Κέντρο ή θάλασσα: ιδού το δίλημμα

kentro-i-thalassa-idou-to-dilimma-thalassa-idou-to-dilimma

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Καθώς οι καυτές ηλιόλουστες μέρες έχουν ήδη «μπει στο πρόγραμμα» και η όρεξη για καλή παρέα και φαγητό αυξάνεται, τα ουζερί αρχίζουν να γεμίζουν σιγά σιγά δίνοντας καλές, πρωτότυπες και φθηνές λύσεις για παρεϊστικες καταστάσεις, προς τέρψη της ψυχής αλλά και του στομάχου.

Η ώρα είναι 4 το μεσημέρι, τα αεράκι φυσάει δροσερό που και που σκουπίζοντας το μέτωπό σου, τα πόδια σου ακουμπούν εκεί που σκάει το κύμα, το ψαράκι μοσχοβολάει και μόλις έφτασε στο τραπέζι σου άλλο ένα καραφάκι ούζο.

Ή μήπως καλύτερα να αλλάξουμε σκηνικό; Είναι αργά το απόγευμα, τα τραπέζια αρχίζουν και γεμίζουν με κόσμο, κάθεσαι σε κάποιο περιποιημένο ρακάδικο, η ποικιλία από μεζέδες σου έχει «σπάσει» τη μύτη κι εσύ περιμένεις τους υπόλοιπους της παρέας από τη γειτονιά πίνοντας ρακή, πριν να ξεκινήσεις να δοκιμάζεις.

Όποια από τις δύο εικόνες κι αν σας αρέσει καλύτερα, οι επιλογές εντός Αττικής είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Το μόνο που πρέπει να σας προβληματίζει είναι το δίλλημα: ούζο ή ρακή…

Η πόλη είναι πολύ όμορφη το καλοκαίρι (ειδικά αν είναι και άδεια…).

Στην ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, των Πετραλώνων και του Κεραμεικού έχουν τρυπώσει πολλά μικρά καφενεία-μεζεδοπωλεία-ουζερί, όπου με αυθεντικότητα και άποψη μπορείς να απολαύσεις ένα ποτηράκι ούζο μαζί με νόστιμους μεζέδες. Τα Κανάρια (Κεραμεικού 88, Γκάζι, Αθήνα, 210 3425166) και το Γκαζοχώρι (Δεκελέων 2 & Περσεφόνης, 210 3424044) στο Γκάζι είναι στέκια που επιβεβαιωμένα τα προτιμάει η νεολαία, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως, ότι αποκλείονται οι «γονείς». Τώρα που άνοιξε ο καιρός, πάρτε την παρέα και καθίστε σε κάποιο από τα τραπεζάκια καφενείου για κουβέντα και τσιμπολόγημα μέχρι αργά.

Αρκετά χρόνια τώρα, το Ρακάδικο (Ζησιμοπούλου 79, Παλαιό Φάληρο, 210 9419686) στη Ζησιμοπούλου στο Π. Φάληρο είναι από τα στέκια που ξεχωρίζουν τόσο για τις γευστικές τους προτάσεις όσο και για το κέφι που γίνεται κάθε βράδυ εκεί. Οι παρέες προτιμούν αυτό το μαγαζί για να πιούν καλή ρακή και να τα δώσουν όλα στον χορό.

Σε αντίστοιχο, αλλά πιο χαλαρό ύφος κινούνται η Αρμόλια (Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, 210 6856279) και το Ρακοκάζανο (Ηρακλείου 1, Χαλάνδρι, 210 6895501) στο κέντρο του Χαλανδρίου. Το μεν πάνω ακριβώς στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου και το δε χωμένο σε έναν κεντρικό πεζόδρομο, αγαπούν πολύ τους ελληνικούς μεζέδες και τα ντόπια ποτά. Η Αρμόλια προτιμά τα θαλασσινά και το ούζο, ενώ το Ρακοκάζανο δείχνει μια προτίμηση στην αυθεντική κρητική κουζίνα και τη ρακή φυσικά.

Μέσα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Βικτωρίας, κρύφτηκε καλά το Ουζερί του Λάκη (Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας). Ένας χώρος που σε κάνει να νοσταλγείς τις παλιές καλές γειτονιές της πόλης, με τους αυθεντικούς ανθρώπους και το καλό φαγητό. Επιλέγοντας φρέσκο ψαράκι από μια μεγάλη ποικιλία που διαθέτει το μαγαζί, γνωστά ή άγνωστα, μεγάλα ή μικρά (ανάλογα με την εποχή), κυρίως τηγανητά, μπορείς να απολαύσεις καλό (και σπάνιο) ούζο με καλή παρέα. Τι άλλο χρειάζεται κανείς;

Ο δρόμος βγάζει στο Ηράκλειο -όχι της Κρήτης (μακάρι να μπορούσαμε να φτάσουμε κι εκεί)- αλλά το Νέο Ηράκλειο. Στο Ψάριστον (Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, 210 2850746) θα γευτείτε μερακλίδικες προτάσεις με φόντο τη φωτογραφία από τη Χώρα της Φολεγάνδρου. Μην χάσετε τα μύδια, τις γαρίδες, τα νόστιμα ψαρικά και τα ωραία μεζεδάκια που συνοδεύουν άψογα το ούζο ή το κρασί.

Αν ο δρόμος βγάζει προς Ηλιούπολη, οι Μικρές Κυκλάδες (Πανταζή 56, Ηλιούπολη, 210 9709150) είναι γνωστές για το φρέσκο ψάρι τους και τη μεγάλη ποικιλία μεζέδων. Διαλέξτε ένα καραφάκι ούζο και συνοδέψτε με ψαράκια που έρχονται απευθείας από Νάξο, Σχοινούσα, Δονούσα και Ηρακλειά -εξ’ ου και το όνομα «Μικρές Κυκλάδες».

Τέλος, στην Πλ. Ειρήνης στο Πέραμα βρίσκεται εδώ και χρόνια η Στροφή (Λ. Ειρήνης 33, Πέραμα, 210 4416456) , μια ψαροταβέρνα -πασίγνωστη πια- με ζωντανά της θάλασσας και ωραίο κόσμο. Τα όστρακα είναι πρωταγωνιστές, το ίδιο και οι γαρίδες και τα καλαμάρια. Σερβίρονται κυρίως μικρά ψαράκια περασμένα στο τηγάνι ή μεγαλύτερα στα κάρβουνα, ενώ το ποτό θα ρέει άφθονο!

Η μυρωδιά της θάλασσας έχει άλλη χάρη

Η θάλασσα ταιριάζει με ούζο. Τι θα λέγατε λοιπόν, για ουζάκι στο Yaouzaki (Yabanaki, Ακτή ΕΟΤ Βάρκιζας, 210 8972408); Τοποθετημένο στην παραλία του ΕΟΤ Βάρκιζας, οι ιδιοκτήτες του έστησαν ένα νησιώτικο λευκό σκηνικό, με άσπρα ξύλινα τραπέζια κλασικής ταβέρνας και πολύχρωμες λάμπες. Θυμίζει παλιά ελληνική ταβέρνα, ενώ η θάλασσα είναι κυριολεκτικά μια ανάσα μακριά. Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο, με πειραγμένες γεύσεις από την ελληνική κουζίνα και μεζέδες για όλα τα γούστα.

Ο Ιωακείμ (Λιμάνι Ραφήνας, 22940 23421), στο λιμάνι της Ραφήνας αποτελεί επίσης, μια πολύ καλή πρόταση για ένα καραφάκι μαζί με θαλασσινούς μεζέδες. Εδώ τα θαλασσινά και τα ψάρια έχουν αποκλειστικότητα και μάλιστα, παραλαμβάνονται από το διπλανό ιχθυοπωλείο, φρέσκα και λαμπερά.

Πάνω ακριβώς στη θάλασσα του Μικρολίμανου, στήθηκε ένα μοντέρνο σκηνικό σε ξύλινο ντεκ, με λευκό θαλασσινό ντεκόρ, ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και μεγάλη ποικιλία από μεζέδες της θάλασσας. Στο Άμμος (Ακτή Κουμουνδούρου, Μικρολίμανο, 210 4224633) απολαμβάνει κανείς φαγητό και παρέα βουτώντας που και που το χέρι του στη θάλασσα.

Κι ο υπόλοιπος Πειραιάς όμως, δεν πάει πίσω. Πώς θα γινόταν άλλωστε, με τη θάλασσα για φόντο; Το Ημεροβίγλι (Ακτή Θεμιστοκλέους 56, Πειραϊκή, Πειραιάς, 210 452338) στην ακτή Θεμιστοκλέους αλλά και ο Αχινός (Ακτή Θεμιστοκλέους 51, Φρεαττύδα, 210 4526944) στην Φρεαττύδα προτείνουν μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, οστρακοειδή και κάνουν κέφι με μουσική και πολύ κόσμο για παρεϊστικες βραδιές.

Όσο για τον Δουράμπεη (Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, 2104122092), ουδέν σχόλιον. Παλιό μαγαζί, με μόνιμους θαμώνες. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του ψαροφάγο, θα πρέπει να το έχει επισκεφθεί τουλάχιστον 2-3 φορές στη ζωή του. Φρέσκα οστρακοειδή σε όλο τους το μεγαλείο και ψαράκια στο τηγάνι και όχι μόνο, αποτελούν την απόλυτη έννοια του ψαρομεζέ, που σιγά σιγά καταλήγει από μεζές να γίνεται κυρίως πιάτο και μάλιστα, πληθωρικότατο.

Στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στην Αρτέμιδα ή αλλιώς Λούτσα βρίσκεται ο Ξυπόλητος (Γ. Παπανδρέου 1, Λούτσα, 22940 28342), μια παραδοσιακή και ειλικρινής ταβέρνα με αυθεντικούς ψαρομεζέδες, μεγάλα ψάρια που ψήνονται στα κάρβουνα και αρκετό κόσμο. Φαγητό και ουζάκι, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο με θέα την Εύβοια. Το μόνο desavantage είναι οι τσιμπημένες τιμές του εν μέσω κρίσης.

Για πολλούς μπορεί το Πέραμα και δη η Γερμανική Σκάλα, να μην ενδείκνυνται για χαλάρωση, καθώς το σκηνικό θυμίζει αγγελοπουλικό τοπίο, αυτοί όμως… δεν ξέρουν. Δοκιμάστε ακόμα κι εσείς που είστε άκρως αντίθετοι με την ιδέα, να πάτε στο Πέραμα και να δοκιμάσετε σαρδέλες σε αμπελόφυλλα και τηγανητά ψαράκια στον Γλάρο (Λεωφόρος Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα, Πέραμα, 210 4021460). Υπάρχουν κι άλλα στέκια στην περιοχή, αυτό όμως, είναι μικρό, το ξέρουν λίγοι ακόμα και κάνει το μυαλό να χάνεται στον ορίζοντα.

Τέλος, αν η ιδέα ενός road trip δεν «σας χαλάει» ιδιαίτερα, μια ωραία πρόταση για μεσημεριανό ουζάκι με παρέα είναι η Νέα Αρτάκη, λίγο μετά τη Χαλκίδα. Εκεί τα μεζεδοπωλεία έχουν την τιμητική τους . Για ψαράκι πάνω στη θάλασσα όμως, ο Τέσκος (Αγίου Νικολάου 42, Νέα Αρτάκη, 22210 40605) είναι εγγύηση. Βρίσκεται πάνω στο πλακόστρωτο της παραλίας της Ν. Αρτάκης με φρέσκο ψάρι και καλή εξυπηρέτηση, ενώ η Μουριά (Ελευθερίου Βενιζέλου 29, Νέα Αρτάκη, 22210 43542) , αν και έχει χωθεί στον πρώτο παράλληλο του κεντρικού δρόμου της περιοχής, θυμίζει παραδοσιακή γειτονιά και ανταμείβει τον επισκέπτη με τα κάθε λογής θαλασσινά και όστρακα αλλά και με την ευγενική φιλοξενία της ιδιοκτήτριας.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]