Τα 5 μέρη του κόσμου που θα βρείτε το καλύτερο κρασί

krasi-santorini
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τα νησιά του Αιγαίου φιγουράρουν μέσα στη λίστα με τους καλύτερους προορισμούς με γνώμονα το κρασί του winemag.com για το 2014, μαζί με άλλους προορισμούς, που σας περιμένουν για οινικές περιπέτειες.

Το να γευτεί κανείς υπέροχα κρασιά και αρώματα μπορεί να είναι ένας αρκετά δυνατός λόγος για ταξίδι, ειδικά αν είναι λάτρης του κρασιού και της περιπέτειας.

Ταξιδεύοντας σε περιοχές που φημίζονται για το κρασί τους, η οινική εμπειρία παίρνει άλλες διαστάσεις, αφού το κρασί «δένει» και ολοκληρώνεται με τα τοπικά εδέσματα, χαρίζοντας στους επισκέπτες μοναδική εμπειρία γεύσης, αρώματος και απόλαυσης.

Ποιοι είναι, όμως, οι 5 από τους προορισμούς, σύμφωνα με το winemag.com, που θα μας κάνουν να γευτούμε το κρασί αλλιώς;

Νησιά Αιγαίου, Ελλάδα
Με τα κάτασπρα νησιώτικα σπίτια που εντυπωσιάζουν κάθε τουρίστα, τα νησιά του Αιγαίου και ειδικά η Σαντορίνη, η Σάμος με το βουνό Άμπελος και η Κρήτη (όπου σύμφωνα με κάποιους ερευνητές έγινε και η πρώτη καλλιέργεια αμπελιού στην Ελλάδα γύρω στο 1000 π.Χ.) μαζεύουν αρκετούς από τους λάτρεις του κρασιού ανά τον κόσμο, για να γευτούν τις τοπικές νοστιμιές, συνδυάζοντάς τες με καλό κρασί. Και τα 3 νησιά αποτελούν εξαιρετικές επιλογές τόσο για κρασί όσο και για γεύση, με το καθένα να τις συνδυάζει με τις δικές του ομορφιές. Στη Σάμο υπάρχει και το Μουσείο Κρασιού, ενώ από άποψη ποικιλιών, η Σαντορίνη φημίζεται για το Ασύρτικο, η Σάμος για το γλυκό κρασί από σταφύλια ποικιλίας Μοσχάτο και στην Κρήτη πίνουν στην υγειά τους με τη Βηλάνα, βασίλισσα των λευκών και την κρητική ποικιλία Μαντηλάρι από τα καλύτερα κρητικά κόκκινα που «δένουν» τέλεια με το αρνί.

Baden, Γερμανία
Πρόκειται για την πιο ζεστή και ηλιόλουστη περιοχή της Γερμανίας, στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας με την Ελβετία και τη Γαλλία. Η λιακάδα του σημαίνει ότι οι ποικιλίες Pinot παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και το Riesling μπορεί να «κλέψει» άνετα τη δόξα. Η τοπογραφία της περιοχής και το έδαφος δημιουργούν όμορφα αμπέλια κι ακόμη καλύτερα κρασιά, τα οποία παρουσιάζουν διαφορές ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, αλλά συνδυάζονται πάντα άψογα με την τοπική κουζίνα. Αν βρεθείτε ποτέ εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Pinot Noir (το οποίο καλλιεργείται στην περιοχή εδώ και αιώνες) και τις υπόλοιπες ποικιλίες Pinot, όπως επίσης και κρασί από την ποικιλία Riesling, αλλά και λευκό Gutedel.

Κοιλάδα Barossa, Αυστραλία
Τα κρασιά που προέρχονται από την Κοιλάδα Barossa είναι από τα καλύτερα της Αυστραλίας, τα οποία μοιάζουν να φέρνουν τον ήλιο και τη ζεστασιά σε όποιο τραπέζι τα τιμά. Η ποικιλία που είναι στενά συνδεδεμένη με την περιοχή –κι απ’ ό,τι φαίνεται δικαιολογημένα- είναι η Shiraz, ενώ τα Grenache και Mataro (Mourvèdre) δίνουν επίσης διακεκριμένα κρασιά, κατέχοντας τη δική τους θέση στην ιστορία του κρασιού της περιοχής. Οι οινοπαραγωγοί, άλλωστε, της Αυστραλίας αναζητούν συνεχώς φινέτσα και κομψότητα στα κρασιά τους, μην αφήνοντας περιθώρια για απογοητευτικές γεύσεις. Σε κάποιες υποπεριοχές και σοδειές το Cabernet Sauvignon μπορεί να «λάμψει», ενώ πέρα από το κόκκινο κρασί και το Riesling έχει την τιμητική του, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με στρείδια, συστήνοντας έναν υπέροχο συνδυασμό για να ξεκινήσετε το γεύμα σας στην Barossa.  

Languedoc, Γαλλία
Ένα μέρος της μεγαλύτερης οινοπαραγωγικής περιοχής του κόσμου, του Languedoc-Roussillon, βρίσκεται στην ηλιόλουστη νότια Γαλλία, συνορεύοντας με τη Μεσόγειο. Ξεχωρίζει για τους εξαιρετικούς οίνους του και την ποικιλομορφία του, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στα τοπία, αλλά και τα κρασιά του: κόκκινα, λευκά, ροζέ, αφρώδη και μη, ξηρά και ενισχυμένα, εδώ όλα παίζουν. Οι ποικιλίες που τραβούν την προσοχή των ειδικών –κι όχι μονο- είναι οι Minervois, Corbières και Coteaux du Languedoc, ενώ και οι Terrasses du Larzac, Saint-Chinian και La Clape δείχνουν να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις. Δοκιμάστε Zippy Picpoul de Pinet με θαλασσινά, το αφρώδες Blanquette de Limoux και το αρωματικό Rolle-Roussanne-Marsanne κι αν προτιμάτε κάτι σε πιο... κόκκινο, τα πλούσια και πικάντικα των Pic Saint Loup, Corbières και Fitou είναι για εσάς.

Ούμπρια, Ιταλία
Γνωστή και ως η «πράσινη καρδιά της Ιταλίας», η γοητευτική Ούμπρια, στα σύνορα με την Τοσκάνη, είναι γεμάτη με λόφους και πράσινες πεδιάδες, ελαιώνες και αμπελώνες, μοιάζοντας σαν να μην την έχει αγγίξει ο χρόνος. Το πιο διάσημο κρασί της είναι το Sagrantino di Montefalco, το οποίο φτιάχνεται από το τοπικό, κόκκινο σταφύλι Sagrantino, ενώ το Rosso di Montefalco αποτελεί ένα επίσης γευστικό και πιο προσιτό μείγμα Sangiovese και Sagrantino. Η περιοχή παράγει επίσης δροσιστικά λευκά, όπως το Orvieto, ένα μείγμα από Procanico και Grechetto, αλλά και έναν αριθμό κρασιών από διεθνή σταφύλια.