ΜάνηΜάνη: Ένα εστιατόριο που θα το κρατάτε... μανιάτικο

manimani-ena-estiatorio-pou-tha-to-kratate-maniatiko

ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Έχοντας πάει στη Μάνη κι έχοντας ευχαριστηθεί καλό μανιάτικο φαγητό, με «γαργαλούσε» από καιρό να επισκεφθώ το εστιατόριο που εμπνέεται από τον συγκεκριμένο τόπο και φέρει το όνομά του εις διπλούν («ΜάνηΜάνη»).

Μπαίνοντας από την είσοδο του νεοκλασικού κτηρίου στο Κουκάκι όπου φιλοξενείται το εστιατόριο και αφού ανέβει κανείς την πανέμορφη μαρμαρένια σκάλα (μυρωδιά περασμένων χρόνων), πέφτει πάνω σε έναν μεγάλο χάρτη της Μάνης, που δίνει τον τόνο.

Η κουζίνα είναι ανοιχτή στο κοινό, γεγονός που προσθέτει ένα σημαντικό «συν» στο μαγαζί. Οι μεγάλες κατσαρόλες βρίσκονται διαρκώς πάνω στη φωτιά και οι πρασινάδες πλένονται και κόβονται με ταχύτητα φωτός και ιδιαίτερη προσοχή.

Ο χώρος είναι οικείος και φιλόξενος, στα χρώματα του πράσινου και του μπορντό. Οι κουρτίνες με τις ελίτσες αποτελούν σήμα κατατεθέν του εστιατορίου αλλά και του τόπου καταγωγής του.

Περνώντας στο «ψητό», η ποικιλία των πιάτων ήταν ικανοποιητική, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν μαγειρευτά. Ξεκινήσαμε με μια Γλυκιά Πράσινη σαλάτα, με κατίκι Δομοκού, μανιάτικα ξερά σύκα και vinaigrette με μέλι, σε βάση από φρέσκα φύλλα μαρουλιού (€8,50). Πολύ νόστιμη, αρκετά μεγάλη και με πληθωρικά αρώματα.

Από ορεκτικά διαλέξαμε τις Σπιτικές Ραβιόλες -που αγαπώ ιδιαίτερα και δεν βρίσκω εύκολα αυθεντικά σπιτικές σε εστιατόρια- με σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες και σάλτσα φέτας (€ 7,50). Έφτασαν σερβιρισμένες σε βαθύ πιάτο με λίγο ζουμάκι και η γεύση τους ήταν πεντανόστιμη. Αλλά και τα μοσχαρίσια συκωτάκια με σπανάκι, σε σάλτσα από πορτοκάλι (€8,00) ήταν πολύ πρωτότυπα, με εξαιρετικό άρωμα και την γεύση του συκωτιού να «σπάει» από την προσθήκη του πορτοκαλιού.

Από κυρίως, δοκιμάσαμε Τσουχτές (χειροποίητα ζυμαρικά) με καβουρδισμένη μυζήθρα, σκεπασμένες με τηγανητό αβγό (€9,50). Πολύ καλό! Τα μακαρόνια ήταν ανακατεμένα με μπόλικη μυζήθρα, ενώ το τηγανητό αυγό στην κορυφή έδενε υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά και μύριζε… Μάνη.

Το Ψαρονέφρι με το μανούρι και τα σύκα σε σάλτσα από μέλι & αμύγδαλα (€14,00) ήταν μαλακό και αρκετά νόστιμο, αλλά ελαφρώς πιο γλυκό από ό, τι θα ήθελα.

Το κότσι αρνιού ήταν τόσο τρυφερό και μαλακό που έλιωνε στο στόμα, ενώ το κριθαράκι, η κρέμα καρότου και το λαδοτύρι Μυτιλήνης με τα οποία συνοδευόταν, «συναρμολογούσαν» το νοστιμότερο και το πιο καλοεκτελεσμένο ίσως, πιάτο που δοκιμάσαμε.

Για γλυκό διαλέξαμε ένα γνήσιο ελληνικό επιδόρπιο: ένα κομμάτι χαλβά σιμιγδαλένιο με καραμελωμένο ανανά και παγωτό βανίλια (€5,50). Έξυπνη ιδέα να ταιριάξεις τον ανανά με τον χαλβά και αν ακούγεται υπερβολικά γλυκό, δεν ήταν καθόλου. Ο χαλβάς είχε μετρημένη ζάχαρη και ο ανανάς είχε καραμελώσει με την λιγότερη δυνατή ζάχαρη, ενώ το δροσερό παγωτό «έσβηνε» την όποια γλυκάδα. Εξαιρετικό άρωμα και πολύ όμορφη παρουσίαση. Ο δε λογαριασμός που έφτασε αμέσως μετά, ταίριαξε απόλυτα με τη γλυκιά επίγευση του χαλβά….

Πληροφορίες: ΜάνηΜάνη, Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη-Ακρόπολη, 210 9218180, www.manimani.com.gr , 20-25 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]