Οι 8 καλύτερες πόλεις του κόσμου για φαγητό

touristes-fagito
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Υπάρχουν κάποιες πόλεις του κόσμου που ενδείκνυνται για ανελέητο τσιμπούσι, χάρη στη μοναδικότητα των εστιατορίων, την ποιότητα της κουζίνας, τα χαρακτηριστικά τρόφιμα και ποτά και γενικότερα την όλη νοοτροπία που τυλίγει το θέμα «φαγητό».

Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση να ξεχωρίσει κάποιος τις πόλεις με το καλύτερο φαγητό και πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες και παραλήψεις σε συζητήσεις επί του θέματος, αναλόγως με τα γούστα και του τι έχει γευτεί ο καθένας. Παρ’ όλ’ αυτά το thrillist.com κατάφερε να φτιάξει μια τέτοια λίστα, η οποία μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη αν το φαγητό και οι γαστριμαργικές απολαύσεις παίζουν ρόλο στην επιλογή προορισμού για το επόμενο ταξίδι σας.

Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι λείπουν κάποιες διάσημες κουζίνες, οι οποίες φαίνεται πως έχουν επαναπαυτεί στις δάφνες τους και ίσως χρειάζεται να κάνουν κάτι νέο και ενδιαφέρον για να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Penang, Μαλαισία
Το Penang συχνά ονομάζεται η πρωτεύουσα του φαγητού της Μαλαισίας και οι τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι τις Η.Π.Α., το επισκέπτονται συχνά και για τις γεύσεις του. Ένας λόγος είναι ότι είναι πολύ φθηνό και άλλος ένας είναι ότι μπλέκει διαφορετικά στυλ κουζίνας (ινδική, κινέζικη, ταϊλανδέζικη, μαλαισιανή), δημιουργώντας γεύσεις που από τη μία είναι οικείες και από την άλλη μοναδικές. Ένας τρίτος λόγος είναι οι διαφορετικών ειδών σούπες του (χοιρινό και πάπια με κανέλα, γαρίδες και κόκαλο χοιρινό με νούντλς, τσίλι κ.ο.κ.), οι οποίες είναι τόσο γευστικές και νόστιμες που θα αναζητάτε μια κάθε μέρα. Τι να δοκιμάσετε: Οποιαδήποτε σούπα και φθηνό αλλά νόστιμο φαγητό από το Gurney Drive Hawker Centre.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Η Αργεντινή έχει μπει για τα καλά στους προορισμούς για κορυφαίο φαγητό και κρασί τα τελευταία χρόνια, σε καλές τιμές. Από το καλό φαγητό στα εστιατόρια, μέχρι το απίθανο street food με εμπανάδας (ψωμί γεμιστό με κρέας) και σάντουιτς με chorizo (χοιρινό λουκάνικο, τυλιγμένο σε μεμβράνη από τα έντερα), το Μπουένος Άιρες θα σας καταπλήξει γευστικά. Τι να δοκιμάσετε: Όλες τις μπριζόλες, το κόκκινο κρασί και τις εμπανάδας που θα βρείτε μπροστά σας.

Βαρκελώνη, Ισπανία
Αποτελώντας μια γαστριμαργική παιδική χαρά, η Βαρκελώνη ενδείκνυται για διάφορες γεύσεις: μπορείτε να δοκιμάσετε τάπας με ασιατική κουζίνα στο Dos Palillos http://www.dospalillos.com/, να περάσετε από μια από τις μεγαλύτερες αγορές φρέσκων προϊόντων La Boqueria και να τριγυρίσετε γευστικά και στη λιγότερο τουριστική αγορά Mercat de Santa Caterina, η οποία προσφέρει το ίδιο φρέσκα προϊόντα χωρίς τις ορδές τουριστών. Τι να δοκιμάσετε: Όσο περισσότερο χοιρομέρι (jamón Ibérico) αντέχετε.

Τόκιο, Ιαπωνία
Η πόλη αυτή είναι γεμάτη με εξειδικευμένα εστιατόρια και φαγάδικα στα οποία μπορεί να βρείτε από γιαπωνέζικη κουζίνα, μέχρι κινέζικη, ιταλική και γαλλική, συν του ότι υπάρχουν 400 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin ή τίτλο Bib Gourmand, ξεπερνώντας ακόμη και το Παρίσι. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να είστε επιχειρηματίας ή κληρονόμος για να μπορέσετε να φάτε αξιοπρεπώς στο Τόκιο. Στην αγορά Tsukiji θα δοκιμάσετε υπέροχο omakase (διάφορα πιάτα συνήθως σούσι επιλογής του σεφ) και στη Ramen Street τα νούντλς που συνοδεύονται από ζωμό θα σας καταπλήξουν. Τι να δοκιμάσετε: Σούσι στην αγορά ψαριών Tsukiji, tsukemen (νουντλς με ζωμό) στο Rokurinsha.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η κοντινή και αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη κατακλύζεται από γεύσεις και μυρωδιές που αναστατώνουν εύκολα τον ουρανίσκο μας –κι όχι μόνο τον δικό μας εδώ που τα λέμε, αλλά και άλλων λαών. Από την ιδιαίτερη κουλτούρα με το τσάι τους, την αγορά με τα μπαχαρικά τους, την τούρκικη βερσιόν της ομελέτας με κρεμμύδια και ντομάτα (menemen), την πίτσα, το μπακλαβά και τα κεμπάπ, η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί «ο παράδεισος του φαγητού». Τι να δοκιμάσετε: Κεμπάπ στο Zubeyir, μπακλαβά από το Diyar Burma, γεύμα στο Ciya Sofrasi.

Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
Η Νέα Υόρκη δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, για το λόγο ότι κανένα άλλο μέρος στην Αμερική δεν συνδυάζει τις τεχνικές και τις τάσεις με τόσο μοναδικό τρόπο, δίνοντας άλλη διάσταση στην πίτσα, στα hot dog, στα burger κ.ο.κ. Συν τοις άλλοις, στην πόλη αυτή θα βρείτε και μερικούς από τους καλύτερους σεφ του κόσμου, ζώντας από κοντά μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Τι να δοκιμάσετε: Ένα κομμάτι πίτσα στο δρόμο, τις γεύσεις των διάσημων σεφ που θα βρείτε παντού, σάντουιτς Reuben με βοδινό κρέας, ελβετικό τυρί, λάχανο και ρώσικη σαλάτα.

Μπολόνια, Ιταλία
Τι να πούμε για την πόλη που ανακάλυψε την μπολονέζ; Η Μπολόνια είναι γεμάτη γεύσεις κι ένα ταξίδι σε αυτή θα σας φέρει κοντά σε υπέροχα ζυμαρικά με παρμερζάνα α λα μπλονέζ, χωρίς να αγνοήσετε και το άλλο κυρίως πιάτο τους,, τα τορτελίνια σερβιρισμένα σε ζεστό ζωμό. Μην παραλείψετε να κάνετε και μια βόλτα στο Mercato di Mezzo και να «τσιμπήσετε» αλλαντικά και τυριά που θα σας «σπάσουν» τη μύτη. Τι να δοκιμάσετε: Ζυμαρικά στο All’Osteria Bottega, μορταδέλα και φρέσκα τυριά στην Αγορά Mercato di Mezzo.

Μπορντό, Γαλλία
Καθώς το Παρίσι επαναπαύεται στις δάφνες του, το Μπορντό, γνωστό για τα κρασιά του, σιγά-σιγά ανεβαίνει και στις γευστικές επιλογές που δίνει στους επισκέπτες του: πόδι πάπιας, φουά γκρα, ψητό κρέας, θαλασσινά… Αποτελεί την πόλη που μπορείτε με άνεση να ταιριάξετε υπέροχα φαγητά με καλό κρασί (στην περιοχή γύρω από την πόλη παράγονται 700 εκατομμύρια μπουκάλια κρασί) και να φύγετε λίγο πιο ευτυχισμένοι… Τι να δοκιμάσετε: Στρείδια από τον κόλπο Arcachon, μπούτι πάπιας στο La Tupina.