5 τυριά που «δένουν» απόλυτα με αφρώδεις οίνους

turi-krasi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Είτε πίνετε σαμπάνια από τη Γαλλία, είτε Cava από την Ισπανία, είτε Prosecco από την Ιταλία, αν το ταιριάξετε με το κατάλληλο τυρί, το αποτέλεσμα μπορεί να απογειώσει τη γεύση σας, όπως δεν περιμένατε ποτέ.

Καθώς τσουγκρίζετε στην υγειά σας με αφρώδη κρασιά, λίγο τυράκι ταιριάζει στην περίσταση. Όχι, όμως, ό,τι κι ό,τι…

Triple Crème
Το τυρί Triple Crème είναι ένα πολυτελές τυρί με περισσότερο από 75% φυσικό λίπος γάλακτος στην ξηρή του μορφή, το οποίο έχει πλούσια, απαλή και κρεμώδη γεύση και ο λόγος που ταιριάζει με τα αφρώδη κρασιά είναι γιατί οι φυσαλίδες εξισορροπούν την υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος στη γεύση. Κάποια τέτοιου είδους τυριά είναι φρέσκα, όπως το μασκαρπόνε, κι άλλα πιο… ώριμα,  όπως το Brillat-Savarin, Boursault, Blue Castello, Explorateur και το St. André.

Καμαμπέρ
Γαλλικό τυρί με λευκό περίβλημα και ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά, από αγελαδινό γάλα, το καμαμπέρ είναι αρκετά -αλλά όχι υπερβολικά- γευστικό (εκτός κι αν έχει ωριμάσει πολύ). Η γεύση του, που θυμίζει κάτι από μανιτάρια, δένει αρμονικά με τους αφρώδεις οίνους, ενώ παρόμοια τυριά που δεν είναι καμαμπέρ, αλλά έχουν ανάλογες ιδιότητες που ταιριάζουν απόλυτα με τέτοιου είδους κρασιά, είναι το Pave d'auge ή το Roucoulons.

Gruyere
Παίρνοντας την ονομασία του από την πόλη Gruyères της Ελβετίας, το Gruyere είναι ένα τυρί από αγελαδινό γάλα, μη παστεριωμένο, με πυκνή και πλούσια γεύση, που αποτελεί την τέλεια ισορροπία γλυκού και αλμυρού. Η ελαφριά γεύση του αφρώδους κρασιού το απογειώνει, τονίζοντας τα γλυκά στοιχεία του και ο καλύτερος τρόπος να το σερβίρετε είναι σε ποικιλία τυριών, λιωμένο ως φοντύ ή σε quiche.

Epoisses
Γνωστό για την έντονη οσμή του που θυμίζει… κοπριά και απωθεί αρκετούς, το Epoisses έχει κρεμώδη και μαστιχωτή σύνθεση και παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα στη βόρεια Γαλλία στο ομώνυμο χωριό. Η εξωτερική του κρούστα έχει έντονο καφέ ή πορτοκαλί χρώμα και όσο ωριμάζει η άλμη και το τοπικό brandy που χρησιμοποιούνται δημιουργούν ένα υγρό περιβάλλον, κατάλληλο για την ανάπτυξη καλών βακτηρίων -σε αυτά οφείλεται και το πορτοκαλί χρώμα, όπως και η αλμυρή γεύση του. Οι φυσαλίδες του κρασιού, ειδικά μιας σαμπάνιας, αφήνουν τη γεύση σας καθαρή μετά από μια μπουκιά Epoisses και καταφέρνουν να φέρουν ισορροπία όσον αφορά την αίσθηση του αλμυρού που αφήνει. Άλλο, παρόμοιο τυρί για την περίσταση, είναι και το Colorouge.

Τυρί τρούφας
Οι τρούφες και το κρασί αποτελούν τον τέλειο κλασικό συνδυασμό και μια αρκετά ακριβή απόλαυση, αν αναλογιστούμε ότι η τρούφα κοστίζει από 500 έως 5 χιλιάδες ευρώ το κιλό. Το συγκεκριμένο τυρί είναι παστεριωμένο, από αγελαδινό γάλα, προέρχεται από την Ιταλία και η γκρι κρούστα του δημιουργείται από ένα στρώμα στάχτης που καλύπτει το τυρί καθώς ωριμάζει. Περιέχει μπαχαρικά όπως κόλιανδρο και γαρίφαλο, ενώ τα μικρά κομματάκια τρούφας και το λάδι της είναι αυτά που δημιουργούν την υπέροχη γεύση και άρωμά του. Με τόσους οικονομικούς αφρώδεις οίνους και πλήθος τυριών τρούφας στο εμπόριο, ο συνδυασμός αυτός, εκτός από εκρηκτικός γευστικά, μπορεί να γίνει πιο συχνός. Το Sottocenere είναι μια καλή επιλογή, ενώ και το Pecorino Tartufo, το Caciotta al Tartufo και Truffle Tremor ταιριάζουν αρμονικά σε τέτοιες περιστάσεις.