Weihenstephan: ένα ζυθοποιείο με παράδοση 1000 χρόνων
Στο λόφο Weihenstephan στο Freising της Γερμανίας, παράγεται μπύρα από το 1040. Ας γνωρίσουμε λοιπόν, το παλαιότερο ζυθοποιείο του κόσμου.
Για 1000 περίπου χρόνια, πίσω από τα ιστορικά τείχη του ζυθοποιείου Weihenstephan, παράγονται εξαιρετικές ετικέτες μπύρας, με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση. Το μόνο που έχει αλλάξει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, είναι η είσοδος των σύγχρονων τεχνολογιών στη διαδικασία παραγωγής.
Η ιστορία
Η ζυθοποιία Weihenstephan ιδρύθηκε το 725 στη Μονή του Weihenstephan, μία μονή Βενεδικτίνων που ανακάλυψε ο Άγιος Κορβίνιος μαζί με 12 ακόμη συντρόφους του. Την ίδια χρονιά ανακάλυψαν την τέχνη της ζυθοποίησης. Το 768 λέγεται ότι γινόταν καλλιέργεια λυκίσκου στην περιοχή της Μονής.
Επίσημα όμως, η παραγωγή της μπύρας στο Weihenstephan ξεκίνησε το 1040, ενώ έγινε νόμιμη η παραγωγή και πώλησή της. Η χρονιά αυτή, θεωρείται και η χρονολογία γέννησης της μοναστηριακής ζυθοποιίας Weihenstephan.
Μέχρι το 1463, η Μονή καταστράφηκε τέσσερις φορές από πυρκαγιές, επιθέσεις, λεηλασίες και σεισμούς, αλλά δεν παραδόθηκε. Με τη βαυαρική επιμονή που χαρακτήριζε τους μοναχούς, το μοναστήρι και το ζυθοποιείο ξαναχτίστηκαν και αναβαθμίστηκαν.

Το 1516 ήταν η χρονιά–σταθμός για την μπύρα, όπου ο Δούκας Γουλιέλμος ο 4ος της Βαυαρίας εξέδωσε τον περίφημο νόμο περί Καθαρότητας της Μπύρας, γνωστό στα γερμανικά ως «Reinheitsgebot». Ο νόμος αυτός εκτόξευσε τη φήμη της βαυαρικής μπύρας και πιο συγκεκριμένα, της Weihenstephan.
Ο νόμος επέβαλε τη χρήση αποκλειστικά κριθαριού, λυκίσκου και καθαρού νερού στις γερμανικές μπύρες και όχι μαγιάς, αφού τότε δεν είχε ακόμα γίνει γνωστή.
Το 1803 η Μονή περνά στο Βαυαρικό κράτος, ενώ η λειτουργία του συνέχισε υπό την εποπτεία του Παλατιού. Η μετακίνηση της Κεντρικής Αγροτικής Σχολής στο Weihenstephan το 1852 , βοήθησε εξαιρετικά το ζυθοποιείο, μετατρέποντάς το σε κέντρο των εξελίξεων σχετικά με τη μπύρα.
Το 1921 το ζυθοποιείο έγινε κι επίσημα το «Βαυαρικό Κρατικό Ζυθοποιείο Weihenstephan» και από το 1923 χρησιμοποιεί τη σφραγίδα του Βαυαρικού Κράτους στο λογότυπό του.
Οι μπύρες του ζυθοποιείου

Το ζυθοποιείο έχει να επιδείξει μερικές από τις σημαντικότερες ετικέτες μπύρας στον κόσμο, με πιο ξεχωριστή τη νεφελώδη λευκή Weihenstephan Hefe Weiss, που ταιριάζει με τα ελαφρά γεύματα.
Ακόμα παράγει την μαύρη Weihenstephan Dunkel με τον κρεμώδη λευκό αφρό, την σταρένια γεύση και την φρουτώδη γλυκύτητά της, την ξανθιά και πικάντικη Weihenstephan Vitus με το γεμάτο σώμα και την έντονη γεύση, την σκουρόχρωμη double-bock Weihenstephan Korbinian για τους λάτρεις της stout και τέλος, την χωρίς αλκοόλ WeihenstephanAlkoholfrei, με το χρυσοκίτρινο χρώμα και τη δυνατή και φρέσκια γεύση.







