Οι 10 πιο νόστιμες διαδρομές του πλανήτη

tourist-food
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2014

Από την Ασία ως την Ευρώπη και από την Αυστραλία ως τις Η.Π.Α., ταξιδέψτε δοκιμάζοντας τις τοπικές κουζίνες –και όχι μόνο…

Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε γρήγορα την τοπική κουζίνα μιας πόλης είναι να περπατήσετε στα στενά της, να γνωρίσετε τα τοπικά εστιατόρια και καφετέριες και να δοκιμάσετε το «φαγητό δρόμου» τους. Καταβροχθίστε τα καλύτερα «βρόμικα», γνωριστείτε με σεφ σε καφέ και εστιατόρια, με τοπικούς παραγωγούς στις υπαίθριες αγορές. Ας δούμε 10 πόλεις και τις πιο γευστικές διαδρομές τους, όπως τις παρουσίασε το Lonely Planet.

Γαλλικό πρόχειρο φαγητό στη Νίκαια της Γαλλίας
Τα απολαυστικά «βρόμικα» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο στην Ασία, την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική: η Νίκαια είναι διάσημη για τις γεύσεις που προσφέρει… στο πόδι. Η περίπλοκη ιστορία της πόλης αποκαλύπτεται μέσα από τις τοπικές λιχουδιές, όπως η pissaladière (τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια), η socca (τηγανίτα από ρεβύθια) και οι tourtes de blettes (γλυκές τάρτες με σέσκουλο και κουκουνάρι). Τα μικρά τυροκομικά μαγαζιά και τα χασάπικα δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τη βόλτα σας.

Πρόχειρο φαγητό στο Ανόι, Βιετνάμ

Bánh xèo

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την πολύβουη αγορά του Chau Long, που βρίσκεται στη λαβυρινθώδη Παλιά Γειτονιά του Ανόι, δοκιμάζοντας pho bo (βοδινό με σούπα νουντλς), bánh xèo (κρέπες με αυγά) και banh cuon (κρέπες φτιαγμένες στον ατμό φτιαγμένες από ρύζι και γεμισμένες με χοιρινό κιμά, κρεμμύδια και μανιτάρια). Ολοκληρώστε τη βόλτα σας στο Café Duy Tri για μία κούπα sua chua ca phe, δηλαδή καφέ με γιαούρτι.

Μπύρες από μικρούς παραγωγούς στο Βανκούβερ του Καναδά
Σβήστε τη δίψα σας με μία βόλτα μέσα στην ιστορική συνοικία του Βανκούβερ, την Gastown, εκεί όπου η μυρωδιά του λυκίσκου θα σας κάνει να σταματήσετε σε τρεις διαφορετικές μικρές μονάδες παραγωγής μπύρας για να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη ζύθου σε καθεμιά απ’ αυτές. Ετοιμαστείτε για μερικές αναζωογονητικές «βόμβες» λυκίσκου στα βορειοδυτικά της περιοχής και για ζύθους με συστατικά, όπως η γλυκόριζα που δίνουν πραγματικά πρωτότυπη γεύση. Οι μπύρες συνοδεύονται από τα κατάλληλα σνακ σε κάθε ζυθοποιία.  

Εξερευνήστε τις αγορές σε δύο ηπείρους στην Κωνσταντινούπολη

Περάστε το πρωινό σας διαπραγματευόμενοι σε αγορές φαγητού στην Ευρώπη και την Ασία. Η αγορά μπαχαρικών στην ευρωπαϊκή ακτή έχει ένα μεθυστικό μείγμα αρωμάτων, ενώ παίρνοντας το φέρι και περνώντας στην ασιατική πλευρά θα βρεθείτε στην αγορά Kadiköy, έναν πραγματικό εμπορικό κόμβο θαλασσινών, τυριών και τουρκικών γλυκισμάτων. Όμως, μην το παρακάνετε με τα κεράσματα, καθώς η βόλτα συνεχίζεται για μεσημεριανό στο ανανεωμένο Çiya Sofrasi για μια γεύση από την κουζίνα της Ανατολίας.

Εξερευνώντας το Brick Lane του Λονδίνου
Το Brick Lane είναι γνωστό για τα εστιατόρια με κουζίνα από το Μπαγκλαντές, αλλά τα γαστριμαργικά του θέλγητρα δεν εξαντλούνται εκεί. Ξεκινήστε τη βόλτα σας πίνοντας κινέζικο τσάι, bagel με κρέας κοσέρ, βρόμικα όπως οι πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου και τα αργοψημένα παϊδάκια. Αργότερα, πιείτε μπύρες μικρών παραγωγών, δοκιμάστε το καλύτερο ρολό χοιρινό με ζεστή σάλτσα μήλου και συνεχίστε με άλλες γευστικές απολαύσεις.

Η ιταλική κληρονομιά στο North Beach του Σαν Φραντσίσκο

Focaccia

Ανακαλύψτε τις ιταλικές ρίζες της γειτονιάς North Beach του Σαν Φρανσίσκο και περάστε τρεις ώρες πίνοντας εσπρέσο στο Caffe Roma, μασουλώντας ζεστή τσιαπάτα και τρώγοντας φρέσκια φοκάτσια. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας πάντως, καθώς άλλες θ’ ακολουθήσουν και εδεσματολογικές απολαύσεις, συμπεριλαμβανόμενων της σοκολάτας και των κέικ στο XOX Truffles, αλλά και των ζυμαρικών, της πίτσας και του επιδόρπιου στο Caffe Macaroni. Μην κανονίσετε έξοδο για το βράδυ, ακόμα θα τρώτε – ή θα χωνεύετε.

Η αναδυόμενη διατροφική «σκηνή» του Χόμπαρτ της Τασμανίας
Η πιο συμπαγής πολιτειακή πρωτεύουσα της Αυστραλίας είναι προσανατολισμένη στην τοπική και βιώσιμη παραγωγή και είναι ιδανική για ένα χαλαρό, αλλά γεμάτο γεύσεις περίπατο. Κάντε χώρο στο στομάχι σας για να δοκιμάσετε γεύσεις από τα καινοτόμα εστιατόρια του Χόμπαρτ, όπως το Ethos και το Garagistes. Δοκιμάστε σπιτικά ψημένο chai στο Yellow Bernard ή αγοράστε τυρί από το A Common Ground, μια μικρή τυροκομική βιοτεχνία, που βρίσκεται στο γειτονικό νησί Bruby.

Φαγητά από πλανόδιους στο Georgetown της Μαλαισίας

Asam laksa

Συνδυάζοντας ινδικές, μαλαισιανές και κινέζικες επιρροές το καλύτερο πρόχειρο φαγητό σε όλη την Ασία μπορεί να βρεθεί μέσα στους δρόμους του  Georgetown, στη Μαλαισία. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στις καλύτερες καντίνες και τις kopitiam – καφετέριες, δοκιμάζοντας πιάτα όπως τα char kway teow noodles και την Asam laksa, μια ψαρόσουπα αρωματισμένη με ταμάρινδο. Προσανατολιστείτε μέσα στην πόλη ανάλογα με το τι σας αρέσει πιο πολύ: τα γλυκά ή οι μεγάλες δόσεις κόκκινης καυτερής πιπεριάς.

Καφές, τυρί και μπύρα στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας
Οι ντόπιοι παίρνουν την υπόθεση του φαγητού και του καφέ πολύ σοβαρά στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας και οι φήμες λένε ότι το Γουέλινγκτον έχει περισσότερες καφετέριες και εστιατόρια ανά κάτοικο από τη Νέα Υόρκη! Ξεκινήστε τριγυρνώντας στο λιμάνι, πίνοντας εξαίσιο καφέ στο Mojo Coffee και δοκιμάζοντας γκουρμέ τυριά και τοπικές σπεσιαλιτέ με σολομό στο Moore Wilson’s, ένα εστιατόριο με ιστορία ενός αιώνα. Όσοι δεν παραλείπουν να δοκιμάζουν τις τοπικές μπύρες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, θα χαρούν να μάθουν ότι το Γουέλινγκτον είναι το επίκεντρο… του λυκίσκου στην ανερχόμενη μπυροπαραγωγή της χώρας.

Μεξικάνικο πρόχειρο φαγητό στην Πόλη του Μεξικού

Tlacoyos

Το ρεύμα της μεξικανικής κουζίνας φτάνει από τη Μελβούρνη ως το Μάντσεστερ, αλλά στην Πόλη του Μεξικού θα έχετε την τύχη να δοκιμάσετε διαφορετικά τοπικά πιάτα σε κάθε γειτονιά. Δοκιμάστε τις καντίνες που πουλούν tacos, quesadillas και φρεσκους χυμούς. Οι ντόπιοι θα είναι πρόθυμοι να σας κατατοπίσουν και έτσι μέχρι να ολοκληρώσετε τη βόλτα σας θα έχετε μάθει να ξεχωρίζετε τα tamales, μια παραδοσιακή πίτα γεμισμένη με κρέατα, τυριά, φρούτα ή λαχανικά, από τα tlacoyos, ένα είδος τηγανόψωμου γεμιστού με λιωμένα φασόλια, φάβα, τυρί και τηγανιτό χοιρινό.