Βολτάροντας στα Άνω Πατήσια

enthymio

Ενθύμιον

ΤΡΙΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2014

Για τους Αθηναίους μέχρι το 19ο αιώνα ήταν εξοχή, ενώ αργότερα υπήρξε μια από τις πρώτες κηπουπόλεις των Αθηνών. Ο μηχανικός Επαμεινώνδας Κυπριάδης, ο οποίος ανέλαβε τον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, φρόντισε για τη δημιουργία φαρδιών δρόμων και πεζοδρομίων, πλατειών και πάρκων, φτιάχνοντας τη γειτονιά που αγαπήσαμε παράφορα.

Σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει σ’ αυτή τη μικρή γειτονιά των Άνω Πατησίων, όχι όμως και ο «ανοιχτός», φιλόξενος χαρακτήρας της. Πολλές από τις ταβέρνες και τα μπαρ της περιοχής βρίσκονται σε παλιές, χαρακτηριστικές, μονοκατοικίες, με κήπους κι αυλές. Το clickatlife.gr πήγε βόλτα στην Κυπριάδου και σας προτείνει μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά της.

Φάγαμε

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Το πρώτο από τα τέσσερα στο σύνολο καταστήματα, κοντεύει να κλείσει 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην όμορφη πλατεία Παπαδιαμάντη. Έχει αλλάξει λίγο γευστικό προσανατολισμό και… όνομα, μιας και πλέον θα το βρείτε ως «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας στα κάρβουνα». Η ποιότητα, τα εμπνευσμένα πιάτα και το φιλικό σέρβις όμως έχουν παραμείνει απαράλλαχτα. Με τραπεζάκια πάνω στην πλατεία από την άνοιξη και για όσο ο καιρός το επιτρέπει, είναι ιδανικό για παρέες με παιδάκια που θέλουν ν’ αλωνίζουν.  Πληροφορίες: Παπαδιαμάντη 4, 210 2232376, www.facebook.com/OTzitzikasKaiOMermigkasStaKarbouna.

Ενθύμιον
Σ’ ένα νεοκλασικό σπίτι, με μικρό κήπο, στεγάζεται το φιλόξενο μουσικό εστιατόριο «Ενθύμιον». Μέχρι ν’ ανοίξει για τα καλά ο καιρός, μπορείτε να γευτείτε τα ζεστά και κρύα ορεκτικά, τις ολόφρεσκες σαλάτες, τα κυρίως πιάτα, αλλά και τις περίφημες κρέπες του εντός, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Μόλις ο καιρός το επιτρέψει, τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω, στο μπαλκόνι και τον κήπο. Πληροφορίες: Αγίας Λαύρας 56, 210 2022256, www.enthymion.gr.

Σπύρος και Αντώνης

Πολλά ταβερνεία διεκδικούν την αύρα της παλιάς Αθήνας, αλλά αυτό την «κατέχει» δικαιωματικά. Ο «Σπύρος και ο Αντώνης» αποτελεί διαχρονικό στέκι των περιοίκων, ως ιδανική λύση για σπιτικό, καλομαγειρεμένο και φτηνό φαγητό. Το κτίσμα είναι παλιό, τα φαγητά στη βιτρίνα, η διακόσμηση… κινηματογραφική. Τις ζεστές μέρες, τα τραπεζάκια μετακομίζουν στον ανοιχτό χώρο της ταβέρνας, πάνω στα χαλίκια. Πληροφορίες: Γαβριηλίδου 24, 210 2022358, www.facebook.com/pages/%CE%A3%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82/113477578808392.

Μουριές
Οι μουριές είναι ένα από εκείνα τα εστιατόρια που σε κάνουν να νιώθεις τυχερός που μένεις σε μια συγκεκριμένη γειτονιά. Ψαρικά και θαλασσινά, τηγανιτές πατάτες «μανούλας», βραστά λαχανικά, χόρτα και σαλάτες πάντα φρέσκα, όλα σε μερίδες που χορταίνουν… λόχο! Το στυλ του μαγαζιού θυμίζει καφενείο επαρχιακής πόλης, θαμώνες είναι οι γνώστες της γειτονιάς και οι τιμές είναι απίστευτα χαμηλές. Πληροφορίες: Κονδυλάκη 21 και Βρούτου, 210 2916374.

Δια Χειρός

Το «Δια Χειρός» είναι μία ακόμη περίπτωση τίμιου εστιατορίου της περιοχής: βρίσκεται σε ένα υπέροχο παλιό σπίτι, με μεγάλους χώρους εσωτερικά και μεγάλη αυλή εξωτερικά και  κατάλογός του περιλαμβάνει «κλασικά» κρεατικά, ψαράκια, σαλάτες, ορεκτικά – με κορυφαίο το μπουγιουρντί, το κρασί είναι χύμα και πολύ καλό, τα γλυκά «έρχονται» από την ελληνική παράδοση. Οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από λογικές, η εξυπηρέτηση φιλική και η ατμόσφαιρα… σπιτική. Πληροφορίες: Λασκαράτου 20Α και Πολυλά, 210 22 80 402, www.facebook.com/DiaCheirosMezedopoleio.

Στα πέριξ
Ένα μουσικό μεζεδοπωλείο με οικογενειακή ατμόσφαιρα, μεγάλη σάλα και κλασικό μενού ελληνικής ταβέρνας. Ο, τι πρέπει για τις κυριακάτικες συναντήσεις, με ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και τα μεσημέρια της Κυριακής. Βρίσκεται απέναντι από τη μικρή, αλλά καταπράσινη πλατεία Νικολόπουλου της οδού Ροστάν και τα καλοκαίρια που ανοίγει τα παράθυρά του, παίρνει κάτι απ’ τη δροσιά της. Πληροφορίες: Αγίας Λαύρας 18, 210 2283739, www.staperix.gr.

Culto

Το Culto «ξεφεύγει» λίγο από το ύφος των περισσότερων εστιατορίων της περιοχής, αφού διακρίνεται για τη νεωτεριστική διάθεσή του, τόσο στη διακόσμηση, όσο και στο φαγητό. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα της ελληνικής, της μεσογειακής και δη της ιταλικής κουζίνας. Σημειώστε ότι κάθε Σάββατο προβλέπεται ιταλικό μενού 4 πιάτων με 12 ευρώ το άτομο και ότι μπορείτε να ξεκινήσετε το πρωινό σας, πίνοντας τον καφέ σας στο ωραίο και μεγάλο μπαλκόνι του. Πληροφορίες: Λασκαράτου 13, 210 2288441, www.facebook.com/CultoBarRestaurant.

Αμφιλύκη
Σ’ ένα κρυμμένο από το πράσινο παλιό σπίτι, η Αμφιλύκη έχει αναδειχτεί σε μια άξια μπυραρία γειτονιάς, η οποία μπορεί να σερβίρει ένα απογειωμένα σπιτικό μενού, σε αρκετά λογικές τιμές, για να συνοδεύσει ιδανικά την μπυροποσία σας. Θα περάσετε ωραία το χειμώνα, αλλά θα είναι ακόμα καλύτερα το καλοκαίρι, σε μια αυλή από εκείνες που ξεχνάς πως είσαι στην Αθήνα. Πληροφορίες: Αγίας Λαύρας 60, 210-2281339.

Ήπιαμε

Κόμης

Θρυλικό στέκι της Αθήνας, στο οποίο κατά καιρούς σύχναζαν ηθοποιοί και άλλοι καλλιτεχνίζοντες, εξακολουθεί να διαπρέπει με τα καθαρά ποτά του, τις αμέτρητες μπύρες, αλλά και τις μαγειρικές του προτάσεις. Θαλπωρή το χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι, αλλά και καλλιτεχνικές, θεματικές εκδηλώσεις παντός καιρού. Πληροφορίες: Λασκαράτου 20, 210 2112135, www.facebook.com/pages/%CE%9A%CE%9F%CE%9C%CE%97%CE%A3/59364294392.

Αλχημεία
Σε μια μονοκατοικία, με ωραία αυλή, η Αλχημεία έχει μεγάλη ποικιλία στα ποτά της, υπέροχη βαρελίσια μπύρα, αλλά και καλοφτιαγμένα μπέργκερ για τους πεινασμένους νυχτόβιους. Οι τιμές είναι πολύ καλές και η μουσική μπορεί να σας θυμίσει κάτι από το μπαρ των εφηβικών σας χρόνων σε κάποιο νησί – συναινεί κι ο νεαρόκοσμός του σ’ αυτό. Πληροφορίες: Αγίας Λαύρας 35, 2102282330, www.facebook.com/alximeia.

Tar

Πιθανότατα υπήρξε η πρώτη μπυραρία στην Ελλάδα: σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασικό του μεσοπολέμου, το Tar δροσίζει τις νύχτες μας εδώ και 26 περίπου χρόνια. Ο κατάλογος είναι πλούσιος, με μπύρες κάθε απόχρωσης και προέλευσης – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες. Αν πεινάτε, δοκιμάστε κάποια σαλάτα ή ένα απ’ τα χορταστικά μπέργκερ. Πληροφορίες: Λεωφόρος Ηρακλείου 34, 210 2237717, www.facebook.com/tarbeer.

Άρωμα
Με τραπεζάκια για λίγους και καλούς, εντός κι εκτός του μαγαζιού – όταν ο καιρός το επιτρέπει – το Άρωμα ενδείκνυται για συναντήσεις με παλιούς φίλους, τετ α τετ συζητήσεις, συνοδεία μπύρας ή κρασιού. Κρυμμένο σχεδόν, πίσω από ζαρντινιέρες και γλάστρες με καταπράσινα φυτά, ένα μπαρ για όσους επιθυμούν τη συνάντηση και όχι το θεαθήναι. Πληροφορίες: Δαίρπφελδ 2-4 και Πατησιών 341, 2102236276.

Tithora

Ένα από τα παλιότερα ροκάδικα της πόλης, έχει κλείσει 16 χρόνια παρουσίας και συνεχίζει ακάθεκτο. Αν περάσατε για να πιείτε τον καφέ σας από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, θα «πέσετε» πάνω στο Coffee Happy Hour, οπότε ό, τι καφέ και να παραγγείλετε, δε θα πληρώσετε περισσότερα από 2€.  Αργότερα, ξέρετε: τρεις όροφοι γεμάτοι μουσικές, από grunge και alternative, μέχρι metal και classic rock, μπροστά απ’ τον καταπράσινο κήπο. Πληροφορίες: Λεωφόρος Ιωνίας 275, 210 2581819, http://tithora.gr/

Corner Stories
DJ sets, live μουσικές σ’ ένα bistrot bar που μετρά λίγους μήνες στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Εδώ θα πιείτε ένα καλό ποτήρι κρασί, αλλά όχι «ξεροσφύρι», αφού εμπνευσμένα πιάτα, όπως το κοτόπουλο με μαύρη ζάχαρη, δυόσμο και λάιμ, καταφτάνουν στο αντικέ τραπεζάκι σας. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ και κουβέντα. Πληροφορίες: Πατησίων 337 και Σκρα, 210 2013375, www.facebook.com/CornerStoriesAthens.

Γλυκαθήκαμε

Χαρά

Ιστορικό ζαχαροπλαστείο, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει εδώ και δεκαετίας τα στενά όρια της περιοχής. Το παγωτό της Χαράς παράγεται από γάλα που προέρχεται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας. Αν έχετε διάθεση για μεγάλες αμαρτίες, καθίστε σ’ ένα από τα τραπεζάκια μπροστά στο μαγαζί και ζητήστε ένα εκμέκ κανταΐφι: θα έρθει μέσα σε ένα κυπελάκι που θυμίζει βάρκα και ίσως ξεχάσετε για λίγο τις έγνοιες σας. Πληροφορίες: Πατησίων 339, 210 2287266, http://xara.gr/.

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]