8 διάσημοι σεφ μοιράζονται από ένα… γευστικό μυστικό τους

sef
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Τους βλέπουμε στην τηλεόραση, τους διαβάζουμε, ακολουθούμε τις συνταγές τους και τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε μερικά μαγειρικά μυστικά τους.

Κάποιοι ίσως έχουν δοκιμάσει τις γεύσεις τους στα εστιατόριά τους στο εξωτερικό, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ακολουθήσουν τις συνταγές τους από την κουζίνα τους. Όπως και να ‘χει, οι συμβουλές τους είναι πάντα χρήσιμες και μπορούν να απογειώσουν τις γεύσεις μας με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί.

Joseph Klug: Ο Σεφ και βοηθός καθηγητή μαγειρικής στο Culinary Institute of America συστήνει ένα κόλπο για να καθαρίζετε το σκόρδο πιο εύκολα: κόψτε τις άκρες μιας σκελίδας και πατήστε το με το πλάι ενός μαχαιριού. Θα δείτε ότι η φλούδα του θα φύγει.

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay: Ο Σκωτσέζος σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου και παρουσιαστής του αμερικάνικου Kitchen Nightmares συμβουλεύει να μην πετάτε ποτέ τα κόκαλα από το κοτόπουλο, το ψάρι ή το μοσχάρι. Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε έναν υπέροχο ζωμό, σιγοβράζοντάς τα με καρότο, κρεμμύδι, κόκκους μαύρου πιπεριού και ένα φύλλο δάφνης.

Phillip Lee: Ο Σεφ του Scratchbar στο Beverly Hills συμβουλεύει να ισορροπείτε το γεύμα σας με την κατάλληλη χρήση αλατιού και όξινου (χυμό λεμονιού, χυμό lime, μπαλσάμικου, ξιδιού κ.ο.κ.). Η γεύση δεν θα πρέπει να είναι ποτέ αλμυρή –το αλάτι χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει τους γευστικούς μας κάλυκες με μια τροφή που δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, όχι για να το παρακάνουμε στο φαγητό. Οι χυμοί λεμονιού, το ξίδι και το μπαλσάμικο «φωτίζουν» ένα γεύμα και φέρνουν ισορροπία.

Joe DiPerri: Σεφ και καθηγητής στο Culinary Institute of America, ο Joe DiPerri συμβουλεύει πριν ξύσετε το λεμόνι, το lime, το πορτοκάλι κ.ο.κ., να τοποθετήσετε μια πλαστική μεμβράνη στον τρίφτη. Μόλις τελειώσετε με το ξύσιμο, μπορείτε να μαζέψετε τα ξύσματα από τη μεβράνη με μια κίνηση, χωρίς να τα σπρώχνετε ανάμεσα στα δόντια του τρίφτη.

Jamie Oliver

Jamie Oliver: Ο Άγγλος celebrity chef, γνωστός από τις εκπομπές μαγειρικής του που έχουν μεταδοθεί και την Ελλάδα, συμβουλεύει να στεγνώνετε πάντα τα λαχανικά σας είτε με salad spinner είτε βάζοντας τα σε μια καθαρή πετσέτα και στραγγίζοντάς τα. Διαφορετικά, η ντρέσινγκ της σαλάτας σας θα αραιώσει και τα λαχανικά θα χάσουν από τη γεύση τους.

Tony Nogales: Με την πείρα του σεφ και του καθηγητή στο Culinary Institute of America, ο Tony Nogales επιμένει να μην προσθέτετε όλα τα υλικά μονομιάς όταν μαγειρεύετε, προκειμένου να βγαίνει προς τα έξω η γεύση του κάθε υλικού πριν προστεθεί το επόμενο. Μπορεί να χάσετε σε χρόνο, αλλά θα κερδίσετε σε γεύση.

Tom Colicchio: Ο Σεφ και κεντρικός κριτής του αμερικάνικου Top Chef θεωρεί τη χρήση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο σωτάρισμα «πέταμα χρημάτων» και συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε κανονικό ελαιόλαδο σε τέτοιου είδους μαγείρεμα.

David Kinch: Ο Αμερικανός σεφ προτείνει να μην προσθέτετε ποτέ πιπέρι στην αρχή μιας συνταγής, καθώς θα καεί γρήγορα και θα αφήσει μια πικρή γεύση στο πιάτο σας.