5 μικρά και αξιοπερίεργα εστιατόρια στον κόσμο

eenmaal
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια στον κόσμο που πορεύονται με το σκεπτικό ότι αν οι γεύσεις τους ικανοποιούν τους πελάτες, οι μεγάλοι χώροι… περισσεύουν.

Η αλήθεια είναι ότι αν σε ικανοποιεί γευστικά ένα πιάτο, ο χώρος που σου προσφέρεται μπαίνει σε δεύτερη μοίρα κι αυτή την άποψη φαίνεται πως ασπάζονται κάποια εστιατόρια στον κόσμο, δημιουργώντας μικρούς, οικείους χώρους και αποφεύγοντας τους μεγάλους και απρόσωπους για να προσφέρουν τα πιάτα τους.

Από το Λας Βέγκας μέχρι τη Φινλανδία, σας παρουσιάζουμε 5 μικρά εστιατόρια, όπου λίγος χώρος τους είναι αρκετός.

Eenmaal, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Για όσους σκοπεύουν να βγουν ραντεβού, το εστιατόριο Eenmaal στο Άμστερνταμ δεν είναι και η σοφότερη επιλογή, αφού τα τραπέζια του χωρούν μόνο ένα άτομο. Το εστιατόριο ανοίγει μόνο λίγες φορές το χρόνο και το concept συνέλαβε η σχεδιάστρια Marina van Goor τον Ιούνιο του 2013, κάνοντας ένα πείραμα σχετικά με το αν χρειαζόμαστε πραγματικά παρέα όταν τρώμε έξω. Το μενού του αλλάζει κάθε εποχή και περιέχει εκλεκτά πιάτα με χοιρινό και πίκλες, λάχανο, λουκάνικα, χειροποίητη μουστάρδα, στήθος πάπιας με κόκκινη σάλτσα και άλλες νοστιμιές.

http://dinnerintheskylv.com/
Dinner in the Sky, Λας Βέγκας, Ηνωμένες Πολιτείες
Με 22 καθίσματα, το εστιατόριο αυτό μπορεί να μην είναι το μικρότερο στη λίστα, όταν όμως το τραπέζι και οι καρέκλες ανεβαίνουν στα 55 μέτρα από το έδαφος, σίγουρα ανήκει στις πρώτες θέσεις των αξιοπερίεργων εστιατορίων. Ο σεφ ετοιμάζει το γεύμα στο κέντρο και το σερβίρει στους καλεσμένους, οι οποίοι είναι δεμένοι με ζώνη στο κάθισμά τους. Κι αν αναρωτιέστε για την τουαλέτα, με ένα νεύμα το τραπέζι μπορεί να κατέβει και πάλι στο έδαφος –απλώς θα ξέρουν όλοι το λόγο.

Holzknechthuette, Καρινθία, Αυστρία
Το εστιατόριο Holzknechthuette ανήκει στο καταφύγιο Almdorf Seinerzeit και το ντεκόρ, αλλά και η κουζίνα του φαίνεται πως τιμούν το δάσος που συμβάλλει στο σκηνικό του. Οι ξυλοκόποι της Καρινθία συχνά περνούν μια ολόκληρη εβδομάδα στα δάση πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους και χρειάζονται ένα ζεστό μέρος να φάνε και να κοιμηθούν. Γι’ αυτό και ένα από τα καλυβάκια της περιοχής είναι πλέον ένα «ζεστό» εστιατόριο που σερβίρει μόνο 4 άτομα και στα πιάτα του βρίσκει κανείς frigga (πιάτο με αβγά), μπριζόλα, Grand Marinier τηγανήτες και άλλα, τα οποία μαγειρεύονται στη φωτιά, ενώ το γεύμα τελειώνει πάντα με δυνατό ολλανδικό τζιν.

www.soloperdue.com
Solo Per Due, Vacone, Ιταλία
Με ένα δωμάτιο, ένα τραπέζι και 2 καρέκλες (εξ ου και η ονομασία του «Μόνο για δύο»), το ιταλικό εστιατόριο Solo Per Due δεν είναι μόνο ανάμεσα στα πιο μικρά, αλλά και στα πιο ρομαντικά εστιατόρια του κόσμου. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα και παρ’ όλο που εξυπηρετεί δύο άτομα τη φορά, το προσωπικό του είναι πλήρες και έτοιμο να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των πελατών του, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μενού βασισμένο στο ψάρι ή το κρέας, το οποίο κοστίζει γύρω στα 250 ευρώ το άτομο (χωρίς κρασί ή σαμπάνια).

Kuappi facebook page
Kuappi, Isalmi, Φινλανδία
Σε μόλις 8 τετραγωνικά μέτρα, το Kuappi διαθέτει χώρο για μόνο δύο πελάτες σε μια πολύ μικρή τραπεζαρία. Τις ημέρες που ο καιρός είναι καλός μπορεί να εξυπηρετήσει άλλους δύο στη μικρή του βεράντα, ενώ λόγω των μικρών του διαστάσεων, το φαγητό ετοιμάζεται σε άλλο χώρο, στο εστιατόριο Olutmestari και περιλαμβάνει φρέσκες και τηγανητές θαλασσινές επιλογές, όπως σολομό στο γκριλ σε ψητό μαύρο ψωμί κ.ά. Παρά το μικρό του χώρο, το Kuappi έχει το δικό του πλήρες bar, το οποίο όμως αποτελείται μονάχα από… μινιατούρες και ανοίγει τις πόρτες του μόνο τους ζεστούς, θερινούς μήνες, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.