουσιάσουν στο κοινό τα προϊόντα τους, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσίες, εργαστήρια γεύσης, μαθήματα μαγειρικής και να δοκιμάσουν σπεσιαλιτέ και ελληνικό street food από γνωστούς σεφ και εστιατόρια. Γλυκά, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, λαχανικά, μπίρες, κρασιά και πολλά πολλά ακόμα προϊόντα ελληνικής παραγωγής θα εκτίθενται στην Τεχνόπολη για να τα γνωρίσετε…
Πληροφορίες: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, είσοδος 6€, 3ήμερο 10€, www.elladagiortigefseis.gr.
Το Belle Amie στον Πειραιά, συνεχίζοντας το γευστικό του αφιέρωμα στην κουζίνα των Κυκλάδων, προτείνει εκλεκτά τοπικά πιάτα από την Άνδρο, τη Νάξο την Πάρο, τη Σαντορίνη, την Κύθνο και την Τζια. Όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με όμορφες μουσικές και ιδιαίτερα events. Την Παρασκευή 9 Μαΐου, ο Γιάννης Κούτρας θα τραγουδήσει ποιήματα από τους «Ορίζοντες» του Νίκου Καββαδία, το μεσημέρι της Κυριακής 11 Μαΐου ο Χορευτικός Όμιλος Φοιτητών θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς στον κήπο του Belle Amie, ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν κι άλλα μουσικά δρώμενα.
Πληροφορίες: Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, Πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740, www.facebook.com/belleamiegr.

Το πρώτο σκανδιναβικό εστιατόριο της Αθήνας, το αγαπημένο μας Safka διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στη Eurovision, παρέα με ειδικά για τη βραδιά Scapas, δηλαδή σκανδιναβικά tapas. Η Eurovision θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη, σε απευθείας σύνδεση με την Κοπεγχάγη, ενώ το νέο καλοκαιρινό μενού θα είναι έτοιμο για να διαλέξετε τις γεύσεις που θα σας «κλείσουν το μάτι».
Πληροφορίες: Safka, Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82 & Πηλέως, Κεραμεικός, 210 5243340, www.safka-athens.gr.
Τέλος, το wine restaurant του Χριστόφορου Πέσκια, Κλίμα Κλήμα φιλοξενεί μία ακόμα γευσιγνωσία κρασιών, την Κυριακή 11 Μαΐου. Αυτή τη φορά, υποδέχεται τα κρασιά του κτήματος Σκούρα, που θα τα συνοδεύσει με εκλεκτές γεύσεις. Το μενού έχει ως εξής: Καρπάτσιο λαβράκι με πιπεριά μαζί με Μοσχοφίλερο Σκούρα, Σαρδέλα σε αμπελόφυλλο με πέστο πράσινης ελιάς συντροφιά με Άκρες Ροζέ, Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες σε μαυροδάφνη παρέα με Πόρτες Ερυθρό, Ταλιάτα με σάλτσα από κρασί που θα συνοδεύεται με Μέγα Οίνο και για το τέλος, Γκανάς σοκολάτας με μαριναρισμένα σύκα μαζί με λικέρ Tentura.
Πληροφορίες: Κλίμα Κλήμα, Παν. Τσαλδάρη 32-34-, Μελίσσια, 210 6096786,
Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]







