Πώς να συνδυάζετε με επιτυχία το φαγητό με το κρασί

fagito-krasi
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η αποστολή είναι δύσκολη, αφού το κρασί πρέπει να πηγαίνει ένα σκαλί παραπάνω το γεύμα σας, χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά του. Υπάρχουν, όμως, κάποιες παράμετροι που θα σας βοηθήσουν αν τις έχετε πάντα υπόψη.

Σίγουρα έχετε ακούσει διάφορα για συγκεκριμένα φαγητά που δεν ταιριάζουν με συγκεκριμένα κρασιά, ίσως ποτέ, όμως, να μην είχατε ασχοληθεί πιο βαθιά με το θέμα. Και τώρα που ήρθε η ώρα να κάνετε το τραπέζι στους φίλους σας, τρέχετε και δεν φτάνετε με το πώς να καταφέρετε τους καλύτερους συνδυασμού φαγητού και κρασιού.

Επειδή δεν είναι και τόσο εύκολο να θυμάστε κάθε πιθανό συνδυασμό, υπάρχουν 5 βασικοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε, όποτε χρειαστεί να ετοιμάσετε γεύμα.

Κανόνας 1: Αναδείξτε το κρασί
Η σημαντικότερη οδηγία είναι να αναδείξετε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός κρασιού. Ένα κόκκινο κρασί υψηλής περιεκτικότητας σε τανίνες θα έχει γεύση σαν τα γλυκά κεράσια αν συνδυαστεί με το κατάλληλο πιάτο. Επικεντρωθείτε στα χαρακτηριστικά που θέλετε να ξεχωρίσουν και βεβαιωθείτε ότι το κρασί θα λάμψει και δε θα ανταγωνιστεί το φαγητό. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί συνδυασμένο με ψάρι θα χαλάσει τη γεύση και των δύο, αφήνοντας μια έντονη και δυσάρεστη ψαρίσια επίγευση. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι δυνατόν κάποια κόκκινα κρασιά να ταιριάξουν με θαλασσινά, χρειάζονται, όμως, ιδιαίτερες γνώσεις για να τα καταφέρει κάποιος στο ταίριασμά τους.

Κανόνας 2: Αποφύγετε το συνδυασμό πικρού με πικρό
Από τη στιγμή που ο ουρανίσκος μας είναι πολύ ευαίσθητος στις πικρές γεύσεις, είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να μη συνδέσετε πικρά τρόφιμα με κρασί υψηλής τανίνης. Για παράδειγμα τα φασολάκια μαζί με Cabarnet Sauvignon πολλαπλασιάζουν τις πικρές γεύσεις. Αν ψάχνετε κάτι να συνδέσετε ένα κρασί υψηλής τανίνης, εξετάστε τρόφιμα με λίπος και αλάτι για ισορροπία.

Κανόνας 3: Ταιριάξτε τα χρώματα
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν με κόκκινα κρέατα και τα λευκά κρασιά με άσπρα κρέατα και ψάρια. Η οξύτητα του λευκού κρασιού εξισορροπεί το λίπος από το γεύμα μας, ενώ οι τανίνες του κόκκινου δρουν αντίστοιχα εξισορροπητικά, όσο αφορά το κόκκινο κρέας.

Κανόνας 4: Το κρασί πρέπει να είναι πιο γλυκό από το φαγητό
Κατά γενικό κανόνα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κρασί είναι πιο γλυκό από το φαγητό και έτσι θα έχετε μια επιτυχημένη αντιστοίχιση. Αν το κρασί είναι λιγότερο γλυκό από το γεύμα με το οποίο συνδυάζεται, θα τείνει να έχει πικρή και ξινή γεύση. Για αυτό το λόγο το Port είναι ιδανικό για να το ταιριάξετε με το επιδόρπιο.

Κανόνας 5: Φροντίστε την οξύτητα
Ένα κρασί πρέπει να έχει υψηλότερη οξύτητα από το φαγητό που συνδυάζεται, διαφορετικά η γεύση θα αλλοιωθεί. Για παράδειγμα, μια σαλάτα με βινεγκρέτ ταιριάζει καλύτερα με μια σαμπάνια παρά με ένα Chardonnay.

Ας δούμε τώρα κάποιους καλούς συνδυασμούς κρασιού-φαγητού:

Λευκός ξηρός οίνος ταιριάζει με:
Λαχανικά, ψητά λαχανικά, άμυλα.

Αφρώδης οίνος ταιριάζει με:
Λαχανικά, μαλακό τυρί, σκληρό τυρί, άμυλα, ψάρι.

Κόκκινο κρασί χωρίς υψηλή περιεκτικότητα τανίνης ταιριάζει με:
Ψητά λαχανικά, άμυλα, ακριβά θαλασσινά, λευκό κρέας, αλλαντικά.

Κόκκινο κρασί υψηλής περιεκτικότητας σε τανίνη ταιριάζει με:
Σκληρό τυρί, άμυλα, κόκκινο κρέας, αλλαντικά.

Επιδόρπιος οίνος ταιριάζει με:
Αλλαντικά, μαλακό τυρί, άμυλα, γλυκά.

Φαγητά που δύσκολα συνδυάζονται με κρασί: σπαράγγι, πράσινα φασόλια, αγκινάρα, λαχανάκια Βρυξελλών, σοκολάτα.