Θερμιδομετρητής πιάτων στα εστιατόρια;
Ο Alexis Gauthier είναι ο πρώτος ιδιοκτήτης εστιατορίου με αστέρι Michelin που αναγράφει τις θερμίδες των πιάτων του στο μενού.
Το εστιατόριο «Gauthier Soho» του Alexis Gauthier είναι το πρώτο εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin που αναγράφει στο μενού του τις θερμίδες των πιάτων του. Ο Gauthier αποφάσισε να αναγράψει τις θερμίδες όταν επέστρεψε από την Νέα Υόρκη, όπου ισχύει ειδικός νόμος για την αναγραφή των θερμίδων.
Για τον σεφ δεν είναι καθόλου διαφορετικό από την αναγραφή τιμών ή την περιγραφή των πιάτων. Μιλώντας στην Guardian, ο σεφ εξήγησε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε να τον απασχολεί η μέτρηση θερμίδων λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. «Έπρεπε να προσέξω τις θερμίδες μου, αλλά ήταν σχεδόν αδύνατον να το κάνω, εκτός αν έτρωγα στο σπίτι».
Ο κριτικός εστιατορίων Jay Rayner της Observer πάντως, θεωρεί κάπως ανούσιο το εγχείρημα, αφού θεωρεί ότι «από τη στιγμή που κάποιος έχει αποφασίσει να πληρώσει 60 ή 70 λίρες, δεν τον απασχολεί η θερμιδική αξία του πιάτου που παραγγέλνει». Δεν παραβλέπει όμως και το γεγονός ότι έχοντας στη διάθεση του τις διατροφικές πληροφορίες, ο πελάτης μπορεί να κάνει πιο συνετές επιλογές.
Ο σεφ Gerard Virolle του εστιατορίου από την πλευρά του, είναι κάθετος ότι «δεν προσπαθούμε να πλασαριστούμε ως η υγιεινή λύση, αφού το τι κάνουν οι πελάτες με τις πληροφορίες που τους παρέχουμε είναι δικό τους θέμα».
Αν και αρκετοί πελάτες μπορεί να ισχυρίζονται ότι η αναγραφή των θερμίδων επηρεάζει τις επιλογές τους, έρευνα του New York University και του Yale απέδειξε ότι οι πελάτες παραδόξως, κατανάλωναν πιο «πλούσια» πιάτα όταν γινόταν η αναγραφή θερμίδων στο μενού!







