«Τσουνάμι» και στην ιαπωνική κουζίνα;
Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για διαρροή ραδιενέργειας, πολλά είναι τα εστιατόρια στον κόσμο και ειδικά στην Ασία, που σκέφτονται να διακόψουν σιγά σιγά τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία.
Οι πελάτες μπορεί να κατακλύζουν ακόμα τα δεκάδες sushi bars και ιδιαίτερα σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες Ιαπώνων και λάτρεις της συγκεκριμένης κουζίνας, η φήμη όμως, ότι τα τρόφιμα από την Ιαπωνία θα υποβληθούν σε ελέγχους ραδιενέργειας έχει προκαλέσει αναστάτωση. Το ίδιο αρχίζει σταδιακά να συμβαίνει και σε άλλες χώρες του κόσμου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ιαπωνία, αλλά και στην Ελλάδα.
Η Νότιος Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα κάνουν τακτικούς ελέγχους σε τρόφιμα με προέλευση την Ιαπωνία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανιχνευτεί καμία μόλυνση στους ελέγχους που έχουν γίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η μεγάλη αλυσίδα sushi bar της Ασίας «Sakae Holdings» για παράδειγμα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Προς το παρόν δε βλέπουμε τον λόγο, αλλά εάν η κατάσταση στην Ιαπωνία δεν αλλάξει, τότε σε δυο μήνες θα εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα μας. Θα ψάξουμε για ψαρικά από τοπικούς προμηθευτές ή χώρες όπως η Αυστραλία».
Την ίδια επιφυλακτική θέση εκφράζουν και πολλές άλλες εταιρείες και αλυσίδες εστιατορίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και όχι μόνο, υποστηρίζοντας την ιαπωνική οικονομία, αλλά ήδη έχοντας μπει στην διαδικασία ανεύρεσης εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας.
Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι ότι η έλλειψη ενέργειας και καυσίμων μπορεί να επιφέρει μια δραματική αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών και έξοδα μεταφορών από την Ιαπωνία, γεγονός που θα κάνει τα εστιατόρια σε παγκόσμιο επίπεδο, να σκεφτούν πολύ σοβαρά την συνέχιση των εισαγωγών από τη χώρα. Το 2010 η Ιαπωνία εξήγαγε ψαρικά αξίας 170 δισεκατομμυρίων γιέν, περίπου τη μισή αξία όλων των τροφίμων εξαγωγής της δηλαδή, και τα δυο τρίτα της εξαγωγής πήγαν σε άλλα ασιατικά κράτη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε και στην Ελλάδα, την ανάλογη επιφυλακτική στάση με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση και το αθηναϊκό Matsuhisa Athens, το οποίο στην προσπάθειά του να καθησυχάσει το ελληνικό κοινό, επιβεβαιώνει ότι δεν εισάγει φρέσκα προϊόντα από την Ιαπωνία και ότι τα κρέατα, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο εισάγονται από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ό, τι χρειαστεί να εισαχθεί από την Ιαπωνία, θα εισέλθει στην Ευρώπη από «Τα τελωνεία της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας που είναι γνωστά για τους διεξοδικούς ελέγχους τους και εγγυώνται την απόλυτη ασφάλεια».
Το αθηναϊκό Matsuhisa
Επίσης, όλα τα εστιατόρια Nobu και Matsuhisa του κόσμου –ανάμεσα στα οποία και εκείνο της Αθήνας- αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα special Omakase μενού (που σημαίνει «εξαρτάται από εσένα») 6 πιάτων αξίας 110 ευρώ και να δωρίζουν 35 ευρώ από το καθένα, σε οργάνωση που θα παράσχει βοήθεια στην Ιαπωνία.







