Pizza: O πρεσβευτής της Ιταλίας στην Unesco

pizza-o-presbeutis-tis-italias-stin-unesco

ΤΡΙΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στην Ιταλία, η pizza είναι το πιο αντιπροσωπευτικό φαγητό της χώρας, ξεπερνώντας ακόμα και τα ναπολιτάνικα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτα.

Μετά από χρόνια παρασκηνιακής διαμάχης, η Unesco αναγνώρισε την Μεσογειακή διατροφή ως ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά και τώρα στην Ιταλία έχει ξεκινήσει ένας αγώνας για να αναγνωριστεί και η πολιτιστική αξία της pizza.

Σύμφωνα με την Guardian, εκτός από την pizza, μια θέση στην ίδια λίστα της Unesco επιχειρούν να εξασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, οι ιπποδρομίες της Σιένα, η κατασκευή βιολιών στην Κρεμόνα, η πομπή του καρναβαλιού στο Βιαρέγκιο και ποικιλίες αμπελιών που φυτεύονται στο ηφαιστειογενές χώμα του νησιού Pantelleria και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του γλυκού οίνου Passito.

Η Ιταλία μπορεί να προτείνει δυο υποψήφιους για να μπει στην λίστα της Unesco και σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Serra, η pizza και οι κατασκευαστές βιολιών της Κρεμόνα είναι οι πιο «σίγουρες» επιλογές. Ο πιο δημοφιλής (και «χορταστικός») υποψήφιος για τη λίστα φέρεται να είναι η παγκοσμίως γνωστή pizza, καθώς πρόσφατα ψηφίστηκε ως το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο της Ιταλίας.

Η Νάπολι του 18ου αιώνα φέρεται να είναι ο τόπος καταγωγής της pizza. Τα αυθεντικά υλικά της είναι τυρί μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτα και φύλλα βασιλικού, τα οποία συμβολίζουν την ιταλική σημαία. Σύμφωνα με τους Ναπολιτάνους, η pizza δεν χρειάζεται άλλα υλικά για να είναι τέλεια. Το 1889 παρουσιάστηκε μια τέτοια pizza στην Βασίλισσα Μαργαρίτα του οίκου των Σαβόι, από όπου και πήρε το όνομα της η «απλή» pizza Μαργαρίτα.