Καπετάν Fishάει: η… θαλασσινή αντι-πρόταση στα κλασικά fast-food

fishaei
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ξεχάστε για λίγο τα τσίζμπεργκερ, τις καρμπονάρες και τις σαλάτες του σεφ και «βουτήξτε» σε θαλασσινές γεύσεις στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα πρωτότυπο ταχυφαγείο με θέμα το ψάρι και τα θαλασσινά.

Συνέβη κάτι περίεργο στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο Fishάει: εκεί που πιστεύαμε ότι έχουμε δει και έχουμε γευτεί ό,τι ήταν να δούμε και να γευτούμε από ψάρι στη ζωή μας, ήρθε ένας… «Καπετάν» και μας άλλαξε τα δεδομένα. Και μάλιστα χωρίς να έχουμε τη θάλασσα στα πόδια μας να μας φτιάχνει σκηνικό. Αντιθέτως, όλα συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια.

Στην Εμμανουήλ Μπενάκη, που την έχουμε ανεβοκατέβει εκατοντάδες φορές όλοι μας, εδώ και 11 μήνες ήρθε και εγκαταστάθηκε ένα νέο ταχυφαγείο, κάνοντας μια πρωτότυπη πρόταση στους… πεινασμένους του κέντρου: αντί για ένα ακόμη μπέργκερ ή σάντουιτς με λουκάνικα και τυροσαλάτες, μας προτείνει φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά, βάζοντας τη δική του πινελιά στην παρουσίασή τους, προσφέροντάς τα πάντα σε δίσκους, σε μια πολύ προσεγμένη εικόνα.

Η έμπνευση του Καπετάν Fishάει ξεκίνησε από Κωνσταντινούπολη μεριά, με το Balik Ekmek (σάντουιτς με  ψάρι) που εκεί είναι ευρέως διαδεδομένο και ήρθε κι έδεσε με το fish&chips των Άγγλων, πηγαίνοντας την όλη έμπνευση ένα βήμα παραπέρα και προσαρμόζοντάς την στα ελληνικά δεδομένα, σε ένα μαγαζί όπου κυριαρχούν τα ξύλινα τραπέζια, τα τούβλα στους τοίχους, οι μακρόστενοι, παρεΐστικοι πάγκοι και ο… «Καπετάν» να δεσπόζει αγέρωχος στον ξύλινο τοίχο του μαγαζιού.

Και για να μπούμε στο ψητό, εμείς δοκιμάσαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να έχουμε εμπεριστατωμένη άποψη: τραγανές γαρίδες σε χωνί (4€), οι οποίες εξαφανίστηκαν σε περίπου 5 λεπτά, κριτσανιστό, παναρισμένο, τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι τεμπούρα, με πατάτες τηγανητές (7,20€), που ταίριαζε υπέροχα με τη σος ταρτάρ (χειροποίητη σάλτσα με μαγιονέζα, κάππαρη, αγγουράκι τουρσί, κρεμμύδι), νόστιμα μανιτάρια πλευρώτους από την Εύβοια με καραμελωμένο μπαλσάμικο (3,80€) και όλα αυτά τα συνοδέψαμε με πράσινη σαλάτα, «του βυθού» όπως ονομάζεται, με βρώσιμα φύκια, μαρινάτο ψαράκι, miso-lime vinaigrette και φρέσκα σαλατικά (6€), η οποία δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει περισσότερο τον ουρανίσκο μας μαζί με όλα τα παραπάνω.

Δεν παραλείψαμε φυσικά να δοκιμάσουμε και το περίφημο σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο από λαβράκι (4,50€), που απ’ ό,τι είδαμε ήταν πολύ αγαπητό στον κόσμο σαν μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα καθιερωμένα σάντουιτς. Το διακριτικό και εύγεστο λαβράκι συνόδευε η σάλτσα ταρτάρ, με μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα και για τους πιο… spicy τύπους προστίθεται και μπούκοβο που του δίνει μια πικάντικη πινελιά. Κι όσο κι αν το ψάρι κυριαρχεί παντού, μην περιμένετε να σας ενοχλήσει κανενός είδους έντονη «ψαρίλα» ούτε στη γεύση, ούτε στην οσμή.

Κάπου εδώ θα θέλαμε να κάνουμε ειδική αναφορά στα μύδια που καταβροχθίσαμε σαν να μην υπάρχει αύριο, αδειάζοντας ένα ολόκληρο κατσαρολάκι σε χρόνο ρεκόρ. Μαγειρεμένα σε κρασί, με ξερό κρεμμύδι, άνηθο και φέτα, ομολογούμε πως πέρασαν μέρες μέχρι να καταφέρουμε να ξεχάσουμε την υπέροχη γεύση τους. Ο πολύς κόσμος, βέβαια, όπως μας είπαν, τα προτιμάει στο ούζο, κάτι που μας δίνει αφορμή να περάσουμε να δοκιμάσουμε και αυτή την εναλλακτική. Με τα τωρινά δεδομένα, πάντως, τα μύδια στο κρασί έκλεψαν την παράσταση και την… καρδιά μας.

Όλες οι παραπάνω γεύσεις προκύπτουν από φρέσκα ψάρια και υλικά, τα πάντα είναι χειροποίητα από τον σεφ Δημήτρη Χιώτη και ταίριαξαν ιδανικά με τη φρουτώδη γεύση του λευκού ξηρού κρασιού Λημνιός Αμπελουργός (Μοσχάτο Αλεξάνδρειας) που δοκιμάσαμε. Οι οικονομικές τιμές του γενναιόδωρου «Καπετάν», σε συνδυασμό με το… πάρτι γεύσης και τα φρέσκα υλικά, έφερναν συνεχώς κόσμο στο μαγαζί. Απολύτως λογικό.   

Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων, το νέο αυτό στέκι θα σας καλύψει πλήρως. Οι υπόλοιποι, δεν έχει σημασία αν ακούγατε ψάρι και αλλάζατε δρόμο μέχρι σήμερα ή αν το «παίζατε» άρρωστοι όποτε οι φίλοι κανόνιζαν να πάνε για θαλασσινά. Το Καπετάν Fishάει θα φροντίσει όχι απλώς να μην αλλάζετε δρόμο, αλλά να λιγουρεύεστε ψάρια και θαλασσινά ακόμη και στο γραφείο, στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι παραγγέλνουν πίτσες και κλαμπ σάντουιτς.

Πληροφορίες: Καπετάν Fishάει, Εμμ. Μπενάκη 27-29, Αθήνα τηλ: 2103300035, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 12.00-23.00, Κυριακή 13.00-21.00, delivery: 13.00-22.00, https://www.facebook.com/kapetan.fishaei

Τζούλια Τασώνη