Ποιο είναι το καλύτερο εθνικό πιάτο;

falafel
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα και τα δικά της, ξεχωριστά πιάτα που ξετρελαίνουν –ή όχι- τους επισκέπτες της. Κάποια από αυτά, όμως, κατακτούν τις πρώτες θέσεις, καθώς είναι είτε απλά και γευστικά, είτε πασίγνωστα και αγαπητά σε όλο τον κόσμο.

Η δική μας φασολάδα βρίσκεται στην 22η θέση της λίστας του thrillist.com με τα καλύτερα εθνικά πιάτα, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις φιγουράρουν διάφορες γεύσεις από κάθε γωνιά του κόσμου. Ας πάρουμε μια γεύση από τα 10 πρώτα, μέχρι να φτάσουμε στο καλύτερο εθνικό πιάτο, σύμφωνα πάντα με τον Adam Lapetina, δημοσιογράφο οίνου και γεύσης του thrillist.com.

10. Φαλάφελ, Ισραήλ
Το φαλάφελ δεν είναι τίποτα άλλο από ρεβιθοκεφτές τυλιγμένος σε πίτα και στο εξωτερικό, τόσο στο Ισραήλ, όσο και σε άλλες χώρες, πωλείται συχνά στο δρόμο σαν ένα γρήγορο γεύμα.  Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το τέλειο φαλάφελ.

9. Ramen, Ιαπωνία
Εκεί που όλοι θα περίμεναν να δουν το σούσι δίπλα στην Ιαπωνία, το ramen είναι αυτό που κλέβει την παράσταση. Πρόκειται για σούπα με νουντλς, την οποία οι Γιαπωνέζοι απολαμβάνουν ανά πάσα στιγμή της ημέρας, ενώ πωλείται και σε διάφορα σημεία στο δρόμο, δίνοντας μια καλή εναλλακτική μετά τη δουλειά.

www.wikipedia.com
8. Currywurst, Γερμανία
Γερμανικό εθνικό πιάτο χωρίς λουκάνικο δεν γίνεται κι αυτό ακριβώς είναι και το currywurst: λουκάνικο με σάλτσα κάρυ και μπαχαρικά. Κι όσο για το πόσο αγαπητό είναι από τον κόσμο; Εκτιμάται ότι περίπου 800 εκατομμύρια μερίδες του σερβίρονται στη χώρα κάθε χρόνο κι απ’ ό,τι φαίνεται οι Γερμανοί το τρώνε όλο το φαγητό τους.

7. Wiener schnitzel, Αυστρία
Το γνωστό σε όλους μας σνίτσελ από την Αυστρία βρίσκεται στην 7η θέση και καταλαβαίνουμε όλοι, χωρίς πολλές συστάσεις, γιατί βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. 

6. Arepa, Βενεζουέλα
Το arepa είναι ψωμάκι σε μορφή πίτας που παρασκευάζεται από καλαμπόκι και συνήθως συνδυάζεται με γέμιση από ό,τι τραβάει η ψυχή τους, από αβοκάντο μέχρι τυρί, καπνιστό κοτόπουλο ή άλλα κρέατα.

5. Pho, Βιτενάμ
Άλλη μια σούπα με νουντλς, από το Βιετνάμ αυτή τη φορά, φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα των εθνικών πιάτων. Το pho φτιάχνεται με νουντλς ρυζιού και έχει περισσότερο ζωμό, ενώ είναι και πιο πικάντικη από το ramen, λόγω του τσίλι που συμπεριλαμβάνει στα υλικά του. Συχνά προσθέτουν κεφτέδες ή brisket (κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος από το στήθος) και οι πιο… τολμηροί το δοκιμάζουν με τένοντες ή το πέος του ζώου.

4. Ντονέρ κεμπάπ, Τουρκία
Θυμίζει το σουβλάκι, αλλά φτιάχνεται συνήθως με αρνίσιο κρέας, αλλά και μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο, και προέρχεται από την Τουρκία, ενώ βρίσκεται στη λίστα με τα αγαπημένα fast food της κεντρικής Ευρώπης. Οι ρίζες του εντοπίζονται στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην αρχική μορφή του, το κρέας ψηνόταν οριζόντια, ενώ τα κομμάτια κρέατος κόβονταν πιο χοντρά.

3. Μακαρονάδα, Ιταλία
Στην τελική τριάδα βρίσκονται τα ιταλικά ζυμαρικά που όσο κι αν νομίζουμε ότι ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, αν δεν τα φάμε στην Ιταλία, χειροποίητα και περιποιημένα όπως μόνο εκεί ξέρουν, δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα μπορούσε να είναι μια απλή μακαρονάδα.

2. Hamburger, Ηνωμένες Πολιτείες
Είτε μιλάμε για το κλασικό, αμερικάνικο cheeseburger, είτε για τις πιο εκλεπτυσμένες βερσιόν του με διάφορες σος, πίκλες, καραμελωμένα κρεμμύδια κ.ο.κ., λίγα πράγματα είναι τόσο απολαυστικά όσο η πρώτη δαγκωματιά ενός burger.

www.wikipedia.com
1. Poutine, Καναδάς
Με καταγωγή από το Κεμπέκ, το πιάτο αυτό είναι πατάτες τηγανητές με σάλτσα κρέατος και κομμάτια τυριού και παρ’ όλο που ακούγεται απλό και φτιάχνεται μόνο με τρία υλικά, κάνει τους Καναδούς κι όσους το δοκιμάζουν να αναζητούν συνεχώς τη νοστιμιά του.