Τζουγκρί: Ένας νόστιμος «άγριος βράχος» με κρητική ομορφιά
«Τζουγκρί» θα πει άγριος βράχος. Με αυτό το όνομα ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης άνοιξε στον Άλιμο, έναν χώρο που προωθεί και υποστηρίζει την κρητική γευστική παράδοση με τον καλύτερο τρόπο.
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, προσπαθώ καθημερινά να δημιουργώ με το μυαλό, με την ψυχή και με τα χέρια μου. Από το 1971 μέχρι και σήμερα κάνω θέατρο και αυτό γιατί η ανάγκη μου να επικοινωνώ με τους ανθρώπους είναι μεγάλη. Ένα άλλο όνειρο μου, που κατάφερα να πραγματοποιήσω είναι το “Τζουγκρί”, επειδή πιστεύω ότι και το φαγητό είναι επικοινωνία και πολιτισμός».
Με αυτά τα λόγια ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου μας καλωσορίζει στον μαγικό κόσμο των κρητικών εδεσμάτων. Με αυτά τα λίγα αλλά περιεκτικά λόγια, παρουσιάζει πώς δημιουργήθηκε η επιθυμία του να δημιουργήσει ένα κρητικό εστιατόριο αλλά παράλληλα, μεταφέρει την εντιμότητα, την προσοχή και το μεράκι που εκπέμπει ο χώρος αυτός.
«Τζουγκρί» σημαίνει άγριος βράχος και νονός του εστιατορίου είναι ο βέρος κρητικός Λουδοβίκος των Ανωγείων. Η Κρήτη φημίζεται τόσο για τις νόστιμες γεύσεις της, όσο και για τη φιλοξενία των ανθρώπων της. Το Τζουγκρί τα έχει και τα δύο.
Ο χώρος του είναι ήρεμος και φιλικός, ο κήπος υπέροχος, μοσχοβολάει γιασεμί και σε ταξιδεύει σε ανθισμένους κάμπους, μακριά από την Αθήνα. Το σέρβις του μαγαζιού είναι εξυπηρετικότατο και πολύ ευγενικό, ενώ για το φαγητό τα λόγια είναι μάλλον, περιοριστικά. Πώς θα γινόταν αλλιώς, αφού όλες οι πρώτες ύλες έρχονται απευθείας από το νησί και συγκεκριμένα, από τα Χανιά.
Το καλωσόρισμα προσφέρει κρέμα τυριού και λάδι με κρητικές ελίτσες, μαζί με φρέσκο ψωμί. Και φυσικά, η τσικουδιά φτάνει αμέσως στο τραπέζι. Από τα πιάτα του καταλόγου μην παραλείψετε τους χοχλιούς μπουμπουριστούς, τηγανισμένους σε δεντρολίβανο και ελαιόλαδο που άφηναν μια μυρωδιά αξέχαστη. Τα καλιτσούνια με τυρί και η μαραθόπιτα ήταν φρεσκοτηγανισμένα χωρίς περίσσεια λαδιού, με μοσχομυριστά χόρτα και τυρί, ενώ το απάκι έδωσε τον τόνο της ηπειρωτικής Κρήτης.
Η τάρτα μυζήθρας ήταν ένα ιδιαίτερο πιάτο, καθώς η αλμυρή της φύση επισκίαζε τα καραμελωμένα κρεμμύδια που ταίριαζαν πολύ με το τυρί και πιθανόν να απογοητεύσει όσους προτιμούν τις πιο ήπιες γεύσεις. Αντίθετα, το κατσίκι έδεσε τέλεια με την πικράδα που έχει το σταμναγκάθι και ήταν πολύ νόστιμο και καλομαγειρεμένο.
Όσο για το τσιγαριστό αρνί, αυτό ήταν έκπληξη. Το κομμάτι του αρνιού που είχε τσιγαριστεί πρώτα στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ψήθηκε στον φούρνο μαζί με τις κυδωνάτες πατάτες που το συνόδευαν, κυριολεκτικά έλιωνε στο άγγιγμα του πιρουνιού.
Από τα επιδόρπια, η σφακιανόπιτα με τη γέμιση τυριού, τα καρύδια και το αυθεντικό κρητικό μυρωδάτο μέλι, άφηναν την καλύτερη επίγευση που μαζί με την παγωμένη τσικουδιά, έκαναν τους δείχτες του ρολογιού να δείξουν πολύ γρήγορα μεσάνυχτα…
Πληροφορίες: Τζουγκρί, Θουκυδίδου 53-55 Καλαμάκι, 210 9836260, www.tzougri.gr , 25-30 ευρώ.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






