Pilabar: ποιος είπε ότι το υγιεινό φαγητό δεν είναι νόστιμο;

pilabar
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Αν βαρεθήκατε όταν τρώτε έξω τα λιπαρά να κάνουν… πάρτι στο πιάτο σας και να επιστρέφετε σπίτι με φούσκωμα και 2 κιλά βαρύτεροι, το Pilabar στο Χαλάνδρι σας έχει τη λύση: υγιεινή, χορταστική κουζίνα, που δεν χάνει τίποτα σε γεύση.

Ωραία τα σουβλάκια, τα αλά κρεμ και οι πίτσες, αλλά υπάρχουν φορές που θέλουμε να φάμε έξω χωρίς να αγχωθούμε μήπως την άλλη μέρα η ζυγαριά μας «προδώσει», μήπως η χοληστερίνη μας «χτυπήσει» κόκκινο και μήπως πάθουμε φούσκωμα που θα μας ταλαιπωρεί όλη την υπόλοιπη μέρα. Το Pilabar φρόντισε γι’ αυτό, χωρίς μάλιστα να μας στερήσει την αγαπημένη μας πίτσα, συστήνοντας μια άκρως υγιεινή και γευστική κουζίνα στον κόσμο που το επισκέπτεται, η οποία και ικανοποιεί τον ουρανίσκο, χωρίς τις εύκολες λύσεις των τηγανητών και των λιπαρών φαγητών, και τον χορταίνει χωρίς… παρενέργειες.

Η αρχική ιδέα έχει ως εξής: γυμνάζεσαι στο γυμναστήριο Pilabox που βρίσκεται στον ίδιο χώρο και όταν τελειώνεις τη γυμναστική και αισθάνεσαι ότι θέλεις να… καταβροχθίσεις ό,τι βρεθεί μπροστά του, το Pilabar σου δίνει άπειρες επιλογές, φροντίζοντας, όμως, πάντα οι επιλογές αυτές να πληρούν τις προδιαγραφές της υγιεινής διατροφής. Η αρχική ιδέα βέβαια δεν έμεινε μόνο στους επισκέπτες του γυμναστηρίου, αφού εδώ και 1,5 μήνα που άνοιξε τις πόρτες του το Pilabar, o κόσμος έχει ήδη αρχίσει να καταφτάνει από τα περίχωρα για να δοκιμάσει την κουζίνα του.

Τι σημαίνει, όμως, υγιεινή κουζίνα; Όπως μας εξήγησε ο Νίκος Ραπτόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ιδιοκτήτης και εμπνευστής του Pilabar, στα πιάτα του bistro δεν θα βρούμε μαγειρεμένο λάδι. Το λάδι –πάντα ελαιόλαδο- προστίθεται στα πιάτα ωμό, έτσι ώστε να μην μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και χάνει τον υγιεινό του χαρακτήρα. Το αλάτι (Ιμαλαΐων) χρησιμοποιείται από λίγο έως καθόλου, δίνοντας τη θέση του σε άλλα συστατικά που νοστιμίζουν το φαγητό, ενώ η ολική άλεση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα πάντα είναι φρέσκα υλικά ημέρας, αφού όπως μας τόνισε ο κύριος Ραπτόπουλος, δεν υπάρχει καν καταψύκτης στις εγκαταστάσεις και στο πλύσιμο των λαχανικών δίνεται ιδιαίτερη σημασία, έτσι ώστε να καθαρίζονται σωστά από κάθε ίχνος λιπάσματος. Και φυσικά, βιολογικά.

Μετά από όλη αυτή την εισαγωγή, η περιέργειά μας είχε ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ειδικά για το πώς οι πίτσες του, για τις οποίες μάλιστα φημίζεται, θα μπορούσαν πραγματικά να μας ικανοποιήσουν. Καθίσαμε στον ξύλινο πάγκο του, χαζεύοντας τον μικρό, αλλά πολύ καλόγουστο χώρο του, που σε κάνει να αισθανθείς άνετα και να απολαύσεις το φαγητό σου, περιμένοντας τα κυρίως πιάτα και τις σαλάτες μας, όταν ένα υπέροχο ντιπ με πέστο και φέτα έφτασε για να… κρατήσει παρέα στον ουρανίσκο μας, μέχρι να μπούμε στο «ψητό».

Στο μενού του, εκτός από τα πλήρη γεύματα, βρήκαμε διάφορες ενδιαφέρουσες επιλογές, όλες γεμάτες βιταμίνες, όπως γευστικά smoothies για κάθε γούστο, άλλα με βιταμίνη C, άλλα για ενέργεια, άλλα για έξτρα πρωτεΐνη κ.ο.κ. (4-6€), γιαούρτια με λίγα λιπαρά συνδυασμένα με superfoods όπως goji berries, blueberries, cranberries, φρουτοσαλάτες για μετά την άσκηση, ομελέτες με ασπράδια, διάφορα είδη τσαγιού για αποτοξίνωση, ενέργεια κ.λπ., κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να το επισκεφτούμε πολλές φορές ακόμα για να δοκιμάσουμε όλες τις υγιεινές του προτάσεις.

Μπροστά μας έφτασε ξαφνικά η σαλάτα Verde (8€) με iceberg, πράσινη/κόκκινη λόλα φρέσκα φασολάκια, παξιμαδάκια σίκαλης, φρέσκια ντομάτα και σος φρέσκιας πράσινης πιπεριάς, η οποία ήταν τόσο λαχταριστή όσο έμοιαζε, με τη σος φρέσκιας πιπεριάς να μην υστερεί σε τίποτα –εκτός από θερμίδες και λιπαρά- από τις άλλες σος που βρίσκουμε σε σαλάτες.

Στη συνέχεια ήρθε η πολυαναμενόμενη πίτσα. Από τις διάφορες επιλογές του Pilabar, εμείς προτιμήσαμε τη Fuego (10€) με mozzarella που είναι light τυρί, καπνιστή γαλοπούλα, φρέσκα μανιτάρια και φρέσκια ντομάτα, με ζύμη από αλεύρι βρώμης και ολικής άλεσης. Η γεύση της ήταν τόσο «γεμάτη» που ξεχάσαμε ότι τρώγαμε μια υγιεινή βερσιόν της. Τελικά, είχαν δίκιο. Παρ’ όλο που «δαγκωνόμασταν» για το πώς μπορεί να είναι μια υγιεινή πίτσα, όλα τα υλικά ήρθαν κι «έδεσαν» κι έπειτα… εξαφανίστηκαν!

Σαν κυρίως, επιλέξαμε ζυμαρικά, παρ’ όλο που τα μπιφτέκια γαλοπούλας με πουρέ μελιτζάνας, το κοτόπουλο με ψητά λαχανικά, ο σολομός με φάβα και το φιλέτο κοτόπουλο με κινόα είχαν δυσκολέψει την επιλογή μας, καθώς θέλαμε να ανατρέψουμε το μύθο ότι ο υδατάνθρακας δεν μπορεί να πάρει θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Alfredo Linguini (8€), λοιπόν, με φρέσκια ντομάτα, φρέσκο βασιλικό, ρίγανη, σκόρδο, ανθότυρο και κάππαρη ήρθαν μπροστά μας, αχνιστά και μυρωδάτα. Οι φέτες ανθότυρου είχαν αντικαταστήσει το τριμμένο τυρί που όλοι έχουμε συνηθίσει στα μακαρόνια μας και με ένα περίεργο τρόπο, χωρίς αλάτι και τριμμένο τυρί, το σκόρδο και η κάππαρη έδιναν απόλυτη γεύση και άρωμα στα μακαρόνια. Κι όσο κι αν στη σαλάτα ίσως θέλαμε λίγο αλάτι παραπάνω, στα μακαρόνια δεν μας έλειψε καθόλου.

Το γεύμα μας συνόδεψε κόκκινο αγιωργίτικο κρασί από βιολογικές καλλιέργειες της Νάουσας, ενώ τελειώσαμε με ένα πολύ ξεχωριστό επιδόρπιο: cheesecake με ανθότυρο και σάλτσα από berries, αλλά και μια χειροποίητη, άψητη μπάρα δημητριακών με φιστίκι Αιγίνης, cranberries, αμύγδαλο, βρώμη, σοκολάτα υγείας, ταχίνι και μέλι που «έδενε» όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Με το χαμογελαστό και εξυπηρετικό service, τις υγιεινές γεύσεις και το τέλειο «γλυκό» κλείσιμο –ακόμη και το γλυκό μετά το αλμυρό μπορεί να είναι υγιεινό- ετοιμαστήκαμε να φύγουμε, διαπιστώνοντας ότι είχαμε φάει πολύ, χωρίς να νιώθουμε φούσκωμα. Μάλλον οι φυτικές ίνες και η απουσία πολλών λιπαρών έκαναν καλή δουλειά. Κοιτάξαμε το διακοσμητικό στο τραπέζι μας που έγραφε “Live and let live”, κοιταχτήκαμε και το παραφράσαμε σε “Eat and let eat”. Υγιεινά.

Πληροφορίες: Pilabar, Ηρακλείτου 94, Πάτημα Χαλανδρίου, 210 6615758, ανοιχτό καθημερινά από τις 8, κουζίνα 14:00-23:00, εκτός Κυριακής, http://www.pilabox.com/, https://www.facebook.com/pages/Pilabar/637840563001313

Τζούλια Τασώνη