Τα 10 καλύτερα πιάτα του κόσμου για το καλοκαίρι

meze
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

10 διαφορετικές γεύσεις, από την Ινδονησία μέχρι τη Σαντορίνη, μας υπόσχονται ένα μοναδικό (γευστικά) καλοκαίρι…

Μεζές

Τα ελληνικά μεζεδάκια είναι το συνώνυμο του καλοκαιριού. Ειδικά δίπλα στο κύμα και πάνω στην άμμο είναι ο απόλυτος παράδεισος. Οι μεζέδες ουσιαστικά είναι τα δικά μας ορεκτικά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και κυρίως γεύμα σε όλη την Μεσόγειο. Μπορεί να είναι τόσο απλοί όσο ένα πιάτο με φέτα με λίγο λάδι και ρίγανη ή λίγος ταραμάς, μελιτζανοσαλάτα ή ντολμαδάκια.

Kulfi

Αυτή η επιλογή πιθανώς να αναστατώσει τους φίλους του παγωτού, αλλά από όλα τα παγωμένα επιδόρπια με γάλα, ίσως το Kulfi να είναι το πιο πρωτότυπο για το καλοκαίρι μας. Είναι ένα παραδοσιακό ινδικό παγωμένο επιδόρπιο που λιώνει αργά κι έχει γεύση συνήθως από μάνγκο ή τριαντάφυλλο. Σερβίρεται συνήθως σε matkas (μικρά πήλινα δοχεία) που το προφυλάσσουν από την υψηλή θερμοκρασία, ώστε να μη λιώνει γρήγορα.

Elote

Η μεξικανική αυτή εκδοχή του ψητού καλαμποκιού ίσως έχει περισσότερες θερμίδες από το απλό καλαμπόκι στα κάρβουνα, αλλά είναι σίγουρα πολύ γευστικό και ιδανικό για τις καλοκαιρινές μας νύχτες. Αφού ψηθεί το καλαμπόκι, περιχύνεται με μαγιονέζα ή τυρί, τριμμένο τσίλι και λίγο χυμό lime.

Bruschetta

Η bruschetta είναι ένα νόστιμο κι ελαφρύ ορεκτικό, ιδανικό για το καλοκαίρι, μιας και έχει ντομάτες που τώρα είναι στο «φόρτε» τους. Δεν χρειάζεται και πολλά για να τη φτιάξετε: φρυγανισμένο ψωμί, ώριμες ντομάτες, αλάτι και ελαιόλαδο.

Ceviche

Είναι το εθνικό πιάτο του Περού, με ωμό φιλέτο ψαριού μαριναρισμένο σε χυμό εσπεριδοειδών. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Λατινική Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο πια. Στην Αθήνα είναι πολλά τα εστιατόρια που το έχουν εντάξει στο καλοκαιρινό τους μενού όπως και το καρπάτσιο ψαριού. Είναι τόσο φρέσκο και δροσιστικό που θα το λατρέψετε.

Halo-halo

Το όνομα του φιλιππινέζικου αυτού επιδορπίου σημαίνει «μίγμα» και αυτό είναι ακριβώς: ένα μίγμα γλυκών και πολύχρωμων συστατικών. Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από γλυκό ποπ κορν και καραμέλες, μέχρι παγωτό, μάνγκο καρύδα και άλλα καλοκαιρινά φρούτα.

Affogato

Affogato στα ιταλικά θα πει «πνιγμένο» και πράγματι πόσες φορές δε θα θέλαμε να είμαστε πνιγμένοι σε μια γλυκιά θάλασσα; Μια μπάλα παγωτού βανίλια σε μια κούπα περιχυμένη από μια δόση εσπρέσο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ημι-παγωμένο επιδόρπιο, που χρυσαφίζει, με εναλλαγές γλυκού και πικρού. Αν προσθέσετε και μια δόση Amaretto ή λικέρ καφέ το επιδόρπιο θα «απογειωθεί».

Satay

Το εθνικό πιάτο της Ινδονησίας είναι μικρά σουβλάκια σε καλαμάκι poy φτιάχνονται από οποιοδήποτε είδος κρέατος. Ο κουρκουμάς δίνει μια χαρακτηριστική γεύση σε αυτό το πιάτο κι ένα ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα. Είναι ιδανικό για τα καλοκαιρινά μας bbq.

Gazpacho

Το gazpacho είναι μια κρύα ισπανική ντοματόσουπα, που κατάγεται από την Ανδαλουσία. Είναι κρεμώδης και βασικά της συστατικά είναι οι φρέσκιες ντομάτες, το αγγούρι, οι πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και φυσικά, το μπαγιάτικο ψωμί. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό συστατικό που δίνει «σώμα» στη σούπα και την διαφοροποιεί από την… ντοματοαλάτα.