Πώς προτιμούν την κοτόσουπά τους σε άλλες χώρες;

pho-ga
ΤΡΙΤΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο χειμώνας μπήκε πλέον και επίσημα κι ένα μεγάλο πιάτο κοτόσουπας μοιάζει με φάρμακο. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, το ίδιο πιστεύουν διάφορες χώρες του κόσμου, για τη δική τους κοτόσουπα.

Είναι ζεστή, θρεπτική, ενυδατική, γευστική και ταιριάζει απόλυτα με το χειμωνιάτικο τοπίο και τη θερμοκρασία που σιγά-σιγά πέφτει. Σε τέτοιες περιόδους, όπως είναι φυσικό, η κοτόσουπα και κάθε είδους σούπα ανεβαίνει στις προτιμήσεις του κόσμου στα εστιατόρια, αλλά και στο σπίτι κι ενώ εμείς προτιμάμε, συνήθως, κοτόσουπα αβγολέμονο, άλλες χώρες ανά τον κόσμο έχουν τη δική τους, ξεχωριστή πρόταση γι’ αυτό το τόσο ωφέλιμο και απολαυστικό πιάτο. 

Παίρνουμε κουτάλι και ξεκινάμε…

Pho Ga, Βιετνάμ
Πρόκειται για μια γευστική, βιετναμέζικη σούπα με νουντλς που αποτελείται από ζωμό, νουντλς ρυζιού σε σχήμα λινγκουίνι, βότανα και κρέας. Είναι μια δημοφιλής σούπα που στο Βιετνάμ καταναλώνεται πολύ ως street food, ενώ αποτελεί τη σπεσιαλιτέ διαφόρων αλυσίδων εστιατορίων ανά τον κόσμο. Αν και συνήθως το κρέας που της προσθέτουν είναι μοσχάρι, παρ’ όλ’ αυτά το κοτόπουλο δεν παύει να πρωταγωνιστεί συχνά, λόγω της πλούσιας γεύσης και υφής του.

www.wikipedia.com
Κοτόσουπα με dumplings, Ηνωμένες Πολιτείες
Αν και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εκδοχές της κοτόσουπας ποικίλλουν, από κοτόσουπα με νουντλς μέχρι πικάντικο ζωμό κοτόπουλου με μέντα και τζίντζερ, η αγαπημένη παρ’ όλ’ αυτά παραμένει η κοτόσουπα με ντάμπλινγκς, τα οποία είναι μικρά κομμάτια ζύμης. Η εν λόγω κοτόσουπα, που αποτελεί αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων, είναι κρεμώδης, με βαρύ και αρωματικό ζωμό, πολλή κρέμα και μεγάλα κομμάτια ζουμερού κοτόπουλου.

Jook, Κίνα
«Κυκλοφορεί» σε ολόκληρη την Ασία και είναι μια χυλώδης σούπα ρυζιού, την οποία απολαμβάνουν όλοι, από τα μωρά μέχρι τους ηλικιωμένους σε διάφορες παραλλαγές, από την Ινδία ως την Κίνα. Αυτή τη διάσημη σούπα, οι περισσότεροι τη μετατρέπουν σε κοτόσουπα προσθέτοντάς της κοτόπουλο, αλλά και άλλα υλικά, ανάλογα με τα γούστα. 

www.wikipedia.com
Ajiaco, Κολομβία
Το μυστικό της παραδοσιακής αυτής κολομβιανής σούπας είναι οι κρεμώδεις, ντόπιες πατάτες που χρησιμοποιούνται ως βάση. Τα υπόλοιπα είναι απλά: προσθέτουν όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με κοτόπουλο και τα βράζουν. Καθώς η σούπα σιγοβράζει, οι πατάτες διαλύονται και της χαρίζουν μια πιο πηχτή και κρεμώδη υφή. Κάτι ακόμη που δίνει άρωμα και ξεχωριστή γεύση στη σούπα αυτή είναι το τοπικό βότανο guascas, το οποίο είναι κάτι ανάμεσα σε φύλλο δάφνης, μέντα και μαϊντανό, ενώ συχνά σερβίρεται με κάππαρη και ξινόκρεμα.  

Udon, Ιαπωνία
Πηχτή, γιαπωνέζικη, ζεστή σούπα με νουντλς, λαχανικά και κρέας, συνήθως κοτόπουλο. Ο ζωμός της είναι διάφανος και αρωματικός και με την προσθήκη γλυκάνισου… απογειώνεται.

Tom Khan Kai, Ταϊλάνδη
Ταϊλανδέζικη εκδοχή κοτόσουπας, η Ton Khan Kai είναι αρωματική, εξωτική και καθόλου δύσκολη να τη φτιάξει κάποιος, αν είναι γνώστης των κλασικών υλικών της ταϊλανδέζικης κουζίνας. Για την παρασκευή της χρειάζεται εκτός από ζωμός και ζουμερό κοτόπουλο, λεμονόχορτο, ρίζα galangal και φύλλα lime, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλές ταϊλανδέζικες σούπες, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική τους γεύση.

www.wikipedia.com
Doro Wat, Αιθιοπία
Πλούσια σε γήινες γεύσεις και ιδιαιτέρως δημοφιλής τόσο σε εστιατόρια, όσο και στο οικογενειακό τραπέζι, η παραδοσιακή αυτή κοτόσουπα από την Αιθιοπία είναι συνήθως πικάντικη και φτιάχνεται με τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου που σιγοβράζουν σε ζωμό με μπαχαρικά και κόκκινο κρασί. Συχνά προστίθενται πατάτες και «σφιχτά» αβγά, ενώ σε διάφορες άλλες εκδοχές της μπορεί να βρούμε τζίντζερ, σκόρδο μείγμα αρωματικών μπαχαρικών και διάφορα άλλα.