Strange fruit: ένα καφέ με άρωμα Γαλλίας

strange-fruit
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Στο νούμερο 354 της Πατησίων, εκεί που δεν το περιμένεις, φυσάει γαλλικός αέρας. Και βγαίνει από ένα μικρό καφέ που σε πάει ένα μεγάλο ταξίδι.

Σε χώρο που φιλοξενούσε παλιότερα ένα μανάβικο, στα Άνω Πατήσια, εκεί που περπατάς ανάμεσα σε αυτοκίνητα και παλιά κτίρια, η ριγέ τέντα του Strange Fruit (κάτι μας λέει ότι το πρώην μανάβικο έπαιξε ρόλο στην ονομασία του) δεν γίνεται παρά να σου τραβήξει το μάτι. Και μια ματιά αρκεί για να μπεις μέσα, είτε είχες σκοπό να πιεις καφέ, είτε όχι.

Ο χώρος του είναι μικρός, με λίγα τραπέζια που δεν ξεπερνούν τα 4-5 στο εσωτερικό του, παρ’ όλ’ αυτά καταφέρνει και ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες καφετέριες και φαίνεται πως κερδίζει τον κόσμο που αναζητά ένα παρεΐστικο μέρος να πιει τον καφέ του ταξιδεύοντας λίγο προς Παρίσι μεριά, με αφετηρία την Πατησίων.

Με ασπρόμαυρο πάτωμα σκακιέρα, φωτογραφίες και αφίσες άλλης εποχής και ζωγραφιές με παριζιάνικα bistro, ένα είναι σίγουρο: στο Strange Fruit ξεχνάς ότι απ’ έξω τα αυτοκίνητα φτιάχνουν ουρές στα φανάρια, ο κόσμος τρέχει να προλάβει τους ρυθμούς της Αθήνας και γύρω-γύρω υπάρχουν γκρίζα κτίρια. Εκεί πίνεις τον καφέ σου α λα Midnight in Paris, προτού επιστρέψεις στο άγχος, τους αστικούς ρυθμούς και το αθηναϊκό περιβάλλον.

Τον χαρακτήρα του, όμως, δεν τον δείχνει μόνο στη διακόσμησή του, αλλά και στις επιλογές των φλιτζανιών του, όπως και στο μενού. Κι όταν έρθει η ώρα της παραγγελίας… τα πράγματα δυσκολεύουν. Ανάμεσα σε διάφορες ποικιλίες καφέ για κάθε γούστο, σου παίρνει τουλάχιστον πεντάλεπτο για να αποφασίσεις ποια σου ταιριάζει: o Jamaica Blue Mountain, ο σπανιότερος και ακριβότερος καφές του κόσμου, ο Organic Arabica που είναι βιολογικός ή μήπως ο Cerealbon από καβουρντισμένα δημητριακά για όσους θέλουν να απέχουν από τον καφέ και αναζητούν το γευστικό υποκατάστατό του; Με τόσες επιλογές, όπως καταλαβαίνετε, ο κλασικός φραπέ δεν χωράει στο μενού.

Αλλά και όσοι δεν είναι fan του καφέ, δεν θα πάρουν την απόφασή τους πιο εύκολα. Ανάμεσα σε σοκολάτες με γλυκό του κουταλιού (κεράσι, πορτοκάλι, κάστανο, φράουλα κ.ά.), πλήθος αρωμάτων τσαγιού από γιασεμί μέχρι περγαμόντο και καραμέλα, βότανα όπως μελισσόχορτο, γαϊδουράγκαθο, δίκταμο και ζαμπούκο και frozen yoghurt με μέλι μαστίχας, η απόφαση είναι δύσκολη.

Φυσικά και στα κοκτέιλ, το Strange Fruit φροντίζει και πάλι να μας βάλει σε διλήμματα. Bolla Rossa με absolute vanilla, μέλι μαστίχας, ψημένη ρακή, πουρέ φράουλας και frozen yoghurt ή Red Strange Fruit με absolute vanilla, πουρέ φράουλας, σιρόπι ρόδι και lillet; Ή και τα δύο;

Μπορεί να μην εμπνεύστηκε την ονομασία του από το ομώνυμο τραγούδι της Billie Holiday, αλλά η μουσική του δεν απέχει και πολύ. Από jazz και swing, μέχρι soul και rnb δεκαετίας ’70, το Strange fruit είναι από τα καφέ που θα σε παρασύρουν με τη μουσική του, το άρωμά του, τη γεύση του και το στυλ του. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν κάνει καμία κίνηση προώθησης και βασίζεται στην ευχαρίστηση των πελατών του -που μετατρέπονται αυτόματα σε θαμώνες- και στο word of mouth.

Τον Ιούλιο έκλεισε 5 χρόνια ζωής και νομίζω πως είναι πολύς κόσμος εκεί έξω που εύχεται να τα εκατοστήσει!

Πληροφορίες: Strange Fruit, Πατησίων 354 Άνω Πατήσια, από τις 10 π.μ., τηλ. 210 2028201 https://www.facebook.com/StrangeFruit354

Τζούλια Τασώνη