7 παραδοσιακά ποτά και ροφήματα ξένων χωρών που πρέπει να δοκιμάσετε

root-beer
ΤΡΙΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Κάθε τόπος έχει τις δικές του νοστιμιές και τα δικά του ποτά και ροφήματα. Αυτή τη φορά, όμως, θα αφήσουμε στην άκρη το φαγητό και θα δούμε ποιο ρόφημα ή ποτό πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό.

Το «στην υγειά μας» έχει πολλές παραλλαγές στις διάφορες χώρες του κόσμου, όπου το δικό τους παραδοσιακό κι αγαπημένο ποτό πρωταγωνιστεί, είτε αυτό είναι μπίρα, είτε κρασί, είτε μη αλκοολούχο ρόφημα ή οτιδήποτε άλλο… πίνεται.

Κι όπως θα καταλάβετε, μια κουλτούρα δεν τη γνωρίζεις μόνο από τα φαγητά της, αλλά και από τα ποτά της. Ας δούμε, λοιπόν, με ποια ποτά προτιμούν να «τσουγκρίσουν» σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Root beer, Ηνωμένες Πολιτείες
Αν και οι επιλογές είναι πολλές, παρ’ όλ’ αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το martini και το διάσημο Southern sweet tea (ice tea με πολλή ζάχαρη), η root beer, δηλαδή η μπίρα με εκχυλίσματα βοτάνων και ρίζες, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα αποκλειστικό ποτό της Βόρειας Αμερικής. Πήρε το όνομά της από τις ρίζες του φυτού sassafras, παρ’ όλο που δεν χρησιμοποιείται πλέον στην παρασκευή της και το ξεχωριστό της άρωμα και γεύση οφείλεται σε μείγμα μπαχαρικών, ριζών και τεχνητών αρωμάτων. Σε διάφορα μέρη, μάλιστα, της προσθέτουν και 1-2 κουταλιές παγωτό βανίλια, προκαλώντας έξτρα αφρό. 

Caipirinha, Βραζιλία
Ταξίδι στη Βραζιλία χωρίς σάμπα, καρναβάλι, ποδόσφαιρο και caipirinha… δεν νοείται.
Το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας –που κοντεύει να γίνει και της Ελλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- φτιάχνεται από διάφορα φρούτα όπως λεμόνι, πορτοκάλι, καρπούζι, ροδάκινο και άλλα, με το συστατικό-κλειδί να είναι η cachaça που παράγεται από χυμό ζαχαροκάλαμου.

Punsch, Σουηδία
Μια μοναδική σουηδική ανακάλυψη, το punsch είναι λικέρ που παράγεται από ένα εισαγόμενο λικέρ της νοτιοανατολικής Ασίας που ονομάζεται arrack και εισάγεται από το 1733. Το punsch περιέχει 20%-30% αλκοόλ, έχει γλυκιά, πικάντικη γεύση και σερβίρεται συνήθως με πάγο. Το χειμώνα, όμως, ζεσταίνεται στους 40 βαθμούς Κελσίου και συμπληρώνει ιδανικά τη σουηδική σούπα αρακά.

Sortilège, Καναδάς
Αν επισκεφτείτε ποτέ τις γαλλόφωνες επαρχίες του Καναδά, το Sortilège είναι ένα ποτό που πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε. Πρόκειται για ένα λικέρ με σιρόπι σφενδάμου, το οποίο βγαίνει σε διάφορες βερσιόν, με την πιο γλυκιά του έκδοση να κάνει θραύση κυρίως σε γυναίκες.

Υerba Μate, Αργεντινή
Είναι παρόμοιο με το τσάι, η ιδιαιτερότητά, όμως, είναι ότι πίνεται μόνο με φίλους, περνώντας από τον ένα στον άλλο, σύμφωνα με την παράδοση. Φτιάχνεται με αποξηραμένα φύλα yerba mate και ζεστό νερό, πίνεται με καλαμάκι που φιλτράρει τα φύλλα και δημιουργεί μια όμορφη, φιλική και γευστική ατμόσφαιρα.

Lemon & Paeroa, Νέα Ζηλανδία
Δεν είναι τίποτα παραπάνω από νερό με λεμόνι, αφού τα συστατικά του είναι ακριβώς αυτά: μεταλλικό νερό από την Paeroa, αναμεμειγμένο με χυμό λεμόνι, δίνοντας ένα αποτέλεσμα αφρίζουσας λεμονάδας που ξετρελαίνει τους Αυστραλούς.

Jigarthanda, Ινδία
Στην πόλη Madurai της νότιας Ινδίας, το δροσερό ποτό jigarthanda είναι πολύ δημοφιλές, αν και τα συστατικά του ακούγονται λίγο περίεργα, αφού συμπεριλαμβάνουν γάλα, σιρόπι sarsaparilla, χυμό από αμυγδαλιά ή θαλάσσια φύκια. Παρ’ όλ’ αυτά, όσοι το έχουν δοκιμάσει μιλούν για ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα.