Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ολλανδικής κουζίνας

ΤΡΙΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2014

Προφανώς υπάρχουν πολύ περισσότερες νοστιμιές στην ολλανδική κουζίνα εκτός από παστή ρέγγα! Η συγκεκριμένη κουζίνα είναι πλούσια, με πολλές διαφορετικές γεύσεις και πολύ νόστιμη. Γνωρίστε τη μέσα από τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της…

Hollandse nieuwe haring

Πρόκειται για ένα πιάτο με παστή ρέγγα, που σερβίρεται με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μια φέτα ψωμί. Η ρέγγα καθαρίζεται μόλις ψαρεύεται και μετά ωριμάζει μέσα σε άλμη. Οι ψαρόβαρκες βάζουν την ολλανδική σημαία όταν πιάσουν την πρώτη ρέγγα του χρόνου. Για να φάτε τη ρέγγα όπως οι Ολλανδοί, κρατήστε το ψάρι από την ουρά, ρίξτε το κεφάλι σας πίσω με το στόμα προς τα πάνω, ανοίξτε καλά το στόμα και κάντε το ψάρι μια μπουκιά. Αν το προτιμάτε σε σάντουιτς, τότε ζητήστε ένα broodje haring.

Pannenkoeken

Νόστιμα pancakes, άλλοτε αλμυρά κι άλλοτε γλυκά. Στην αλμυρή εκδοχή τους θα τα συναντήσετε μαζί με bacon, τυρί, καπνιστό σολομό και κρέμα γάλακτος, ενώ στη γλυκιά εκδοχή του, σερβίρεται μαζί με μήλα, σταφίδες, σοκολάτα, stroop (ένα πολύ γλυκό ολλανδικό σιρόπι) ή ζάχαρη. Είναι αρκετά πιο λεπτά από τα κλασικά αμερικάνικα pancakes και πολύ πιο μεγάλα, μοιάζουν δηλαδή αρκετά και με τις κρέπες. Στην Ολλανδία τα προτιμούν για πρωινό, μεσημεριανό, ακόμα και βραδινό και συνήθως, τρώγονται σαν ρολό με το χέρι.

Erwtensoep

Είναι μια σούπα με αρακά, αρκετά παχύρρευστη, με πολλά λαχανικά, όπως σέλερι, κρεμμύδια, πατάτες και διαφορετικά είδη χοιρινού και καπνιστό λουκάνικο, το οποίο προστίθεται λίγο πριν το σερβίρισμα. Συνήθως συνοδεύεται από roggebrood, ένα ψωμί σίκαλης, μαζί με καπνιστό bacon katenspek, τυρί και βούτυρο. Παραδοσιακά τρώγεται την Πρωτοχρονιά, αλλά είναι και ιδανικό πιάτο για μια παγωμένη νύχτα.

Appeltaart

Η μηλόπιτα είναι αγαπημένο ολλανδικό έδεσμα εδώ και πολλά χρόνια. Η διαφορά από τις κλασικές μηλόπιτες είναι ότι αυτή είναι σκεπαστή, με λωρίδες ζύμης. Η γέμισή της είναι από κομμάτια μήλου, μαζί με ζάχαρη, κανέλα και λεμόνι. Σερβίρεται ζεστή μαζί με σαντιγί κι ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ.

BamiGoreng

Δεδομένου ότι η Ινδονησία το 19ο αιώνα ήταν ολλανδική αποικία, η επιρροή της στην τοπική γαστρονομία ήταν σημαντική. Το bamigoreng είναι ένα κλασικό ινδονησιακό πιάτο που θα συναντήσει κανείς πολύ στην Ολλανδία. Είναι noodles αυγού, στο τηγάνι μαζί με σκόρδο, κρεμμύδι, λαχανικά, κρέας, αυγό και τσίλι. Ακόμα στην Ολλανδία θα βρει κανείς ινδονησιακό rendang (κρέας σε γάλα καρύδας), rijsttafel (ρύζι με πολλά μικρά πιάτα από κρέας με λαχανικά και μπαχαρικά) και spekkoek (ένα γλυκό με μπαχαρικά).

Bitterballen

Μικρά κεφτεδάκια που σερβίρονται στα περισσότερα καφέ και μπαρ της Ολλανδίας. Συνήθως είναι μέρος ενός bittergarnituur (ποικιλία από σνακ) και φτιάχνεται από κιμά μοχαρίσιο ή κοτόπουλου, αλεύρι, ζωμό, μυρωδικά και βούτυρο. Το μίγμα γίνεται μπαλάκια και τηγανίζεται σε άφθονο καυτό λάδι.

Poffertjes

Αυτά τα αφράτα ζυμαράκια φτιάχνονται με μαγιά και αλεύρι σίκαλης, είναι σπογγώδη στην υφή τους και σερβίρονται με άχνη ζάχαρη, βούτυρο και μερικές φορές σιρόπι. Θα τα βρείτε πολύ συχνά σε υπαίθριες αγορές. Θυμίζουν κάπως τους δικούς μας λουκουμάδες.

Oliebollen

Αυτή είναι η ολλανδική εκδοχή του ντόνατ. Συνήθως τρώγονται την παραμονή της  Πρωτοχρονιάς, αλλά θα τα βρείτε και σε πλανόδιους πωλητές. Η λέξη Oliebollen σημαίνει μπάλες σε λάδι, επειδή τηγανίζονται όπως ακριβώς και τα ντόνατς. Η ζύμη μπορεί να περιέχει αποξηραμένα φρούτα ή ξύσμα από λεμόνι, αλλά πάντα καλύπτεται με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Stamppot

Δεν είναι και κανένα gourmet πιάτο, αλλά είναι χορταστικό και πολύ θρεπτικό. Είναι πουρές πατάτας αλεσμένος μαζί με ψιλοκομμένα λαχανικά, που παραδοσιακά σερβίρεται δίπλα σε καπνιστό λουκάνικο με gravy σος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του Stamppot, όπως τα boerenkool (με λαχανίδα), zuurkool (με ξινολάχανο), versions (με καρότα και κρεμμύδια) και rauweandijvie (με αντίδια).

Sate

Το Sate είναι ένα ακόμα πιάτο της ινδονησιακής κουζίνας, που όμως έχει ενσωματωθεί εξολοκλήρου στην ολλανδική γευστική κουλτούρα. Είναι μικρά καλαμάκια από ψητό μαριναρισμένο κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό) που σερβίρεται με μια σος από φιστικοβούτυρο, σόγια και τσίλι. Κι αν έχετε ξαναδοκιμάσει sate (ή satay) σε κάποια άλλη χώρα, το σίγουρο είναι ότι δεν το έχετε δοκιμάσει ξανά έτσι.