Τα Ρωμανάκια: Κρητικό τσιμπούσι σε κατάμεστη σάλα
Φωτογραφία: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=54806174352
Αμέτρητες φορές είχα περάσει απέξω και θαύμαζα το μαγαζί που όλες τις ημέρες ήταν μονίμως γεμάτο, χειμώνα καλοκαίρι, μέσα και έξω.
Αποφάσισα να το επισκεφθώ κι εγώ λοιπόν, μια Κυριακή μεσημέρι για να είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Ούτε τότε βέβαια, του έλειπε ο κόσμος. Αρκετές παρέες και ζευγάρια, νέοι στην πλειονότητά τους, απολάμβαναν με προσήλωση τα πιάτα που έφταναν μυρωδάτα στο τραπέζι τους.
Δύο νέοι κρητικοί μάγειρες βρίσκονται πίσω από «Τα Ρωμανάκια» στην Αγία Παρασκευή και αποτελούν το «μυστικό της επιτυχίας» και της νοστιμιάς που ταυτίστηκε στο μυαλό μας με το όνομά του μαγαζιού. Με αυστηρή γνώση της τοπικής κουζίνας, τα Ρωμανάκια προσφέρουν τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού, μαγειρεμένα με τρόπο παραδοσιακό και πεντανόστιμο. Πλούσια αρώματα και πρωτοτυπία, μα πάνω απ' όλα νοστιμιά, είναι τα χαρακτηριστικά των πιάτων.
Ο χώρος φιλικός και ζεστός, σε υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες χειμώνα καλοκαίρι με την ανάλογη διάθεση. Μικρά πολύχρωμα ρακοπότηρα έφτασαν στο τραπέζι με την άφιξή μας, μαζί με αφράτες φέτες ψωμιού, ελίτσες και ξινομυζήθρα. Στους τοίχους δεσπόζουν φωτογραφίες και πορτρέτα του Ψαραντώνη κι άλλων χαρακτηριστικών προσωπικοτήτων του νησιού. Τα σερβίτσια προσεγμένα άφηναν την αίσθηση της σπιτικής ομορφιάς και η ευγένεια στο σέρβις ικανοποιούσε και τους πιο απαιτητικούς.
Το μενού στα Ρωμανάκια έχει ποικιλία και «μυρίζει» αυθεντική Κρήτη. Ο ντάκος ήταν συμπαθητικός και αρκετά νόστιμος, χωρίς εξάρσεις. Το απάκι γέμιζε το στόμα με την ιδανική οξύτητα του ξυδιού, ενώ για κανέναν λόγο μην παραλείψετε τις δικές τους χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες και ζητήστε να σας τις συνοδέψουν με στάκα. Ονειρεμένος συνδυασμός, αν και όχι ο πιο υγιεινός. H φακοσαλάτα ήταν εξαιρετική και τα καλτσούνια με χόρτα ήταν επίσης, πολύ νόστιμα και φρέσκα. Τα χόρτα στη γέμισή τους είχαν ζωντανό πράσινο χρώμα και μοσχοβολούσαν κρεμμυδάκι.
Από τα κυρίως πιάτα, νόστιμο ήταν το γαμοπίλαφο με το εξαιρετικό ζυγούρι που «έλιωνε», τα σκιουφιχτά μακαρόνια με μανιτάρια και φιλετάκια χοιρινά, ενώ το γουρουνόπουλο με τις πατάτες φούρνου ήταν μεν νόστιμο, αλλά λίγο στεγνό για τα γούστα μου. Εξαιρετικά ήταν και τα μοσχαρίσια μπιφτεκάκια με πατάτες για όσους προτιμούν μια λιγότερο «αρωματισμένη» με Κρήτη γεύση.
Φωτογραφία: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=54806174352
Πληροφορίες: Τα Ρωμανάκια, Λεωφ. Μεσογείων & Κοραή 1, Αγία Παρασκευή, 2106532278, 17-20 ευρώ.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






