Η συνταγή για το τέλειο ντόνατ αποδεικνύεται… μαθηματικά

ntonats-loukoumades
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το μυστικό για το καλύτερο ντόνατ φαίνεται πως αποδείχτηκε με μαθηματική ανάλυση και όλα δείχνουν ότι έχει να κάνει με το μέγεθος της τρύπας στο κέντρο του.

Η μαθηματικός που βρήκε τη φόρμουλα για τα τέλεια ντόνατς είναι η Dr. Eugenia Cheng του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, η οποία έρχεται με τη μαθηματική της ανάλυση να αλλάξει τα δεδομένα σε όσους ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, όσο πιο μικρή είναι η τρύπα του ντόνατ, τόσο πιο αφράτο είναι το εσωτερικό του, ενώ όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πιο τραγανό το αποτέλεσμα.

Η Dr. Cheng, η οποία έχει δουλέψει ξανά στο παρελθόν πάνω στις αναλογίες που έχουν να κάνουν με τη γεύση, ανέλαβε αυτό το πρότζεκτ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με μεγάλη αλυσίδα πιτσαρίας, η οποία λανσάρει νέα σειρά ντόνατ.

Όπως αναλύει η ίδια, η τρύπα στη μέση παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην εμπειρία του ντόνατ, επηρεάζοντας τόσο τη γεύση, όσο και την υφή. Μια τρύπα μεγέθους 11 χιλιοστών φαίνεται πως είναι η κατάλληλη για να δώσει στο ντόνατ κυρίως μαλακή και τρυφερή υφή (σε αναλογία 4/5), αλλά και τραγανή (σε αναλογία 1/5). Τέλος, ένα ντόνατ για να είναι τέλειο χρειάζεται να πασπαλιστεί με 5,8 γραμμάρια ζάχαρης.