Ινδικές σούπες για να ζεσταθούμε… μέσα κι έξω

soupa-spanaki
ΤΡΙΤΗ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το καλό με τις σούπες δεν είναι μόνο ότι είναι θρεπτικές και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ότι μας ζεσταίνουν όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν… «επικίνδυνα». Κι επειδή στην Ινδία έχουν μεγάλη ποικιλία, σκεφτήκαμε να πάρουμε ιδέες…

Μπορεί να είναι η πρώτη μας επιλογή στο κρυολόγημα και όταν έξω κάνει παγωνιά, οι σούπες, όμως, αποτελούν από μόνες τους ένα πιάτο γευστικό, υγιεινό, που μπορεί να ξετρελάνει τον ουρανίσκο μας και ταυτόχρονα να μας χορτάσει, ωφελώντας μας.

Στις ινδικές σούπες, μάλιστα, με τις διάφορες προσθήκες μπαχαρικών και καρυκευμάτων, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο… ενδιαφέροντα.

Palak Soup
Η σούπα με palak, είναι ουσιαστικά σούπα με σπανάκι. Ο σίδηρος, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και το φυλλικό οξύ που συναντάμε στο σπανάκι το καθιστούν ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα και η εν λόγω σούπα περιέχει όλα τα καλά του σπανακιού, συν του ότι είναι γευστική, ζεστή και μας τονώνει.

Murgh Makai Shorba
Η συγκεκριμένη σούπα φτιάχνεται με κοτόπουλο και καλαμπόκι. Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και το φυλλικό οξύ του καλαμποκιού με την πρωτεΐνη του κοτόπουλου φτιάχνουν τον τέλειο θρεπτικό συνδυασμό κι ακόμα κι αν δεν διαφέρει πολύ από την κλασική κοτόσουπα, το καλαμπόκι της δίνει έξτρα γεύση και υφή.

Tamatar ka Shorba
Μια από τις πιο δημοφιλείς ινδικές σούπες, η Tamatar ka Shorba δεν μπορεί να λείπει από μια τέτοια λίστα. Βασικό συστατικό της η ντομάτα, η οποία μαγειρεύεται σε νερό με αλάτι και αλεύρι από ρεβίθια, μαζί με πουρέ ντομάτας. Φυσικά δεν λείπουν τα φύλλα κάρυ, η μουστάρδα και οι σπόροι κύμινου που της δίνουν χαρακτηριστική γεύση.

www.wikipedia.com
Paya Shorba
Τα πόδια από το κατσίκι ή το αρνί θεωρούνται ιδιαίτερος μεζές και η σούπα που τα περιέχει είναι και η πιο δημοφιλής στην Ινδία. Η σούπα paya shorba προτιμάται από τους κρεατοφάγους, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ δίνει στον καταπονημένο οργανισμό πολλή ενέργεια.

Mutton Shorba
Η σούπα mutton shorba πρόκειται ουσιαστικά για ζωμό αρνίσιου κρέατος. Ο ζωμός μαγειρεύεται με μπαχαρικά, όπως είναι το πιπέρι και το αλάτι, το σκόρδο, το τζίντζερ, μαζί με τα κομμάτια του κρέατος και έχει ιδιαιτέρως γεμάτη γεύση.

www.wikipedia.com
Milagu Rasam-Pepper Rasam
Την προτιμούν πολύ στη Νότια Ινδία και περιέχει ζεστό, αχνιστό ρύζι, σπόρους κύμινου, πιπέρι και σκόρδο, μαζί με μια κουταλιά ghee (καθαρισμένο, ινδικό βούτυρο). Πιο συγκεκριμένα το πιπέρι rasam είναι μίξη μπαχαρικών που καταλήγουν στην άκρως πικάντικη γεύση αυτής της σούπας, που κάνει θραύση στους… κρυωμένους της Ινδίας.

Κοτόπουλο γιαχνί
Το ινδικό κοτόπουλο γιαχνί φτιάχνεται με κομμάτια από κοτόπουλο, μαζί με κύμινο, κόλιαντρο, σκόρδο και λευκό πιπέρι. Η συγκεκριμένη σούπα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και ιδανική για ορεκτικό σε δείπνο, αλλά μη διστάσετε να την απολαύσετε και ως κυρίως.