Γνωρίστε 8 από τις πιο διάσημες πόλεις του καφέ

kafes-poleis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Υπάρχουν 8 πόλεις στον κόσμο όπου ο καφές ξεπερνάει τα όρια του απλώς «καλού» και μπαίνει στη σφαίρα του τέλειου.

Οι Άραβες του 15ου αιώνα ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν καφέ, ενώ ένας Γάλλος είναι αυτός που κρύβεται πίσω από το ντεμπούτο της πρώτης εμπορικής μηχανής εσπρέσο του κόσμου το 1843. Από τότε βέβαια έχουν γίνει αρκετά βήματα παραπάνω…

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για το πώς προέκυψε ο καφές, πώς καλλιεργείται, πώς γίνεται η συγκομιδή του και πώς ψήνεται, ενώ οι απαιτήσεις τους είναι αυτές που έκαναν τη βιομηχανία να εξελιχθεί και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του κόσμου, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε κάμποσα είδη καφέ και πλήθη ανθρώπων να μην μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς αυτόν.

Σε 8 πόλεις του κόσμου, μάλιστα, ο καφές δεν είναι απλά καλός, είναι τέλειος. Ας τις γνωρίσουμε!

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ήταν αυτοί που άνοιξαν τα πρώτα καφέ επικεντρωμένα στον εσπρέσο στο Λονδίνο περίπου μια δεκαετία πριν (όπως το Kaffeine και το Flat White) κι από τότε ξεκίνησαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε όλη τη χώρα. Κι όσο κι αν το Λονδίνο έχει ακόμη πολλά να μάθει σε σχέση με το σερβίρισμα του καφέ, η εξέλιξή του τα τελευταία 5 χρόνια είναι σημαντικά ραγδαία, όπως αναφέρει η Estelle Bright, επικεφαλής barista στο London's Caravan. Τοπική προτίμηση: Flat White (διπλή δόση εσπρέσο και ζεστό αφρόγαλα από το κάτω τμήμα της γαλατιέρας) ή καπουτσίνο. Δημοφιλή μαγαζιά: Στο ανατολικό Λονδίνο συγκεντρώνονται αρκετά καφέ και coffee shops με τα Allpress, Climpson & Sons και Caravan να ξεχωρίζουν.

Μελβούρνη, Αυστραλία
Με… υψηλή κουλτούρα στον καφέ, η μακρινή Μελβούρνη φαίνεται να ξέρει καλά τα πάντα γι’ αυτόν, αφού αποτελεί σημαντικό μέρος του lifestyle εκεί, ενώ διοργανώνεται και ετήσιο coffee expo. Τοπική προτίμηση: Piccolo latte (με λιγότερο γάλα έτσι ώστε ο εσπρέσο να έχει πιο δυνατή γεύση). Δημοφιλή μαγαζιά: Όπως αναφέρει ο World Barista Champion Pete Licata, είναι σχεδόν αδύνατο να πιεις άσχημο καφέ στη Μελβούρνη. Παρ’ όλ’ αυτά το Dead Man Espresso, ενώ πραγματοποιούνται και τουρ καφέ από το Hidden Secret Tours.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Μετά τους Ολλανδούς και τους Σκανδιναβούς, οι Ισλανδοί παρουσιάζουν την υψηλότερη κατανάλωση καφέ ανά κεφάλι στον κόσμο. Πριν μερικά χρόνια, τα καφέ στο Ρέικιαβικ έδιναν έμφαση κυρίως στο φαγητό, με τους πελάτες να ενδιαφέρονται περισσότερο για το κέικ που συνοδεύει τον καφέ, παρά για τον ίδιο τον καφέ. Στη συνέχεια, όμως, ο κόσμος άρχισε να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον καφέ και μικρές επιχειρήσεις άρχισαν να ανθίζουν. Πλέον, δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς το δικό της καφέ. Τοπική προτίμηση: Latte ή cappuccino. Δημοφιλή μαγαζιά: To Kaffitar είναι ό,τι πιο κοντινό έχει η Ισλανδία σε αλυσίδα καφέ, ενώ τα Stoffan και Kaffismidja είναι τα πιο… hipster αγαπημένα.

Ρώμη, Ιταλία
Όπως είναι γνωστό, ο καφές αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιταλικής κουλτούρας και σπάνια θα βρείτε έναν Ιταλό να μην πίνει καφέ στην καθημερινότητά του. Είτε το πιστεύετε, όμως, είτε όχι, δεν είναι και τόσο εύκολο να βρει κανείς ένα αξιοπρεπές καφέ στην Ιταλία, με τους Ιταλούς barista να αντιστέκονται στις σύγχρονες τεχνικές. Και πάλι, όμως, η Ρώμη υπερτερεί σε σχέση με άλλες πόλεις στον κόσμο στον καφέ. Τοπική προτίμηση: Espresso. Δημοφιλή μαγαζιά: Το Rosati στην Piazza del Popolo, το Sant' Eustachi στο Πάνθεον ή το Giolitti μερικά τετράγωνα από το Fontana di Trevi αποτελούν αγαπημένες επιλογές των ντόπιων.

Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη
Παρ’ όλο που ο καφές αποτελούσε πάντα μέρος της καθημερινότητας στη Σιγκαπούρη, η σύγχρονη τεχνολογία εσπρέσο μπήκε στη ζωή τους πρόσφατα. Οι ντόπιοι φαίνεται να έχουν πάθει… ψύχωση με την τέχνη του latte, τόσο που έχει φτάσει να αποτελεί κριτήριο για ένα καλό καφέ. Τοπική προτίμηση: Latte, mocha ή cappuccino. Δημοφιλή μαγαζιά: Strangers' Reunion στην Chinatown, Dutch Colony στην αγορά Pasar Bella και Bukit Timah and Chye Seng Huat Hardware στη Μικρή Ινδία.

Σιάτλ, Ηνωμένες Πολιτείες
Αν υπάρχει μια αμερικάνικη πόλη που είναι μπροστά στον καφέ, αυτή είναι το Σιάτλ. Εκεί ο καφές είναι κάτι σαν… υγρή ηλιαχτίδα για τους κατοίκους και το πάθος φαίνεται από τα coffee shops που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε όλη την πόλη. Τοπική προτίμηση: Espresso, cappuccino ή single-origin pour. Δημοφιλή μαγαζιά: Victrola Coffee Roasters στο Capitol Hill, Empire Espresso στην Columbia City και Seattle Coffee Works στο κέντρο.

Βιέννη, Αυστρία
Ο καφές αποτελεί τόσο σημαντικό μέρος της βιενέζικης κουλτούρας που τα καφέ της πόλης μπήκαν στη λίστα της Unesco το 2011 ως ανέγγιχτη κληρονομιά. Από την άλλη πάλι, κάποια μάλλον αρνούνται να εκσυγχρονιστούν από άποψη τεχνολογίας και υπηρεσιών σύμφωνα με κάποιους ντόπιους λάτρεις του καφέ, αλλά και πάλι, η Βιέννη φιλοξένησε το World Barista Championships το 2012 και νέα καφέ με σύγχρονο στυλ έχουν αρχίσει και εγκαινιάζονται συνεχώς. Τοπική προτίμηση: Espresso ή cappuccino ή vienner melange (παρόμοιος με καπουτσίνο, αλλά με κρέμα). Δημοφιλή μαγαζιά: Caffe Couture, Essenti ή Coffee Pirates.

Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
Παρ’ όλο που ο ευρέως διαδεδομένος flat white ανακαλύφθηκε στο Σίδνεϋ, τελειοποιήθηκε στο Ουέλινγκτον, όπου και αποτελεί ανεπίσημα το… εθνικό τους ρόφημα. Εκεί γνωρίζουν καλά τον καφέ και τα στάνταρ είναι υψηλά. Παρ’ όλο, μάλιστα, που είναι μια μικρή πόλη, υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση ανάμεσα σε καταναλωτές και επαγγελματίες, βοηθώντας έτσι τη βιομηχανία να μεγαλώσει. Τοπική προτίμηση: Flat white (τι άλλο;). Δημοφιλή μαγαζιά: Αν και δύσκολα θα βρει κάποιος κακό καφέ στη Νέα Ζηλανδία, τα Flight Coffee Hangar, Memphis Belle και Lamason Brew Bar αξίζουν την επίσκεψή σας.