7 χειμωνιάτικες σούπες από διάφορα μέρη του κόσμου

sopa-de-ajo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει, η σούπα αρχίζει να ανεβαίνει στις γευστικές μας προτιμήσεις.

Είναι γευστικές, είναι ιδανικές όχι μόνο για το πολύ κρύο, αλλά και για όταν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ και οι παραλλαγές τους είναι… άπειρες.

Ας δούμε 7 χειμωνιάτικες σούπες που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου για να παίρνουμε ιδέες για όταν τα κρύα έρθουν για τα καλά.

Sopa de Ajo Castellana (σκορδόσουπα) από την Καστίλλη
Προέρχεται από την περιοχή της Καστίλλης στην Ισπανία και περιέχει χαμόν σεράνο, καπνιστή πάπρικα και αρκετό… σκόρδο. Για περισσότερη πρωτεΐνη και γεύση αρκετοί προθέτουν κι ένα αβγό σε κάθε μπολ, μαζί με ζωμό σκόρδου και χοιρινού και τη βάζουν στο φούρνο μέχρι να γίνουν τα αβγά. Στο τελείωμα προσθέτουν και κρουτόν πάπρικας και έχουν έτοιμη μια σούπα-βόμβα.

www.wikipedia.com
Pozole από το Μεξικό
Πρόκειται για παραδοσιακή, μεξικάνικη σούπα που συνδυάζει ξεφλουδισμένο καλαμπόκι, χοιρινό ή άλλο είδος κρεατικού όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μπαχαρικά όπως κύμινο, καυτερές πιπεριές, κόλιαντρο κ.λπ. Είναι πολύ χορταστική, νόστιμη και αρωματική, με την τελευταία πινελιά της ρίγανης να την απογειώνει. 

Σούπα με άσπρα φασόλια και προσούτο από την Τοσκάνη
Οι πρωταγωνιστές στην εν λόγω σούπα είναι το ψιλοκομμένο προσούτο και τα άσπρα φασόλια κονσέρβας, τα οποία δίνουν μια εύκολη, γρήγορη και γευστική σούπα που στη γειτονική μας χώρα είναι πολύ αγαπητή και συνοδεύεται με τραγανιστό ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Κολοκυθόσουπα με φιστίκι από τη Σενεγάλη
Γλυκιά αλλά και πικάντικη ταυτόχρονα, η σούπα αυτή έρχεται από τη Σενεγάλη και συγκεντρώνει παραδοσιακές αφρικάνικες γεύσεις, συμπεριλαμβανομένης κολοκύθας, φιστικιών, κυμίνου, κόλιαντρου και κόκκινης πιπεριάς. Σερβίρεται με τη συνοδεία λάχανου, μαρουλιού, μπρόκολου και άλλων λαχανικών ή με σέσκουλο και είναι ό,τι πρέπει για χαμηλές θερμοκρασίες.

Hot-and-Sour σούπα από την Κίνα
Κινέζικη σούπα και αγαπημένη όσων προτιμούν την κινέζικη κουζίνα, η hot-and-sour σούπα περιέχει συστατικά που την κάνουν ταυτόχρονα ξινή, αλλά και πικάντικη, δημιουργώντας τη δική της ιδιαιτερότητα. Η τυπική κινέζικη συνταγή βασίζεται στο κρέας και περιέχει τόφου, μπαμπού, μανιτάρια wood ear σε ζωμό που μπορεί να περιέχει και… αίμα χοιρινού για γεύση, ενώ την πικάντικη πλευρά της την οφείλει στις κόκκινες, καυτερές πιπεριές.

Ajiaco από την Κολομβία
Μια σούπα που στα συστατικά της βρίσκουμε κοτόπουλο, καλαμπόκι, τουλάχιστον δύο είδη πατάτας, ξινόκρεμα, αβοκάντο και κάππαρη μεταξύ άλλων. 

Bouillabaisse από τη Γαλλία
Κατάγεται από τη Μασσαλία και απευθύνεται στους φίλους του ψαριού και των θαλασσινών, αφού αυτά είναι και τα κύρια συστατικά της, τα οποία συνοδεύει το σκόρδο, η φλούδα πορτοκαλιού, ο βασιλικός, ο μάραθος και το σαφράν.