Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της αγγλικής κουζίνας

ΤΡΙΤΗ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η αγγλική κουζίνα δεν έχει τη φήμη της νόστιμης και ευφάνταστης κουζίνας, αλλά έχει να επιδείξει πιάτα πρωτότυπα και γευστικά. Και σίγουρα, ένα από τα παρακάτω 10 πιάτα είναι το fish and chips, αλλά η αγγλική κουζίνα δε σταματά μόνο εκεί…

Beef Wellington
Το Beef Wellington είναι ένα αγαπημένο πιάτο της αγγλικής κουζίνας και συναντάται σε ακριβά συνήθως εστιατόρια. Είναι ένα κομμάτι μοσχαρίσιου φιλέτου τυλιγμένο μέσα σε ζύμη και ανάμεσα απλώνεται πάστα μανιταριών. Το πιάτο αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον προσωπικό chef του Arthur Wellesley, του 1ου Δούκα του Wellington, που έζησε από το 1769 μέχρι το 1852 και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «ήρωας του Βατερλό».

Sunday roast με Yorkshire pudding

Το παραδοσιακό κυριακάτικο ψητό του αγγλικού τραπεζιού θέλει μοσχάρι ή αρνί στο φούρνο και μια καλοεκτελεσμένη Yorkshire pudding στο πλάι. Ένα πλήρες πιάτο περιλαμβάνει ψητό κρέας, ψητές πατάτες ή πουρέ, μια Yorkshire pudding, βραστά λαχανικά και φυσικά μπόλικη σος gravy να περιλούζει το κρέας και τις πατάτες. Η Yorkshire pudding είναι ζύμη με αυγά, γάλα και αλεύρι, αφράτη και τραγανή που ταιριάζει γάντι με την gravy.

Fish and chips
Φυσικά ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά πιάτα της αγγλικής κουζίνας που την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Τo fish and chips βέβαια, δεν είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται συχνά στα αγγλικά σπίτια, αλλά περισσότερο τρώγεται σαν street food. Αποτελείται από μεγάλα φιλέτα ψαριού (συνήθως μπακαλιάρου) βουτηγμένα σε κουρκούτι και τηγανισμένα, που σερβίρονται μαζί με μπόλικες τηγανητές πατάτες και φυσικά αρκετή σος ταρτάρ. Πολλοί συνοδεύουν τα φιλέτα και με ένα μπολάκι πουρέ αρακά.

Fish pie
Ένα εύκολο και αγαπητό πιάτο των αγγλικών οικογενειών είναι η «ψαρόπιτα». Η πίτα περιέχει πάντα λευκό ψάρι (συνήθως μπακαλιάρο), λευκή σάλτσα ή λιωμένο τυρί τσένταρ. Γαρίδες και βραστά αυγά προστίθενται επίσης, στην πίτα η οποία ψήνεται στον φούρνο. Κι αν και αποκαλείται «πίτα» στην πραγματικότητα, δεν έχει καθόλου ζύμη, παρά μόνο καλύπτεται από μια επικάλυψη πουρέ πατάτας. 

Shepherd’s Pie

Η Shepherd's pie ή γνωστή και ως Cottage pie, είναι μια πίτα με κρέας («του βοσκού»), χωρίς ζύμη ή φύλλο, με μια στρώση από πουρέ πατάτας, αντίστοιχη της Fish pie. Ο όρος «cottage pie» προήλθε το 1791, όταν η πατάτα ήταν το φαγητό των φτωχών (δηλαδή των αγροτών εκείνη την εποχή). Στις πρώτες συνταγές, λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν τα υπολείμματα των κρεάτων από τις προηγούμενες μέρες, τα οποία καλύπτονταν με πουρέ πατάτας. Ο όρος «shepherd's pie» πάλι, εμφανίστηκε το 1877, σαν συνώνυμο του «cottage pie», για τις πίτες που είχαν κυρίως μοσχάρι.

English Breakfast
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για το πιο νόστιμο, θρεπτικό και πλήρες πρωινό που μπορείτε να βρείτε σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κλασικό English breakfast περιλαμβάνει μπέικον, λουκάνικα λεπτά, αυγά (ποσέ ή τηγανητά), μανιτάρια και ντομάτες ψητές και baked beans (φασόλια με σάλτσα ντομάτας). Είναι απολαυστικό και σε γεμίζει ενέργεια για όλη την ημέρα, περιμένοντας το επόμενο…

Haggis
Αν και το haggis δεν ανακαλύφθηκε στη Σκωτία, είναι το εθνικό της πιάτο. Το haggis μοιάζει με μεγάλο παραγεμισμένο λουκάνικο, από στομάχι αρνιού γεμισμένο με εντόσθια, κρεμμύδι, μπαχαρικά και βρώμη. Σερβίρεται μαζί με μια σος από ουίσκι και πουρέ πατάτας.

Bangers and mash

Bangers είναι τα αγγλικά χοιρινά λουκάνικα που τα αγαπούν πολύ στις pub. Συνήθως σερβίρονται με πουρέ πατάτας και φτιάχνουν ένα λαχταριστό Bangers and mash πιάτο, που συνοδεύει εξαιρετικά την μπύρα σας. Περιχυμένα με λίγη gravy σος είναι ασυναγώνιστα.

Steak & Kidney pudding
Αυτή τη φορά μιλάμε για κανονική πίτα, με φύλλο. Η γέμισή της είναι από διαφόρων ειδών κρέατα, όπως μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό, μαζί με τα νεφρά του ζώου ψιλοκομμένα και με άφθονη gravy σος. Η γέμιση καλύπτεται από πάνω με ένα χοντρό φύλλο ζύμης και ψήνεται στον φούρνο. Η πρώτη συνταγή συναντάται το 1870 στο Sussex.

Trifle
Ίσως το γνωστότερο από όλα τα αγγλικά επιδόρπια. Το trifle φτιάχνεται με παχιά κρέμα ζαχαροπλαστικής, φρέσκα φρούτα, κέικ και σαντιγί. Τα συστατικά αυτά απλώνονται σε στρώσεις. Το κέικ περνά από λίγο λικέρ ή κρασί port  για να μαλακώσει και να πάρει γεύση.