Αυτή την πλευρά της γαλλικής κουζίνας θα τη δοκιμάζατε;

frogs-legs-main
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η quiche lorraine και η κρεμμυδόσουπα των Γάλλων βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις σπεσιαλιτέ τους. Μαζί με αυτά, όμως, η γαλλική κουζίνα έχει και πιο… σκοτεινά πιάτα να επιδείξει.

Το κοκορέτσι και η μαγειρίτσα πιθανότατα δεν ακούγονται και πολύ λαχταριστά σε λαούς εκτός Ελλάδας, αλλά και οι Γάλλοι δεν πάνε πίσω. Η γλώσσα μοσχαριού, τα πόδια βατράχου και το συκώτι πάπιας, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που χρειάζονται… γερό στομάχι για την κατανάλωσή τους.

www.wikipedia.com
Foie gras – λιπαρό συκώτι πάπιας
Η ιστορία έχει ως εξής: στην αρχαία Αίγυπτο τάιζαν με το ζόρι τα πουλερικά που προόριζαν για φαγητό προκειμένου να τα παχύνουν, με την τακτική αυτή να εφαρμόζεται στη συνέχεια και από τους Ρωμαίους, οι οποίοι τάιζαν τις πάπιες με σύκα. Το foie gras που προτιμούν οι Γάλλοι σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα λιπαρό συκώτι πάπιας, το οποίο προκύπτει από το τάισμά της με καλαμπόκι προκειμένου να παχύνει και να αποκτήσει λίπος στο συκώτι της.

Lang de boeuf – γλώσσα βοδιού 
Η σκέψη ότι θα βάλουν στο στόμα τους μια γλώσσα ζώου αποτρέπει πολλούς από τη δοκιμή αυτού του πιάτου. Όπως αναφέρει ο γάλλος σεφ Iman Bogen, όμως, το κόλπο είναι να μην την παρουσιάσεις στο πιάτο σαν γλώσσα. Κόβοντάς την σε λεπτές φέτες και καμουφλάροντάς την, θα δώσεις μια ευκαιρία στον κόσμο να τη δοκιμάσει και να δει πόσο γευστική και μαλακιά μπορεί να είναι.

www.wikipedia.com
Tripes – στομάχι
Στον πατσά είμαστε συνηθισμένοι κι εδώ στην Ελλάδα, οπότε σε πολλούς η επιλογή αυτή δεν ακούγεται παράξενη. Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν στομάχι και εντόσθια σε διάφορα πιάτα, είτε βραστά, είτε στο γκριλ, με τη συνοδεία διάφορων μπαχαρικών και αρωματικών και φυσικά με τη μουστάρδα Dijon να μη λείπει από το τραπέζι. Τα γαλλικά λουκάνικα andouille, andouillette αποτελούνται από τέτοιου είδους χοιρινό στομάχι και έντερο.

www.wikipedia.com
Ris de veau – πάγκρεας μοσχαριού
Κυκλοφορεί και με την ονομασία “sweetbread”, το ris de veau, όμως, στην ουσία είναι το πάγκρεας μοσχαριού, το οποίο οι Γάλλοι ψήνουν με αλεύρι και βούτυρο και το σερβίρουν με μανιτάρια. Το πιάτο αυτό, μάλιστα, αναδεικνύεται και με τη συνοδεία λίγου κρασιού Βουργουνδίας.

Cuisses de grenouille – πόδια βατράχου
Αγαπημένο πιάτο των Γάλλων, που το βρίσκουν όχι μόνο νόστιμο, αλλά και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Γάλλο συγγραφέα και δραματουργό Αλέξανδρο Δουμά, στον Μεσαίωνα καταναλωνόταν για τα θεραπευτικά του οφέλη. Το πιο συνηθισμένο πιάτο με πόδια βατράχου μαγειρεύεται με σκόρδο, βούτυρο και μαϊντανό και τρώγεται και χωρίς πιρούνι, αφού τα πόδια είναι τόσο μικρά που πολλοί τα πιάνουν με τα… χέρια.

Rognon - νεφρά
Άλλο ένα συνηθισμένο… όργανο που συναντάται πολύ στη γαλλική κουζίνα, τα νεφρά, μαγειρεύονται συχνά βραστά με κόκκινο κρασί. Ο Bogen τα προτιμάει με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών και πιστεύει ότι όποιος τους δώσει μια ευκαιρία θα καταλάβει πόσο γευστικά είναι.

Αν, λοιπόν, ο δρόμος σας φέρει ποτέ προς Γαλλία μεριά και συναντήσετε στο μενού εστιατορίων κάποιο από τα παραπάνω... εμείς σας προειδοποιήσαμε!