Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ρουμάνικης κουζίνας

ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η ρουμάνικη κουζίνα είναι το αποτέλεσμα από ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και αντανακλά την ιστορία της χώρας της, που στο πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί κάτω από ελληνικό, ρωμαϊκό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία είχαν επίσης επιρροή στη γλώσσα και την κουλτούρα της. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα σημαντικότερα πιάτα της Ρουμανίας…

Sarmale
Το sarmale ή λαχανοντολμάδες (οι γνωστοί μας σαρμάδες) είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται όλη τη χρονιά στην Ρουμανία, ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Αυτή η συνταγή παράγεται με χοιρινό, λάχανο τουρσί, λάχανο και ντομάτες.

Mezeluri
Οι Ρουμάνοι λατρεύουν να διασκεδάζουν και σχεδόν κάθε γιορτή περιλαμβάνει σαλάμι, λουκάνικα και τυριά, που είναι γνωστά σαν mezeluri (ορεκτικά). Πολλά από τα λουκάνικα είναι από την Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Πολωνία, ωστόσο το ρουμάνικο salam de sibiu είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Επίσης πολλά από τα τυριά είναι από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Το ποτό που προτιμούν περισσότερο μαζί με ένα ορεκτικό είναι η ţuică, ένα δυνατό brandy δαμάσκηνου, παρόμοιο με τη rakia της Βουλγαρίας και το slivovitz της Σερβίας.

Salata de Ardei
Η ρουμάνικη γλυκιά πιπεριά ή salata de ardei ή salata de piper ξεκινά με ρουμάνικες πιπεριές που ξεκινούν ως μπεζ, στη συνέχεια γίνονται πορτοκαλί και στο τέλος ωριμάζουν και παίρνουν ένα κόκκινο χρώμα. Οι κόκκινες πιπεριές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εδώ και σε αντίθεση με άλλες ρουμάνικες σαλάτες με πιπεριά, δεν ψήνονται ή ξεφλουδίζονται, ενώ το σκόρδο και το κρεμμύδι δε χρησιμοποιούνται. Οι πιπεριές είναι ένα παραδοσιακό πιάτο mezeluri (ορεκτικό).

Ciorbă de Perisoare

Η Ciorbă είναι ένα διακριτικό είδος ρουμάνικης σούπας με ξίδι, χυμό από λάχανο τουρσί ή κάποιο άλλο ξινό συστατικό. Η ξινή σούπα με κεφτέδες είναι μέσα στις πιο παραδοσιακές ξινές σούπες και μοιάζει με τα δικά μας γιουβαρλάκια. Το λάχανο ciorbă είναι επίσης δημοφιλές και το ciorbă de burtă θεωρείται η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του hangover.

Mamaliga
Η mamaliga είναι ένα βασικό πιάτο στη Ρουμανία που συχνά αντικαθιστά το ψωμί ή άλλα δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα. Η κλασική ρουμανική polenta σερβίρεται με ζεστό γάλα ή ξινή κρέμα και συχνά προστίθεται τεμαχισμένη φέτα ή κάποιο άλλο τυρί στην κορυφή. Η mamaliga σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό με βραστά φαγητά ή sarmale.

Mititei
Ο μύθος θέλει ένα ρουμανικό πανδοχείο που ήταν διάσημο για τα λουκάνικά του ξέμεινε, και για να εξοικονομήσει χρόνο ο σεφ διαμόρφωσε τον κιμά του σε σχήμα λουκάνικων και στη συνέχεια τον έψησε στα κάρβουνα. Οι πελάτες ξετρελάθηκαν από «τα λουκάνικα χωρίς πέτσα» και έγιναν γνωστά ως mititei.

Cordon Bleu Şniţel

Το σνίτσελ ή şniţel είναι ένα δημοφιλές κυρίως πιάτο σε εστιατόρια, αλυσίδες φαστ φουντ, και σε σπίτια ανά τη Ρουμανία. Είναι ένα τυπικό αυστρογερμανικό σνίτσελ αλλά μπορεί να φτιαχτεί με οποιοδήποτε είδος κρέατος ή πουλερικών. Αυτή η συνταγή σνίτσελ είναι γνωστή ως χοιρινό cordon bleu ή cordon bleu şniţel στα ρουμανικά και περιέχει φιλέτο χοιρινό γεμιστό με προστούτο ή ζαμπόν και τυρί. Ένα ακόμη δημοφιλές γεμιστό ρουμάνικο σνίτσελ είναι το şniţel mozaic-rulat γεμιστό με δύο διαφορετικά στρώματα λεπτού κρέατος, τυριού, τυρί, κόκκινες πιπεριές και μανιτάρια. Και υπάρχει και το sniţel de ciuperci με τεμαχισμένα μανιτάρια.

Frigarui
Αυτή η συνταγή για τα ρουμάνικα κεμπάπ κοτόπουλου (frigarui) μπορεί να προετοιμαστεί μόνο με καρυκευμένο κοτόπουλο ή ένα συνδυασμό από κοτόπουλο και λαχανικά. Το frigarui φτιάχνεται επίσης με χοιρινό ή βοδινό και κάποιες φορές στη σχάρα με μπέικον μαζί με κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια. Είναι ένα δημοφιλές «βρώμικο» της Ρουμανίας.

Cozonac

Το ρουμάνικο cozonac είναι ένα είδος τσουρεκιού, παρόμοιο με το hoska που παραδοσιακά καταναλώνεται το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι Βούλγαροι το αποκαλούν kozunak και θεωρείται το panettone των Ρουμάνων. Μερικά cozonac είναι γεμιστά με ξηρούς καρπούς ή σταφίδες. Όταν η ζύμη του cozonac είναι γεμιστή με τυρί, γίνεται pasca, παρόμοιο με το πολωνικό kolacz.

Savarina
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη παράδειγμα των γαλλικών και σλαβικών επιδράσεων στη ρουμανική κουζίνα. Η ρουμανική savarina είναι ένα πανομοιότυπο γλυκό με το γαλλικό baba au rhum και το πολωνικό babka με ρούμι χωρίς τις σταφίδες. Αυτό το κέικ είναι φτιαγμένο με μια γλυκιά ζύμη που έχει βουτηχτεί σε σιρόπι από ρούμι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας αφού ψηθεί και έπειτα είτε τη γεμίζουν με κρέμα ζαχαροπλαστικής είτε ολοκληρώνεται με κρέμα γάλακτος και γαρνίρεται με φρέσκα φρούτα ή έστω ένα κεράσι στην κορυφή. Αυτό το παραδοσιακό επιδόρπιο σερβίρεται συχνά σε εορταστικές εκδηλώσεις όπως γάμους, βαφτίσια και άλλα ευτυχή γεγονότα.