Η Βουλγαρία… ξέρει από κρασί

boulgaria-krasi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ξεχάστε για λίγο τη Γαλλία, αγνοήστε την Ιταλία και αδιαφορήστε για την Ισπανία, καθώς η γειτονική μας Βουλγαρία βγάζει κρασί που ενθουσιάζει κάθε οινόφιλο ανά τον κόσμο.

Αν αγαπάτε το κρασί, τότε σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε την οινική ιστορία της Βουλγαρίας, μιας χώρας που δείχνει να λατρεύει τον… Διόνυσο. Υπήρξε η δεύτερη χώρα του κόσμου σε παραγωγή κρασιού τη δεκαετία του ’80, η πτώση του κομμουνισμού, όμως, πήγε τα πράγματα λίγο πίσω. Η καινοτομία και οι επενδύσεις που ακολούθησαν έβγαλαν ξανά έξω τα… ποτήρια του κρασιού, με τη χώρα να έχει σήμερα 5 επίσημες οινοπεριοχές, η κάθε μια με το δικό της μικροκλίμα και τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το κρασί της Βουλγαρίας κι ας πιούμε στην… υγειά της.

Κοιλάδα του Δούναβη, βόρεια περιοχή
Στα βόρεια της Βουλγαρίας σχηματίζεται μια μεγάλη κοιλάδα ανάμεσα στον Δούναβη και την οροσειρά του Αίμου. Αυτή η ξηρή και ηλιόλουστη περιοχή φιλοξενεί το 35% των αμπελιών της Βουλγαρίας, όπου παράγεται ποιοτικός ξηρός οίνος (Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Aligoté κ.ά), κόκκινος (Cabernet Sauvignon, Pamid και Merlot) και το γλυκό λευκό σταφύλι Muscat Ottonel, όπως και το βαθυκόκκινο, ελαφρώς πικάντικο Gamza.

Το Οινοποιείο Vinprom Rousse Winery στη… γοητευτική πόλη Ρούσε είναι ένα από τα πιο σημαντικά της περιοχής, το οποίο ιδρύθηκε το 1948 ως κρατική επιχείρηση που τώρα έχει ιδιωτικοποιηθεί και παράγει περίπου 40 εκατομμύρια λίτρα κρασί το χρόνο, με καλύτερά του τα ποιοτικά λευκά του Δούναβη και το κόκκινο Gamza. Σημαντικό είναι και το οινοποιείο Lovico Suhindol του 1909, στην πόλη Veliko Târnovo, που ειδικεύεται στο Gamza, το Cabernet Sauvignon, το Chardonnay Muscat, ενώ το οινοποιείο Magura Winery στα δυτικά διοργανώνει πολύ ξεχωριστές ξεναγήσεις οινογευσιγνωσίας.

Ακτή Μαύρης Θάλασσας, ανατολική περιοχή
Στην περιοχή αυτή βρίσκουμε περίπου το 30% των αμπελιών της Βουλγαρίας, όπου τα μεγάλα, ζεστά καλοκαίρια και το ήπιο φθινόπωρο δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για λευκά σταφύλια, συμπεριλαμβανομένων των Dimyat, Traminer, Riesling, Muscat Ottonel, Gewürztraminer και το υπέροχο Sauvignon Blanc.

Όσον αφορά τα οινοποιεία της περιοχής, το μαγευτικό Chateau Euxinograde, που υπήρξε κάποτε βασιλική θερινή κατοικία, ξεχωρίζει στο Riesling, το Traminer και το γαλλικού τύπου μπράντι brandy, ενώ εκεί βρίσκονται οι ανεκτίμητης αξίας συλλογές του Πρίγκιπα Φερδινάνδου και του Τσάρου Βόρις ΙΙΙ. Ακόμη, το οινοποιείο Domaine Boyar παράγει βραβευμένα κρασιά διαθέτοντας ένα από τα καλύτερα εδάφη για την καλλιέργεια αμπελιού, παραμένοντας διάσημο για το Chardonnay του.

Η Κοιλάδα των Ρόδων
Γνωστή περισσότερο για την παραγωγή ελαίων ρόδου, η μικρή αυτή περιοχή νότια του Αίμου και βόρεια της Φιλιππούπολης είναι ξακουστή για την παραγωγή ξηρών λευκών οίνων και το πιο διάσημο οινοποιείο της είναι το Vinex Slavyantsi, στη γόνιμη κοιλάδα Sungurlare, το οποίο βραβεύεται συνεχώς για τα λευκά του από τον 19ο αιώνα, ενώ το Leva Blend (Chardonnay, Muscat and Dimyat) του πηγαίνει εξαιρετικά καλά στη Σκανδιναβία.

Κοιλάδα ποταμού Στρούμα (Στρυμόνα), δυτική περιοχή
Στα νοτιοδυτικά της Βουλγαρίας ανάμεσα στον ποταμό Στρούμα και τα Πυρηναία, σε αυτή η μικρή αλλά σημαντική περιοχή, βρίσκουμε το χωριό Melnik, το οποίο παρ’ όλο που έχει πληθυσμό μικρότερο από 400 κατοίκους, παράγει τα πιο δυνατά κόκκινα κρασιά της χώρας, με το Shiroka Melnishka Loza να έχει υπάρξει το αγαπημένο του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Το κλίμα της περιοχής, επίσης, είναι ιδανικό και για την παραγωγή Cabernet Sauvignon και Merlot.

Το κυρίαρχο οινοποιείο της περιοχής είναι το Damianitza, το οποίο ιδρύθηκε το 1940, συνδυάζοντας την καινοτομία με παλιότερες τεχνικές, για να δημιουργήσει το Ruen, μια μίξη τοπικών ποικιλιών με Cabernet Sauvignon και το Rubin, μίξη των ποικιλιών Nebbiolo και Syrah. Άλλο σημαντικό οινοποιείο είναι και το Logodaj Winery που παράγει από το 1994 μικρά vintage κρασιά, με ειδικότητά του τις τοπικές ποικιλίες.

Σύνορα Θράκης, νότια περιοχή
Νότια του Αίμου και της χώρας, παράγεται το Mavrud, ο αρχηγός των βουλγαρικών ερυθρών ποικιλιών, ενώ άλλα ερυθρά της περιοχής περιλαμβάνουν τα Merlot, Cabernet Sauvignon, Red Muscadine και Pamid.

Το τεράστιο οινοποιείο Bessa Valley Winery δίνει υπέροχο Merlot και Cabernet Sauvignon, όπως επίσης και το Enira, που αποτελεί συνδυασμό και των δυο σταφυλιών. Αν θέλετε να γνωρίσετε το οινοποιείο από την… καλή, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από 10 μέχρι 25 ευρώ στα αμπέλια και τα κελάρια, ενώ γίνονται και οινογευσιγνωσίες με γκουρμέ γεύματα με μέχρι και 7 κρασιά.

Στις πλαγιές του βουνού Sakar, κοντά στα τουρκικά σύνορα, βρίσκεται και το οινοποιείο Terra Tangra, το οποίο παράγει πρώτης ποιότητας πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά, κερδίζοντας διάφορα διεθνή βραβεία.