Ένα τεράστιο μελεκούνι για τα βραβεία Γκίνες
Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται στη Ρόδο η προετοιμασία της παρασκευής του τεράστιου μελεκουνιού για την καταγραφή του στο βιβλίο Γκίνες και για την παραδοσιακή γιορτή με τον ροδίτικο γάμο, προκειμένυο να είναι όλα έτοιμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.
Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται στη Ρόδο η προετοιμασία της παρασκευής του τεράστιου μελεκουνιού - σαν το γνωστό μας παστέλι- για την καταγραφή του στο βιβλίο Γκίνες και για την παραδοσιακή γιορτή με τον ροδίτικο γάμο, προκειμένυο να είναι όλα έτοιμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού προετοιμάζουν μια ιδιαίτερη εκδήλωση, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, για να γιορτάσουν την Ημέρα Τουρισμού. Η γιορτή απευθύνεται στους επισκέπτες του νησιού αλλά και στους ντόπιους, παρουσιάζοντας πτυχές της ροδίτικης παράδοσης.
Το τεράστιο μελεκούνι, κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλύκισμα και κέρασμα του γάμου στη Ρόδο, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα κλέψει την παράσταση αφού θα παρασκευαστεί επί τόπου για να καταγραφεί στα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες.
Στην εκδήλωση κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο ροδίτικος παραδοσιακός γάμος με τα έθιμά του από τον σύλλογο Σορωνής «Αμπερνάλλι» και οι παραδοσιακοί χοροί του γάμου από το Λύκειο Ελληνίδων.
Το μελεκούνι
Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για τη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται θυμαρίσιο μέλι από τα Δωδεκάνησα, σουσάμι, αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι ή περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή.
Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό , ενώ το μυστικό της συνταγής του βρίσκεται, σύμφωνα με τους ντόποιους, στην αγάπη και τη χαρά των στιγμών που συνοδεύουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του. Είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στον τρόπο παρασκευής του.
Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνια. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.
Ιστορικά, το μελεκούνι προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Το μέλι και το σουσάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε μετά από χιλιάδες χρόνια η επιστήμη να το αποδείξει.
Η ονομασία μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελείται από δύο συνθετικά «μελε» και «κούνι» από το μέλι και το κουνί (κούνα, κούνες) όπως λένε οι Ροδίτες τους σπόρους.
Ο παραδοσιακός ροδίτικος γάμος
Η προετοιμασία του ροδίτικου γάμου ξεκινούσε μία εβδομάδα πριν το μυστήριο. Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη έφτιαχναν τα ζυμάρια και τα ψωμιά, ενώ την Πέμπτη έκαναν μελεκούνια. Την Παρασκευή γίνονταν τα καλέσματα για το γάμο. Την ημέρα του γάμου, στο σπίτι του κουμπάρου ζέσταιναν νερό και ετοίμαζαν ότι χρειάζονταν για να λούσουν το γαμπρό, να τον ξυρίσουν και να τον ντύσουν, καθώς και να λούσουν τη νύφη, να τη χτενίσουν και να τη στολίσουν.
Με τραγούδια, ευχές και παινέματα ο γαμπρός και η νύφη οδηγούνταν στο νέο τους σπίτι. Εκεί θα γίνουν τα «μετανοίκια», όπου οι «κανακιστές» καλούν έναν - έναν όλους τους συγγενείς να ευχηθούν στο νέο ζευγάρι, χαρίζοντάς τους χρήματα και κοσμήματα.
Αφού ευχηθούν όλοι, ξεκινούσαν για την εκκλησία τραγουδώντας παινέματα και ευχές για το ζευγάρι, ενώ οι γυναίκες περιμένοντας έξω από τα σπίτια τους, έραιναν το αντρόγυνο με ρύζι και καραμέλες για να ριζώσουν και να είναι γλυκιά η ζωή τους.
Πριν το μυστήριο, στο προαύλιο της εκκλησίας, το αντρόγυνο και οι συγγενείς χόρευαν παραδοσιακούς χορούς. Όταν τελείωνε το μυστήριο και εύχονταν όλοι, ο ιερέας συνόδευε το αντρόγυνο στο νέο του σπιτικό όπου γίνονταν το γλέντι. Χοροί: γαϊτάνι, ροδίτικος πηδηχτός (ή κρητικός) και γύρισμα σε σορωνιάτικη σούστα, καλαματιανό.
Πληροφορίες: Πίσω από τη Νομαρχία, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ.







