10 στάσεις για... (οικονομικά) μαγειρευτά στην Αθήνα

mageireio-2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2014

Το πορτοφόλι δεν αντέχει πολλά πολλά και η οικονομική κρίση μας έκανε (ευτυχώς) να θυμηθούμε και να αγαπήσουμε ξανά την αυθεντική και άκρως οικονομική κουζίνα της μαμάς. Ας δούμε 10 στέκια της Αθήνας, όπου μπορούμε να απολαύσουμε υπέροχα μαγειρευτά, χωρίς να ξοδευτούμε.

Κίτσουλας
Το αγαπημένο αυτό στέκι που δεν γερνά ποτέ, είναι η κλασική προτίμηση για όσους αγαπούν τα μεσημεριανά διαλείμματα για μαγειρευτό φαγητό στα Βόρεια. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μαγέρικου, που φιλοξενεί κάθε λογής ανθρώπους, ενώ το φαγητό του αποτελεί σταθερή αξία χρόνων. Στιφάδο, αρνάκι φούρνου, κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές, φακές, γίγαντες και πολλές ακόμα νοστιμιές ξεπηδούν κάθε μέρα από την κουζίνα του Κίτσουλα, που δεν απογοητεύει ποτέ κανέναν.
Πληροφορίες: Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, 2106814798.

Χυτήριο

Στον Άγιο Δημήτριο, το παλιό αυτό Χυτήριο, κράτησε το όνομα και έγινε μαγέρικο. Κι από τα πολύ νόστιμα μάλιστα. Τα πιάτα μαγειρεύει κάθε μέρα ο πολύπειρος σεφ Κώστας Συντάκας, αναδεικνύοντας την καθημερινή ελληνική κουζίνα. Στην απλή του σάλα με τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και την ψηλή ραφιέρα, θα δοκιμάσετε μόνο πιάτα ημέρας. Όλων των ειδών τα λαδερά και όσπρια, όπως αρακάς, φάβα, φακές, χάντρες, μπάμιες, εναλλάσσονται κάθε μέρα στο μενού, οι πίτες είναι όλες με χειροποίητο φύλλο, ενώ ο μουσακάς και το παστίτσιο υπάρχουν πάντα, όπως και τα κρεατικά κατσαρόλας. Κι όλα αυτά σε ασυναγώνιστα χαμηλές τιμές.
Πληροφορίες: Χυτήριο, Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, 210 9713282, 10-13€/άτομο, www.xitirion.gr.

Φιλίππου
Στο Κολωνάκι, το οινομαγειρείο του Φιλίππου παραμένει σταθερό από το 1923 στις προτιμήσεις του στο καλό ελληνικό μαγειρευτό φαγητό. Τον χώρο του στη οδό Ξενοκράτους προτιμούν χρόνια τώρα Αθηναίοι όλων των ηλικιών, αλλά και γνωστές προσωπικότητες, για να απολαύσουν μερικά από τα καλύτερα μαγειρευτά της πόλης. Γεύσεις κατσαρόλας, φουρνιστές και της ώρας, είναι το καθημερινό μενού στου Φιλίππου. Αρνάκι λεμονάτο, κόκορας κοκκινιστός, σουπιές, μπάμιες, γίγαντες και πολλά πολλά ακόμα αγαπημένα πιάτα της παράδοσής μας, θα τα βρείτε σίγουρα εδώ.
Πληροφορίες: Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Αθήνα, 210 7216390.

Μάνας κουζίνα κουζίνα

Μια νέα σχετικά άφιξη στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, το Μάνας κουζίνα κουζίνα είναι ένα μικρούλι στέκι, με όμορφο ντεκόρ, ανοιχτή κουζίνα, μαυρόασπρο πλακάκι στο πάτωμα και μια μεγάλη βιτρίνα με όλα τα μαγειρευτά της ημέρας. Στους μεγάλους του πάγκους μπορείτε να δοκιμάσετε εξαιρετικά μαγειρευτά φαγητάκια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως κρητικό κλέφτικο, κολοκυθοπαστίτσα από τη Νάξο, ικαριώτικο σοφικό, ναξιώτικο γιουβέτσι μελιτζάνας και πολλά ακόμα. Σημειώστε ότι μετά τις 10.30 μ.μ. στο Μάνας κουζίνα κουζίνα σερβίρουν μαζί με το ποτό σας ποικιλίες ελληνικών μεζέδων.
Πληροφορίες: Αιόλου 27, Αθήνα, 210 3252335, www.facebook.com/manaskouzinakouzina.

Παπανδρέου
Έχει κανείς καμιά καλύτερη πρόταση για μαγειρευτό ημέρας από τον Παπανδρέου; Το ιστορικό στέκι της κρεαταγοράς, με τη φημισμένη μαγειρίτσα και τον υπέροχο πατσά, πρόσφατα μεταφέρθηκε στο διπλανό στενό της Βαρβακείου. Κάθε μέρα εδώ θα φάτε νόστιμες σούπες, παραδοσιακή φασολάδα, κοτόπουλο με πατάτες, κοκκινιστό με μακαρόνια, γεμιστά και φρέσκα σουτζουκάκια.
Πληροφορίες: Αιόλου 68, Αθήνα, 210 3214970.

Μελίλωτος

Γνωστός και μη εξαιρετέος, ο Μελίλωτος με τη διεθνή φήμη, είναι «μάστορας» στα μαγειρευτά. Στο στενάκι της Καλαμιώτου, θα καθίσετε στα τραπεζάκια πάνω στον πεζόδρομο και θα απολαύσετε από αρακά με αγκινάρες και άνιθο και φασόλια με μανιτάρια και πιπεριά Φλωρίνης στον φούρνο, μέχρι γιαουρτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και μπριαμ. Όλα τα πιάτα είναι ημέρας και αλλάζουν καθημερινά.
Πληροφορίες: Μελίλωτος, Καλαμιώτου 19, Κέντρο, 210 3222458, www.melilotos.gr.

Δίπορτο
Το υπέροχο αυτό υπόγειο οινομαγειρείο σε γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν τα καπηλειά ήταν η μεγάλη αγάπη των Αθηναίων. Τα ξύλινα τραπέζια του με τις λαδόκολλες και τα μεγάλα βαρέλια χρόνων στο ντεκόρ, στήνουν ένα αυθεντικό σκηνικό, ιδανικό για να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού που παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια: ρεβίθια, σαρδέλες, γαύρος και μπακαλιάρος παστός, πατάτες γιαχνί με σέλινο είναι τα λιγοστά πιάτα που θα βρείτε εδώ και θα απολαύσετε μαζί με την απροσποίητη αυτή εμπειρία του μαγαζιού.
Πληροφορίες: Σωκράτους 9 & Θεάτρου, 210 3211463.

Οικονόμου

Από τις πρώτες ταβέρνες στα Πετράλωνα, που διατηρούν ακόμα την ποιότητα τους φαγητού τους και τον κόσμο τους, που γεμίζει κάθε μέρα το μαγειρείο. Το παλιομοδίτικο ύφος του χώρου σου θυμίζει αλλοτινές εποχές, ενώ τα υπέροχα μαγειρευτά του συμπληρώνουν την εικόνα της παλιάς Αθήνας, που οι γειτονιές της γέμιζαν αρώματα από το τσουκάλι των σπιτιών. Εδώ θα βρείτε μοσχάρι στιφάδο, αρνάκι φούρνου με πατάτες, σουπιές σπανάκι, γίγαντες, λαχανοντολμάδες και χοιρινό πρασοσέλινο.
Πληροφορίες: Οικονόμου, Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, 210 3467555.

Οινομαγειρείο - Τριφύλλι
Αν είστε ορκισμένοι Ολυμπιακοί πρέπει να κάνετε την καρδιά σας πέτρα και να επισκεφθείτε έστω για μία φορά το Τριφύλλι, στον δρόμο ακριβώς πίσω από το πέταλο του γηπέδου της Λεωφόρου. Ο χώρος του είναι ίδιος από τότε που πρωτοάνοιξε το 1962. Τα μεγάλα βαρέλια, τα λιγοστά του τραπέζια και οι υπέροχες μυρωδιές από τα ελάχιστα πιάτα του σε κερδίζουν. 7-8 πιάτα είναι αρκετά για να το αγαπήσεις. Ο μπακαλιάρος του με σκορδαλιά είναι μοναδικός, οι φρεσκότατοι λαχανοντολμάδες είναι μούρλια, το ίδιο και οι κεφτέδες και η συκωταριά.
Πληροφορίες: Τριφύλλι, Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585.

Ροζαλία

Ένα επίσης, κλασικό στέκι χρόνων για αυθεντικά μαγειρευτά είναι η Ροζαλία στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια. Ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο, κρατά ανέπαφη την φιλοσοφία του καλού ελληνικού μαγειρευτού, με πιάτα ημέρας για τους πεινασμένους και τους ξενύχτηδες. Η ανοιχτή αυλή του είναι μια δροσερή πρόταση για το καλοκαίρι, για να απολαύσετε από λαχανοντολμάδες και γιουβαρλάκια μέχρι χοιρινό κατσαρόλας με πουρέ και στιφάδο. Στέκι χρόνων για τον φοιτητόκοσμο της πόλης αλλά και όσων λατρεύουν τα Εξάρχεια.
Πληροφορίες: Ροζαλία, Πλ. Εξαρχείων, Αθήνα, 210 3302133, www.rozalia.gr.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]