7 στάσεις για… μπίρα στην κεντρική Ευρώπη

mpira-parea
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Για τους λάτρεις της μπίρας, η κεντρική Ευρώπη φαντάζει σαν παράδεισος. Κι αν ποτέ ταξιδέψετε στις χώρες που την απαρτίζουν, δείτε πού να κάνετε μια στάση για λίγη καλή μπίρα.

Γνωστή και ως… Lagerland, η κεντρική Ευρώπη αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιοχές ζυθοποιίας και φιλοξενεί εκατοντάδες ζυθοποιεία, αλλά και ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμήσουν τη μπίρα και το αποδεικνύουν με τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που περιστρέφονται γύρω από το απολαυστικό αυτό αλκοολούχο ποτό.

Αν θέλετε να βρεθείτε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, να περάσετε από ιστορικά ζυθοποιεία και να γνωρίσετε και να γευτείτε υπέροχες μπίρες, τότε ένα πέρασμα από τις παρακάτω πόλεις κρίνεται απαραίτητο.

Μόναχο
Εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο το περίφημο φεστιβάλ μπίρας Oktoberfest, το Μόναχο, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, αφού διαθέτει εξαιρετικά ζυθοποιεία, συμπεριλαμβανομένων και των διάσημων Paulaner και Löwenbräu. Συν τοις άλλοις, στο τέλος του χειμώνα, αρχές της άνοιξης πραγματοποιείται και το Starkbierzeit, ένα φεστιβάλ με δυνατή μπίρα που γιορτάζει την άνοιξη και τη βελτίωση του καιρού.

Βαμβέργη
Βόρεια της Βαυαρίας βρίσκεται η Βαμβέργη, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος, παράγει πλήθος διαφορετικών ειδών μπίρας, συμπεριλαμβανομένης της Rauchbier (καπνιστή μπίρα), η οποία προκύπτει από την ειδική κατεργασία έκθεσης της μπίρας σε καπνό, δημιουργώντας μια γλυκιά και καπνιστή γεύση που κάποιοι παρομοιάζουμε με… υγρό μπέικον. Ακόμη, κάθε Αύγουστο στη Βαμβέργη πραγματοποιείται το φεστιβάλ μπίρας Sandkerwa, ενώ η γοτθική αρχιτεκτονική της και τα ιστορικά ζυθοποιεία της υπόσχονται να ενθουσιάσουν τους επισκέπτες της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πράγα
Μια από τις πόλεις που αγαπούν και πίνουν μπίρα (“pivo” στα τσέχικα) ίσως περισσότερο από όλες, η γραφική Πράγα διαθέτει 18 ζυθοποιεία, αρκετές σχολές ζυθοποιίας και εκατοντάδες παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν μπίρα κι έχουν ρίζες πίσω στο 15ο αιώνα. Στις pub και τα club του, όπως το Zlý Časy και το Pivovarský Klub θα βρείτε πλήθος επιλογών και θα απολαύσετε μπίρα, στα καλύτερά της.

Βερολίνο
Για χρόνια, το Βερολίνο αποτελούσε τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της μπίρας και πλέον με τη νέα γενιά ζυθοποιείων που παράγουν εμπνευσμένες βερσιόν της India Pale Ale και της imperial stout, παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε τα ζυθοποιεία του, τα bar και τα εστιατόριά του και γευτείτε μπίρα με κάθε σας δραστηριότητα.

Βιέννη
Μεγαλόπρεπη και αρχοντική, η Βιέννη τιμάται για τα cafe της, αλλά και η κουλτούρα της μπίρας είναι σημαντικό κομμάτι της εδώ και αιώνες. Μαζί με τα παλιότερα είδη, όπως τη Zwickelbier (άφιλτρη, θολή, χρυσή μπίρα) και την ιστορική Vienna Lager, νέες, δυναμικές μπίρες κάνουν την εμφάνισή τους, συνδέοντας την αυστριακή πρωτεύουσα με τη σύγχρονη σκηνή.

Βουδαπέστη
Στην Ουγγαρία παράγονται εκπληκτικά κρασιά, αλλά η sör (μπίρα) παραμένει το κορυφαίο αλκοολούχο ποτό για πολλούς. Γι’ αυτό, άλλωστε, και o κόσμος την προτιμά στα ολοένα και αυξανόμενα bar της, ενώ κάθε Σεπτέμβρη το Craft Beer Φεστιβάλ Főzdefeszt γεμίζει με κόσμο.

Πίλσεν
Γνωστή ως Plzeň στα τσέχικα, στις 2 ώρες δυτικά της Πράγας, η πόλη αυτή «γέννησε» το 1842 την μπίρα Pilsner, το πιο δημοφιλές είδος του κόσμου, ενώ εκεί βρίσκεται και το αυθεντικό ζυθοποιείο Pilsner Urquell, το οποίο προσφέρει ξεναγήσεις στα κελάρια του και το μουσείο, όλα λίγα λεπτά από τον κεντρικό σταθμό του τρένου. Πέραν αυτού, μικροζυθοποιεία και bar υπόσχονται να σας δελεάσουν με την ποικιλία τους, ανοίγοντάς σας νέους ορίζοντες στη μπίρα.