Σεμινάριο μεξικάνικης γαστρονομίας
Δύο Μεξικανοί γαστρονόμοι, ο Yuri de Gortari και ο Edmundo Escamilla έρχονται για τρίτη φορά από τη χώρα τους στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν στο κοινό τους, με έναν ιδιαίτερο και γλαφυρό τρόπο, τη γαστρονομία και την ιστορία του Μεξικού μέσα από ένα διήμερο σεμινάριο στις 5 και 6 Οκτωβρίου.
Δύο Μεξικανοί γαστρονόμοι, ο Yuri de Gortari και ο Edmundo Escamilla έρχονται για τρίτη φορά από τη χώρα τους στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν στο κοινό τους, με έναν ιδιαίτερο και γλαφυρό τρόπο, τη γαστρονομία και την ιστορία του Μεξικού.
Οι δυο τους έχουν προγραμματίσει ένα διήμερο σεμινάριο για το αθηναϊκό κοινό, στον Πολυχώρο Pure Bliss, στις 5 και 6 Οκτωβρίου με θέμα «Γεύση με Ιστορία». Το διήμερο περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις, μαθήματα μαγειρικής ενώ κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες συνταγές και θα γίνονται αναφορές στην ιστορία του Μεξικού. Στο τέλος μάλιστα, θα γίνει και γευστική δοκιμή για τους… «δύσπιστους».
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μεξικανική Επανάσταση των Πάντσο Βίλια και Εμιλιάνο Ζαπάτα αλλά και των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της χώρας, τα θέματα του διημέρου είναι «Η Γαστρονομία στην εποχή της Ανεξαρτησίας του Μεξικού» την Τρίτη 5 Οκτωβρίου και «Η Γαστρονομία στην εποχή της Επανάστασης» την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την κουλτούρα, την ιστορία και την γαστρονομία του Μεξικού. Και ξεχάστε τα τάκος και τα νάτσος. Η κουζίνα του Μεξικού είναι πλούσια και πρωτότυπη. Προήλθε από τον συνδυασμό της αυτοκρατορικής ισπανικής κουζίνας με τις κουζίνες των μεγάλων προϊσπανικών πολιτισμών των Μάγια και των Αζτέκων και από το πάντρεμα των μεσογειακών με τις εξωτικές γεύσεις από τις ζούγκλες του Μεξικού.
Ο Yuri de Gortari Krauss και ο Edmundo Escamilla Solís άνοιξαν το εστιατόριο «La Bombilla», στην Πόλη του Μεξικού, το 1990 και από τότε ασχολούνται συνεχώς με τη διάσωση αλλά και με την έρευνα και τη διάδοση της μεξικανικής γαστρονομίας, σε συνάρτηση με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.
Οι δυο τους ίδρυσαν το 2007 τη σχολή τους «Escuela de Gastronomía Mexicana, historia, arte y cultura» (www.esgamex.com) ενώ έχουν κατά καιρούς συνεργασθεί για τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Στο παρελθόν, οι δυο γαστρονόμοι έχουν πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, ιστορικο-γαστρονομικές συζητήσεις, μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίας σε πολλές χώρες, όπως το Μεξικό, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Περού, η Βενεζουέλα, η Ελλάδα και άλλες.
Πληροφορίες: ABANICO, Κολοκοτρώνη 12, 1ος όρ., Αθήναm 2103251214-5, www.abanico.gr / Purebliss, Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα, www.purebliss.gr .







