Γιατί το μπαλσάμικο της Modena είναι το καλύτερο;

mpalsamiko
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Το μπαλσάμικο της ιταλικής Modena θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο αυθεντικά του κόσμου. Γιατί όμως;

Για να καταλάβει κανείς γιατί η γεύση του μπαλσάμικου της Modena εξιτάρει… ουρανίσκους ανά τον κόσμο, θα πρέπει να επισκεφτεί την περιοχή, να νιώσει το περιβάλλον και να μιλήσει με τους ανθρώπους της περιοχής. «Η ιστορία μας είναι πολύ παλιά, με ρίζες στο 1871» εξηγεί ο… βαρόνος του μπαλσάμικου Giuseppe Leonardi. Οι πρόγονοί μου ξεκίνησαν με μερικά βαρέλια μπαλσάμικο, τα οποία και άφησαν σαν κληρονομιά στον πατέρα μου Vito, ο οποίος συνέχισε να το φτιάχνει. Πρόσθεσε κάποια έξτρα βαρέλια και άρχισε να παράγει μια πολύ υψηλής ποιότητας προϊόν».

Με το μοναδικό της κλίμα, με τους κρύους χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια, ο καιρός της Modena είναι ιδανικός για τα αμπέλια που παράγουν αυτό το έξοχο μπαλσάμικο, καθώς επηρεάζει την ωρίμανση των σταφυλιών.

Εκτός αυτού, το πλούσιο, γόνιμο χώμα της περιοχής θεωρείται ανεκτίμητο για αυτού του είδους την παραγωγή και όπως υποστηρίζουν και οι ντόπιοι, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Το εν λόγω μπαλσάμικο χρησιμοποιεί και ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Τοm Aikens, ενώ επιλέχθηκε και ως συστατικό από την Walkers σε μια νέα σειρά σνακ.