Το Sani Gourmet 2011 ξεκίνησε ήδη στη Χαλκιδική

to-sani-gourmet-2011-ksekinise-idi-sti-xalkidiki

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΙΟΥ 2011

Η Νέα Ελληνική Κουζίνα είναι πραγματικότητα και η ανάδειξη και τοποθέτησή της στον χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομίας αποτελεί κυρίαρχο στόχο του Sani Gourmet Festival που πραγματοποιείται από τις 13 μέχρι τις 22 Μαΐου.

Το γνωστό ελληνικό γαστρονομικό event με τη διεθνή αναγνώριση, στηρίζει την προσπάθεια των Ελλήνων chef οι οποίοι εμπνέονται από τη γευστική παράδοση της χώρας μας, οδηγώντας την στη νέα της εποχή με τις παρεμβάσεις τους.

Έτσι, φέτος το Sani Gourmet προσκαλεί τους ανθρώπους που έχουν γνώση, εμπειρία και πάθος να αναδείξουν τη σπουδαιότητα των ελληνικών γεύσεων, σε μια εβδομάδα δημιουργίας με άρωμα ελληνικό, που θα εκθέσει σε όλο της το μεγαλείο την ελληνική κουζίνα όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από το δίπτυχο «παράδοση-εξέλιξη».

Οι σεφ που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μετά τον Νίκο Καραθάνο (13 -14 /5), τον Αστέριο Κωστούδη (14-15/5), τον Θεόδωρο Κυριακού (13-14/5) και τον Δημήτρη Σκαρμούτσο (14-15/5) είναι:

- Ο Κωνσταντίνος Ερίνκογλου (21-22/5) που για 13 χρόνια συστήνει την ελληνική κουζίνα στις Βρυξέλλες με το εστιατόριό του «Notos», το οποίο έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο εστιατόριο στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε δέκα διεθνή, μαγειρεύοντας δημιουργικά με αγνά υλικά, προερχόμενα από τη χώρα μας.

- Ο Χριστόφορος Πέσκιας (21-22/5) που γεννημένος στην Κύπρο, ανακάλυψε τη μαγεία της μαγειρικής και γρήγορα την έκανε προσωπικό πάθος. Έχει εργαστεί σε πολλά εστιατόρια όπως το Dash στην Κηφισιά, Puerto Colina, Rock n’ Roll και Balthazar, ενώ εκπαιδεύτηκε στην Ευρώπη πλάι στους Ferran Adria, Mark Menaux και Joel Robuchon. Ανέλαβε το εστιατόριο 48 και το 2010 άνοιξε το πρώτο Πbox, στην Κηφισιά και πρόσφατα το δεύτερο στο ξενοδοχείο Periscope στο Κολωνάκι.

- Ο Γιάννης Λουκάκος (16-17-18/5) που σπούδασε στο Culinary Institute of America (CIA) και εργάστηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria και στο εστιατόριο Park Avenue Caf της Νέας Υόρκης, στο αθηναϊκό Boschetto και στον όμιλο Yes Hotels & Restaurants, μέχρι να ανοίξει το δικό του «Ψωμί και Αλάτι» στο Χαλάνδρι το 2009.

- Ο Γιώργος Βενιέρης (20-21-22/5), executive chef του βραβευμένου Electra Restaurant του ξενοδοχείου Electra Palace και καθηγητής στη σχολή γαστρονομίας Chef D’Oeuvre. Eίναι ένας από τους πλέον βραβευμένους Έλληνες chef, με θητεία στα βραβευμένα εστιατόρια Beau Brummel και Σπονδή, στα ξενοδοχεία Astir of Paros, Hilton, Schiphol Airport Amsterdam, Vardis Pentelikon Hotel, στα εστιατόρια Peters και Χοχλιδάκι στην Αθήνα και Πούντα στη Φολέγανδρο, καθώς και στην εταιρεία Private Catering.

- Ο Δημήτρης Δημητριάδης (18-19/5) που έχει εργαστεί στα εστιατόρια Νabucco στην Εκάλη, Byblos-Porto Sani και Sea You στη Μαρίνα της Σάνης, Αμυμώνη στο ξενοδοχείο Nafplia Palace κ.α., ενώ έχει κάνει μετεκπαίδευση πλάι στον Jacques Chibois (2* Michelin) και τον Alain Parodi (1* Michelin), καθώς και στο εστιατόριο Noma, καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2010. Σήμερα είναι chef στο εστιατόριο Cibus στην Αίγλη Ζαππείου, διοχετεύοντας στη μαγειρική του τα χρώματα και τις μυρωδιές της μεσογειακής κουζίνας.

- Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος (13-14-15-16-17/5) που με γνώμονα την καρδιά και το μυαλό, δημιουργεί γεύσεις που κυριεύουν, αναμιγνύοντας παρελθόν και μέλλον, ιστορίες και πολιτισμούς πολλών χωρών, μνήμες και συναισθήματα. Υπερασπιστής του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής παράδοσης στο φαγητό, ο Καραμολέγκος σήμερα είναι ο εμπνευστής της «πράσινης κουζίνας» όπου τα αγνά υλικά είναι βασική προϋπόθεση για τη σύσταση ενός πιάτου.

- Ο Γιάννης Μπαξεβάνης (18-19-20/5) που είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες chef, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, μεταξύ των οποίων βραβεία από τη Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας. Μεγάλη του αδυναμία είναι τα προϊόντα της ελληνικής φύσης, με τα οποία δημιουργεί «πίνακες ζωγραφικής» όπως του αρέσει να περιγράφει τη μαγειρική του. Έχει εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια (Elounda Beach, Mirabello, Grecotel Mykonos Blue, Hytra, Κίτρινο Ποδήλατο), ενώ σήμερα είναι ειδικός γαστρονομικός σύμβουλος στα ξενοδοχεία Grand Resort Lagonissi, Dubai Majestic, Κυρίμαι στη Μάνη, Premier Luxury Mountain Resort στη Βουλγαρία, καθώς και στην εταιρεία Καστελόριζο.

- Ο Μανώλης Ασλάνογλου (20-21-22/5), που από μικρός μυήθηκε στην τέχνη της εστίασης εργαζόμενος αρχικά ως σερβιτόρος και αργότερα βοηθός μάγειρα. Ασκήθηκε επίσης, στην τέχνη του στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στα ξενοδοχεία Elounda Gulf Villas & Suites Hotel και Rodos Park Suites & Spa Hotel και κατόπιν στον Βασίλαινα, στον Πειραιά. Σήμερα εφαρμόζει τις ιδέες του στο εστιατόριο Gaspar, όπου μαζί με τον Χρόνη Δαμαλά μπλέκουν δημιουργικά γαστρονομίες Ανατολής και Δύσης με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

- Η Αικατερίνη Σύρου (16-17-18/5) της οποίας η πορεία στην μαγειρική με έμφαση την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ξεκίνησε στην Αρναία Χαλκιδικής από όπου και κατάγεται, με ένα ουζερί κάτω από το πατρικό της. Στη συνέχεια αξιοποιήθηκε στον Κρικέλα της Θεσσαλονίκης και σήμερα, έχει στην Κολωνία τη δική της κουζίνα στο εστιατόριο Sofia’s το οποίο ψηφίστηκε ως Νο1 στην λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της Κολωνίας για το 2010.

- Η Αργυρώ Βάρδα (18-19/5) που δημιούργησε το εστιατόριο «Ελιά και Δυόσμος» στο Σκαλάνι Ηρακλείου, ως συνέπεια των προσπαθειών και της πορείας που έχει διαγράψει στον τομέα της δημιουργικής κουζίνας.

Πληροφορίες: Sani Resort, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, 23740 99500, www.sanigourmet.gr .