Ό,τι δεν ξέρατε για το κόκκινο κρέας

kokkino-kreas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Burger, μπιφτέκια, μπριζόλες… Το κόκκινο κρέας βρίσκεται παντού και αποτελεί συχνή επιλογή μας στα εστιατόρια. Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε γι’ αυτό, αφού το καταναλώνουμε με τέτοια συχνότητα;

Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά είναι ότι η μικρή και ελεγχόμενη κατανάλωση του κόκκινου κρέατος κάνει καλό, καθώς αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που βοηθάει τον οργανισμό μας να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Προτού, όμως, πάρετε θάρρος κι αρχίσετε να τυλίγετε τα πάντα σε μπέικον, δώστε βάση και στα κακά νέα: υπάρχει άμεσος συσχετισμός με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και τον πρόωρο θάνατο. Συνεπώς, η υπερβολική κατανάλωσή του κάνει κακό, ενώ αν έχουμε μέτρο μπορεί να μας ωφελήσει.

Έχοντας αυτό το βασικό υπόψη και γνωρίζοντας αυτά που δεν ξέρατε για το κόκκινο κρέας, θα είστε καλύτερα ενημερωμένοι την επόμενη φορά που θα φάτε έξω ως προς το τι θα παραγγείλετε, πόσο πρέπει να φάτε και ποιο είναι το πιο υγιεινό κρέας.  Ας τα δούμε ένα-ένα.

Η σωστή μερίδα
Η μεγάλη ποσότητα δεν είναι πάντα καλό. Η συνιστώμενη μερίδα άπαχου κόκκινου κρέατος είναι 85-110 γραμμάρια, η οποία ισοδυναμεί με το μέγεθος μιας τράπουλας.

Το υγιεινό κόκκινο κρέας
Ο πιο υγιεινός τύπος κόκκινου κρέατος είναι το βιολογικό, από ζώο που έχει τραφεί με χορτάρι κι έχει λιγότερα λιπαρά, περισσότερα ωμέγα-3, βιταμίνη Ε και λινολενικό οξύ από το συμβατικό μοσχαρίσιο.

Το χειρότερο κόκκινο κρέας
Ένα από τα χειρότερα είδη κόκκινου κρέατος είναι το χοιρομέρι. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (7,7 γραμμάρια λιπαρά και 2,7 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά) και νάτριο (1.275 mg νατρίου που είναι περίπου η μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση) και όσο νόστιμο κι αν είναι, άλλο τόσο είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας.

Η διατροφική του αξία
Περίπου 85 γραμμάρια κόκκινου κρέατος (μοσχάρι) παρέχουν τη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεΐνης (περίπου 25 γραμμάρια) και αποτελούν εξαιρετική πηγή των βιταμινών Β6 και Β12 (που σας δίνουν ενέργεια), ψευδαργύρου (που διατηρεί την υγεία του ανοσοποιητικού) και σιδήρου (που βοηθάει τον οργανισμό σας να χρησιμοποιεί το οξυγόνο σωστά).

Τα καλύτερα κομμάτια του
Υπάρχουν αρκετά σημεία απ’ όπου παίρνουμε κρέας από το ζώο. Τα καλά κομμάτια του μοσχαριού και του χοιρινού, όμως, προέρχονται συνήθως από το πίσω μέρος τους. Το καλύτερο, πιο εκλεκτό, άπαχο και πιο ακριβό κομμάτι είναι το φιλέτο και βρίσκεται από τη μέσα πλευρά της σπονδυλικής στήλης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τα είδη του κόκκινου κρέατος
Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το κόκκινο κρέας με το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι και το μοσχάρι. Υπάρχουν, όμως, και άλλα κρέατα που εντάσσονται στη κατηγορία, όπως το ελάφι, η στρουθοκάμηλος, το βουβάλι, ο βίσονας…

Το πιο δημοφιλές κρέας
Το κόκκινο κρέας φαίνεται πως έρχεται δεύτερο στις προτιμήσεις των Ελλήνων μετά το κοτόπουλο. Σύμφωνα με έρευνα του 2013 από την εταιρεία Interview για λογαριασμό της o.mind Creatives, το μοσχάρι προτιμάται περισσότερο από το χοιρινό και το αρνί έρχεται αρκετά πίσω από τα άλλα δύο.