Η ζωή μετά το «El Bulli» του Ferran Adria...
Ο Ferran Adrià αποκαλύπτει τα σχέδια του όταν το θρυλικό «El Bulli» κλείσει τις πόρτες του για τελευταία φορά τον ερχόμενο Ιούλιο.
Το «El Bulli» στην Costa Brava της Ισπανίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια των τελευταίων ετών, καθώς συστηματικά ψηφίζεται ως το καλύτερο στον κόσμο. Ο δημιουργός του όμως, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση για δύο χρόνια και να κλείσει το εστιατόριο που βρέθηκε στο επίκεντρο της «μοριακής» γαστρονομικής επανάστασης.
Ο Adrià δήλωσε χαρακτηριστικά στην New York Times «Δεν είμαι πολυεκατομμυριούχος, αλλά δεν χρειάζεται να δουλεύω πλέον και ξέρω ότι είναι καιρός για ένα διάλειμμα και μετά να κάνω κάτι διαφορετικό».
Ο ίδιος αρνείται τις φήμες ότι η αποχώρηση του από την «ενεργό δράση» οφείλεται σε κακή οικονομική κατάσταση, δηλώνοντας ότι το «El Bulli» δεν είχε ποτέ σκοπό το κέρδος, αλλά και ότι στα σχέδια του είναι να επιστρέψει στο εστιατόριο αυτό. Αυτή τη φορά όμως, σε έναν χώρο που θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο γαστρονομίας, το οποίο θα δημοσιεύει δωρεάν τα ευρήματα του. Στόχος του είναι να εξερευνήσει και να αναπτύξει νέες αντιλήψεις και ιδέες για το φαγητό και νέες τεχνικές μαγειρικής που μπορεί να χρησιμεύσουν σε μάγειρες και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μάλιστα, βοηθάει στην διδασκαλία μαθήματος για την επιστήμη της μαγειρικής (το οποίο σε μεγάλο βαθμό σχεδίασε ο ίδιος) στο Πανεπιστήμιο του Harvard, δείχνοντας έτσι τις αλτρουιστικές προθέσεις του. Για τον ίδιο λόγο αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο tapas στην Βαρκελώνη με τον αδερφό του, καθώς και να επεκτείνει τις υπηρεσίες του «El Bulli» για την χρηματοδότηση των νέων εγχειρημάτων του.
Έτσι μπορεί ο ενδιαφερόμενος να «κλείσει» το «El Bulli» για εταιρική συγκέντρωση έναντι 125.000 ευρώ, αξιοποιώντας έτσι τον ελιτισμό που άθελά του έχει αναπτυχθεί γύρω από το όνομα του εστιατορίου. Για ορισμένους μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία να δειπνήσουν εκεί, αφού κάθε χρόνο δέχονται πάνω από 2 εκατομμύρια αιτήσεις για κράτηση και υπάρχει χώρος μόλις για 50 άτομα.
Αναφορικά με τους συνεργάτες του Adrià, αρκετά μέλη του προσωπικού θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του όταν ανοίξει το «El Bulli» με την νέα του μορφή, άλλοι όμως ήδη ψάχνουν για δουλειές σε άλλους χώρους. Ο σεφ Ren é Redzepi για παράδειγμα, του Νoma της Κοπεγχάγης το οποίο ψηφίστηκε ως καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο βρετανικό περιοδικό «Restaurant», υπήρξε μαθητευόμενος του Adrià.
Η αναγνώριση στο πρόσωπο του Adrià δεν άργησε να έρθει, αφού ο πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Γαστρονομίας της Ισπανίας σημείωσε ότι «τα 15 με 20 εστιατόρια στην Ισπανία τα οποία είναι εξίσου καλά οφείλουν κάτι στον Ferran Adrià, ενώ το ίδιο μάλλον ισχύει και για εστιατόρια εκτός Ισπανίας». Ο Adrià όμως, παραμένει ταπεινός για το μέγεθος της επιτυχίας που γνωρίζει, δηλώνοντας στη New York Times «Δεν πήγα καν σε Πανεπιστήμιο, πώς να φανταστώ ότι θα διδάσκω στο Harvard; Οτιδήποτε έχει συμβεί στη ζωή μου είναι ανήκουστο».
Στα υπόλοιπα σχέδια του Adrià συμπεριλαμβάνονται ταξίδια για να μελετήσει τις γαστρονομικές παραδόσεις άλλων πολιτισμών, με πρώτο του σταθμό την Κίνα, τον ερχόμενο Αύγουστο.







