7 από τα καλύτερα «μυστικά» της Ευρώπης για φαγητό και ποτό

lavaux-krasi-stafuli-elbetia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η Ευρώπη δεν φημίζεται μόνο για τον πολιτισμό της, τα τοπία της και την… κρίση της, αλλά και για την κουζίνα της, που εκπροσωπείται από διάφορες χώρες της ηπείρου, οι οποίες περιμένουν να ανακαλύψετε τα μυστικά τους.

Από την Ιταλία ως τη Νορβηγία και από την Τσεχία ως τη Γαλλία, η Ευρώπη έχει καλά κρυμμένα κάποια… γαστριμαργικά μυστικά, τα οποία αξίζει τον κόπο να ανακαλύψετε και να γευτείτε κουζίνες και κρασιά, όπως δεν τα είχατε γευτεί ποτέ ως τώρα.

Μια ήσυχη και αξιοζήλευτη οινική περιοχή στο Lavaux της Ελβετίας
Με πεντακάθαρα νερά, χαριτωμένες τοπικές παραλίες και εντυπωσιακά μονοπάτια, η γραφική αυτή περιοχή, όπου το κρασί είναι πρωταγωνιστής, αποτελεί ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Ευρώπης. Βρίσκεται στη δυτική, γαλλόφωνη Ελβετία, στις βόρειες ακτές της λίμνης της Γενεύης και έχει την ομορφιά των ιταλικών λιμνών, ενώ αποπνέει και μια κομψότητα που εντυπωσιάζει. Το Lavaux χαρακτηρίζεται επίσης από μεσογειακή αίσθηση τους θερινούς μήνες και αν θέλετε να δοκιμάσετε τα καλύτερα κρασιά της περιοχής, ψάξτε στα κελάρια των χωριών και περάστε οπωσδήποτε από το δημοφιλές Caveau des vignerons de Lutry στην πόλη Lutry, όπως και από το Rivaz’s Lavaux Vinorama που προσφέρει τη μεγαλύτερη συλλογή τοπικών κρασιών για δοκιμή και πώληση.

Δοκιμάστε γεύσεις στην ανεξερεύνητη εξοχή των βουνών Sibillini της Ιταλίας
Αν βρεθείτε ποτέ ανατολικά της Ούμπρια, η περιοχή στα βουνά Sibillini ενδείκνυται για road trip, συνδυάζοντας υπέροχα τοπία με νόστιμες τοπικές γεύσεις. Ανάμεσα στο χωριό Norcia στην Strada Provinziale 477 και τη μικρή πόλη Castelluccio, το σκηνικό «κόβει» την ανάσα με τα πολύχρωμα λουλούδια, τα πρόβατα και τα άλογα, ενώ και οι γεύσεις της περιοχής δεν υστερούν σε τίποτα. Το Castelluccio είναι διάσημο για την ποιότητα της φακής του, αλλά και τα ρουστίκ εστιατόριά του. Στο χωριό Norcia, όμως, είναι που θα γευτείτε το υπέροχο τοπικό χοιρινό, τα προϊόντα τρούφας και την τοπική σπεσιαλιτέ: λουκάνικο αγριογούρουνου.

http://www.grandcafeorient.cz/
Ανακαλύψτε τα… μυστικά καφέ της Πράγας
Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι διάσημη για τα μεγάλα café της, αλλά τα πιο αρωματικά και ατμοσφαιρικά μέρη για καφέ βρίσκονται συνήθως στους πρώτους ορόφους κτιρίων, χωρίς να προκαλούν το μάτι του πλήθους τουριστών, με αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν την ευκαιρία να τα επισκεφτούν. Η διακόσμησή τους είναι μαγευτική και ο καφές τους ιδανικός, κάτι που θα καταλάβετε αν κάνετε μια στάση στο Grand Café Orient πάνω από το Μουσείο Τσέχικου Κυβισμού ή το Café Louvre, αγαπημένο του Φραντς Κάφκα και του Αϊνστάιν, το οποίο φημίζεται και για τη ζεστή σοκολάτα του.

Κάντε μια γευστική στάση στο Bergen της Νορβηγίας
Το Potetkjelleren που σημαίνει «κελάρι πατάτας» είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Bergen, από αυτά που οι γευσιγνώστες και οι λάτρεις του φαγητού επιθυμούν να επισκεφτούν οπωσδήποτε μια φορά στη ζωή τους. Η ατμόσφαιρά του έχει κάτι από κελάρι κρασιού, το σέρβις του είναι άψογο και το μενού του, το οποίο αλλάζει μηνιαίως, βασίζεται στα πιο φρέσκα προϊόντα, τις νορβηγικές παραδόσεις και τους επιτυχημένους συνδυασμούς γεύσεων. Αλλά και στα κρασιά δεν πάει πίσω, δίνοντας πολλές επιλογές στους πελάτες του να συνοδέψουν το φαγητό τους με κρασί που θα αναδείξει τη γεύση του. Όποιος περνάει από εκεί, φεύγει με μια εντελώς διαφορετική άποψη για τη νορβηγική κουζίνα από αυτή που είχε ως τότε. Και σίγουρα θέλει να επιστρέψει σύντομα.

Γευτείτε μοναδικά macaron στο Amiens της Γαλλίας
Με ένα καθεδρικό ναό διπλάσιο από την Παναγιά των Παρισίων, θαύμα αρχιτεκτονικής, και υπέροχες γεύσεις, είναι απορίας άξιο που αυτή η πόλη δεν έχει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Η τοπική της λιχουδιά είναι τα macaron d’Amiens που ικανοποιούν κάθε λάτρη του γλυκού και αξίζει να τα δοκιμάσετε στο Jean Trogneux, όπου 5 γενιές αρτοποιών ακολουθούν την ίδια και απαράλλαχτη συνταγή με μέλι, αμύγδαλα, ζάχαρη και ασπράδια.

Δείπνο με… στυλ στο Morinj στο Μαυροβούνιο
Το κρυστάλλινο ρέμα που περνάει γύρω και κάτω από το Konoba Ćatovića Mlini, έναν πρώην μύλο που σήμερα αποτελεί οικογενειακό εστιατόριο, ένα από τα καλύτερα του Μαυροβουνίου, του χαρίζει μια διαφορετική ομορφιά και το μετατρέπει σε μέρος από το οποίο όλοι θέλουν να περάσουν. Οι επισκέπτες του χαζεύουν τις χήνες καθώς δοκιμάζουν υπέροχο ψωμί και ελαιόλαδο και παρ’ όλο που το ψάρι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ από το χωριό Njeguši δεν λείπουν.

Μυστική πρωτεύουσα θαλασσινών το Vila do Bispo της Πορτογαλίας
Όσοι αγαπούν τα θαλασσινά δεν μπορεί να μην περάσουν μια φορά στη ζωή τους από το ηλιόλουστο Vila do Bispo της Ποστογαλίας και να γευτούν οστρακόδερμα ή αλλιώς percebes, με πλούσια χυμώδη γεύση και αλμυρό τελείωμα, σαν φιλί από τη θάλασσα. Οι ψαράδες τις περιοχής τα πιάνουν μόνοι τους με το χέρι, ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο, και τα δύο εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτείτε για αυτή την υπέροχη, θαλασσινή γεύση είναι το Solar do Perceve και το O Palheiro.