Γεύσεις Πεκίνου: εσείς θα τις δοκιμάζατε;

skorpioi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μην πηγαίνει ο νους σας σε dumplings και κινέζικα γλυκά. Κάποιες γεύσεις από το μακρινό Πεκίνο χρειάζονται τολμηρούς… ουρανίσκους.

Στην αγορά Donghuamen Night Market, η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν του Πεκίνου όσον αφορά το φαγητό, τα πιάτα δεν γεμίζουν με κλασικές και καθιερωμένες γεύσεις, αλλά με έντομα και περίεργα μέρη ζώων.

Στο δρόμο 60 μέτρων που απλώνεται η αγορά από το 1984, συγκεντρώνονται όλοι οι ντόπιοι και οι τουρίστες για να πάρουν μια γεύση από τις εγχώριες νοστιμιές. Κι ενώ στο Donghuamen Night Market μπορεί κάποιος να βρει καραμελωμένα φρούτα, αρνίσια κεμπάπ, γεμιστά ψωμάκια κι άλλες τέτοιες συμπαθητικές, νόστιμες και «βατές» επιλογές, υπάρχει και η άλλη πλευρά, η πιο τολμηρή, αυτή που προσφέρει από σκορπιούς, μέχρι ιππόκαμπους για φαγητό, συνθέτοντας μια από τις πιο περίεργες συλλογές τροφίμων. Ετοιμαστείτε να δείτε τα 5 πιο περίεργα.

Τηγανητοί σκορπιοί
Λένε ότι τα τηγανητά κάνουν κακό, αλλά εν προκειμένω δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο: το τηγανητό ή ο σκορπιός –ή μάλλον ξέρουμε… Σύμφωνα με τους πωλητές αυτού του… εδέσματος, το τηγάνισμα εξουδετερώνει το δηλητήριο του σκορπιού και η ουρά του θεωρείται, μάλιστα, το πιο θρεπτικό σημείο. Λέγεται, κιόλας, ότι το κρέας του σκορπιού έχει και θεραπευτική αξία, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Στην αγορά Donghuamen Night Market υπάρχουν και σκορπιοί-μωρά, αλλά και μεγαλύτεροι, με τους μικρούς να είναι πιο διάφανοι και τους μεγαλύτερους να χαρακτηρίζονται από μαύρη γυαλάδα. Και οι δύο, πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν τη γεύση λιπαρού ποπ κορν που αφήνει αίσθηση βουτύρου στο στόμα, ενώ μερικοί πωλούνται πασπαλισμένοι με σκόνη τσίλι. Τιμή: 1,90 ευρώ το ξυλάκι με ένα μεγάλο σκορπιό ή 2-3 μικρούς.

Κουκούλι μεταξοσκώληκα
Με το τραγανιστό, σκούρο καφέ του κέλυφος, το κουκούλι του μεταξοσκώληκα δεν είναι το πιο εύγεστο έντομο, καθώς το εσωτερικό του είναι σπογγώδες και λίγο γλοιώδες. Η γεύση του θυμίζει λίγο αυτή της γαρίδας, δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που βρίσκουν την υφή του απλώς αηδιαστική. Το εξωτερικό του καίει και μπορεί να κάψει τη γλώσσα σε όσους δεν είναι προσεκτικοί. Τιμή: 1,96 το ξυλάκι.

Σαρανταποδαρούσα
Αν και σίγουρα μερικοί προσπέρασαν αυτή την παράγραφο βλέποντας την «Σαρανταποδαρούσα» στον τίτλο της, η σκολόπενδρα φαίνεται πως έχει… κοινό. Στο μάσημά της, πάντως, είναι δύσκολη, λόγω του μήκους και των πολλών ποδιών της, ενώ η γεύση της πικρίζει λίγο και χρειάζεται αλάτι και πιπέρι για να ισορροπήσει. Αν τη δοκιμάσετε ποτέ, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας οδοντικό νήμα, γιατί όλο και κάποιο πόδι θα κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας. Τιμή: 3,90 το ξυλάκι.

Ιππόκαμποι
Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, οι ιππόκαμποι σε κάποια μέρη του κόσμου τρώγονται και μάλιστα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες, ωφελώντας τα νεφρά. Πολλοί τους προσθέτουν στη σούπα, στο Donghuamen, όμως, οι θαλάσσιες αυτές λιχουδιές τηγανίζονται στο λάδι και προσφέρονται σε ξυλάκι, αποτελώντας ένα από τα πιο ακριβά εδέσματα της αγοράς. Η γεύση τους θυμίζει τηγανητό ψάρι με μια δόση σκόρδου, ενώ κάποιο το παρομοιάζουν με κάτι ανάμεσα σε μπέικον και ψάρι. Τιμή: 6,5 ευρώ το ξυλάκι.

Ακρίδες
Στην Ασία η ακρίδα δεν αποτελεί καθόλου ιδιαίτερο σνακ, αφού καταναλώνεται κατά κόρον αντί για κρέας. Στην αγορά Donghuamen οι ακρίδες πωλούνται ως μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή που μπορεί να καταναλώσει κάποιος στη θέση ενός κρεατικού, ενώ χαρακτηρίζονται και από υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Κι από γεύση; Μάλλον θυμίζει κάτι από κοτόπουλο. Τιμή: 2,35 ευρώ ανά ξυλάκι.